Verzorgingsplaats Ruwiel

Ruwiel
Kenmerken
Auto(snel)weg A2 - hmp: 50,2
Richting Maastricht-Amsterdam
Coördinaten 52° 11′ NB, 4° 59′ OL
Voorzieningen
Tankstation Shell
Oplaadpunt Shell
Horeca Starbucks
Aantal plaatsen Auto's: onbekend
Vrachtauto's: onbekend
Bijzonderheden nee
Ets van Kasteel Ruwiel
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Verzorgingsplaats Ruwiel is een Nederlandse verzorgingsplaats langs de A2 Maastricht-Amsterdam tussen afritten 5 en 4, nabij Breukelen. Het is de laatste verzorgingsplaats langs de A2 op de route Maastricht-Amsterdam.

Bij Ruwiel is een tankstation van Shell aanwezig, alsook een vestiging van Starbucks.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Verzorgingsplaats Ruwiel dankt haar naam aan de gemeente Ruwiel (Nieuwer Ter Aa en Kockengen) die in 1960 is opgegaan in de gemeente Breukelen. Deze gemeente heeft haar naam te danken aan de Van Ruwiels die hier het gelijknamige Kasteel Ruwiel bewoonden. Feitelijk was het niet veel meer dan een grote, versterkte buitenplaats, langs het riviertje de Aa, net ten noorden van de verzorgingsplaats aan de overzijde van de snelweg. Het stamt uit begin dertiende eeuw, mogelijk in 1226. Hier woonde de familie Ruwiel tot circa 1315 en later de familie Van Mijnden tot midden zestiende eeuw. Daarna hebben er nog enkele personen gewoond totdat het kasteel in 1673 (na het Rampjaar, het begin van de Hollandse Oorlog) door de Fransen werd verwoest. Van het kasteel Ruwiel is slechts een omgracht, enigszins ovaal eiland met een doorsnede van ongeveer 35 meter over, net buiten Nieuwer Ter Aa.

De naam Ruwiel sloeg niet alleen op het kasteel, maar ook op een gerecht, een stuk grond waarover de Van Ruwiels rechtspraken. Ruwiel kwam in 1536 al voor in de eerste lijst van ridderhofsteden. De ambachtsheerlijkheid die zo werd gevormd is de gemeente Ruwiel geworden die bij een gemeentelijke herindeling in 1964 is opgegaan in Breukelen.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Op 22 november 2006 was het voor het eerst mogelijk om in Nederland langs de snelweg te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen bij deze verzorgingsplaats. De gemeente Breukelen had hier een stembureau geopend, waar voormalig minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Alexander Pechtold, om het initiatief van de gemeente te steunen, als eerste zijn stem heeft uitbracht.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]