Vergadercentrum

Een vergadercentrum is een gelegenheid waar onder meer bedrijven en (overheids)instellingen kunnen vergaderen en andere bijeenkomsten kunnen houden. Zij onderscheidt zich van een congrescentrum door de omvang: congressen zijn grootschalige bijeenkomsten, een vergadercentrum richt zich op kleinere evenementen. Daarnaast is een vergadercentrum in de meeste gevallen -althans van oorsprong- een nevenactiviteit.

Waar feestelijke bijeenkomsten van oudsher al extern werden georganiseerd, is buitenshuis vergaderen een ontwikkeling die in Nederland in de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw tot aanmerkelijke groei is gekomen. In een vergadercentrum worden vaak ook cursussen en (eendaagse) trainingen verzorgd en is er gelegenheid voor sociale activiteiten. Wettelijke verplichtingen, zoals de Nederlandse regeling rond de bedrijfshulpverlening, hebben bij die ontwikkeling een (bescheiden) rol gespeeld. Het economische belang dat met dit soort activiteiten is gemoeid, heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven zich op deze markt hebben begeven.[1] Thans is het nauwelijks opmerkelijk te noemen dat men voor vergaderingen en andere bijeenkomsten terechtkan in bijvoorbeeld een theater, een attractiepark, een voetbalstadion of een schip.

Toch zijn er ook vergadercentra met een langere historie, soms verbonden aan bepaalde organisaties. Voorbeelden daarvan zijn De Baak, het opleidingscentrum van de VNO-NCW en instanties waar een religieuze retraite kan worden gehouden. Sommige locaties die zich richten op werkweken van scholen, kunnen ook als vergadercentrum worden aangemerkt.

Vanwege de noodzaak van catering vindt men vergadercentra vaak bij gelegenheden die daar al in konden voorzien, zoals hotels, restaurants en partycentra. Toch zijn er ook gelegenheden die alleen de locatie verhuren, waarbij gebruikgemaakt wordt van een externe cateraar.

Bedrijven die actief zijn op de markt van de beurzen en andere grootschalige evenementen, hebben zich vanwege die schaal eerder tot congrescentrum, dan als vergadercentrum ontwikkeld. Hetzelfde geldt sommige voor grote(re) hotels.

Locaties[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voorbeelden van gelegenheden die een vergadercentrum als (neven)activiteit hebben:

België[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]