Twentsche Voetbalbond

Twentsche Voetbalbond
TVB
Sport Voetbal
Land Vlag van Nederland Nederland
Algemene gegevens
Zetel Enschede
Oprichtingsjaar 20 november 1899
Opgeheven 1996
Technische info
Vanaf 1940 KNVB Afdeling Twenthe
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Twentsche Voetbalbond (TVB), later ook wel Twentse Voetbalbond of afdeling Twenthe genoemd, is een voormalig onderbond van de KNVB voor de regio Twente. De bond werd op 20 november 1899 als zelfstandige voetbalbond opgericht. Bij de bond speelde voornamelijk clubs uit de regio Twente inclusief de regio Hardenberg.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 20 november 1899 werd de Twentsche Voetbalbond opgericht in het stationskoffiehuis in Enschede door vertegenwoordigers van de voetbalclubs P.W., De Tubanters, Hercules, Twenthe (allen uit Enschede), Oranje Nassau en K.W. (beide uit Almelo).

Vermoedelijk in 1914 sloot de bond zich aan bij de Nederlandse Voetbalbond, wat later KNVB ging heten. Hierdoor konden de betere clubs uit de bond makkelijker spelen tegen andere clubs uit Nederland. In 1940 werd het voetbal in Nederland geherstructureerd. De vele voetbalbonden die Nederland had gingen samen tot 1 hoofdbond met 20 afdelingen. Hierbij ontstond onder andere de afdeling Twenthe. Het kwam er eigenlijk op neer dat de diverse bonden uit de regio opgingen in de Twentsche Voetbalbond. Ook tot het einde van de afdelingen (die ook wel onderbonden genoemd werden) in 1996 werd er dan ook meer gesproken over de Twents(ch)e Voetbalbond dan over de afdeling Twenthe.

In 1996 verdwenen alle onderbonden in Nederland. De competities van de onderbonden gingen over in nieuwe competities als lagere Klasses bij de KNVB. Zo werd het hoogste niveau van de Twentse Voetbalbond de Vijfde klasse van de KNVB. Voor deze tijd was de Vierde klasse het laagste niveau bij de KNVB en degradeerden van daaruit de clubs uit de regio Twente naar de hoogste Klasse van de Twentse Voetbalbond. De kampioenen uit die hoogste klasse promoveerden naar de Vierde Klasse van de KNVB.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]