Tuinder

Glastuinder poseert bij het deel van zijn bedrijf dat nog uit de jaren 1950 stamt

Een tuinder is een agrariër die op grote schaal gewassen zoals groenten, bloemplanten, bomen, bloembollen of kruiden teelt. Deze activiteit staat bekend als tuinbouw. Er zijn ook kwekers die zaden produceren van groenten, bloemen en kruiden voor zaadbedrijven of die zich uitsluitend bezighouden met het vermeerderen van planten door middel van stekken. Tuinders wonen vaak op hun tuinderij.

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Toekomstige tuinders volgen vaak een opleiding aan een agrarisch opleidingscentrum of een tuinbouwschool. Het beheer van het bedrijf is na de schaalvergrotingen in het laatste kwart van de twintigste eeuw een belangrijk aspect geworden van het tuindersberoep. Naast het succesvol kweken van hun planten moeten tuinders zich bezighouden met personeelsbeheer, voldoen aan steeds veranderende milieuvoorschriften, en in sommige gevallen zelf hun producten op de markt brengen (indien ze niet via de veiling(en) verkopen). Ze moeten ook de juiste teeltkeuzes maken, zoals het kweken van planten die goed in de markt liggen in de juiste potmaat. Bovendien moeten ze nauwgezet letten op de kostprijs en het rendement.

Verwante begrippen[bewerken | brontekst bewerken]

Een tuinder wordt ook wel een horticulturist genoemd. In België wordt vaak de term kweker gebruikt.

Oudere benamingen voor tuinders zijn warmoezenier (afgeleid van warmoes, een oud woord voor groente) en hovenier. Tegenwoordig wordt de term hovenier vooral gebruikt voor vakmensen die siertuinen en groenvoorzieningen aanleggen en onderhouden.

Andere betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord tuinder wordt ook wel gebruikt als synoniem voor tuinman of tuinier. Een volkstuinder is iemand die niet-beroepsmatig groenten verbouwt voor eigen gebruik op een eigen tuin of een volkstuin.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek tuinder op in het WikiWoordenboek.