Station Diemen

    Diemen   
Station Diemen
Afkorting Dmn
Opening 1 augustus 1882
Sluiting 1 oktober 1913
Heropening 24 mei 1974
Perrons 2 (bajonetligging)
Perronsporen 2[1]
Perrontoegang via poortjes
Spoorlijn Oosterspoorweg
Stadsbus(sen) 44
Nachtbus(sen) N87
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder GVB
Reizigers 2.310 (2022)[2] per dag
Ligging
Plaats Diemen
Coördinaten 52° 20′ 43″ NB, 4° 58′ 1″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Diemen (Randstad)
Station Diemen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Diemen is een station in het Noord-Hollandse Diemen, een aangrenzende plaats aan Amsterdam, aan de Ouddiemerlaan. Het station werd geopend in 1974, op dezelfde plaats waar van 1 augustus 1882 tot 1 oktober 1913 de stopplaats Diemerbrug lag. Het had een stationsgebouw van het type sextant, dat in maart 2021 is afgebroken. De perrons zijn aangelegd in bajonetligging.

In 1994 was het derde spoor (noord) buiten gebruik genomen voor personenvervoer. In 2017 verwijderde ProRail spoor 3 in verband met de verbouwing van rangeerterrein Watergraafsmeer tot opstelterrein voor reizigerstreinen.[3] Daarnaast zijn er plannen geweest om het dubbelsporige baanvak Muiderpoort - Gaasperdammerweg naar vier sporen uit te breiden.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Te Diemen stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4600 Sprinter (NS) (Den Haag Centraal – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal(DiemenWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere Oostvaarders) Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal. Rijdt enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. Vormt tussen Hoofddorp en Weesp een scheve kwartierdienst met Sprinter 5800. Vormt tussen Weesp en Almere Centrum een scheve kwartierdienst met Sprinter 4300.
5800 Sprinter (NS) Amersfoort VathorstAmersfoort CentraalHilversumWeespDiemenAmsterdam Centraal – (Amsterdam SloterdijkSchiphol AirportHoofddorp) Rijdt tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp enkel van maandag t/m donderdag in de spitsuren en in het weekeinde tussen 7:00 en 21:00 uur. Rijdt in de vroege ochtend en na 20:30 uur niet tussen Amersfoort Vathorst en Amersfoort Centraal.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het station ligt een bushalte welke bediend wordt door de GVB (Concessie Amsterdam). Tot de doortrekking in 1992 van de buslijn, destijds van Centraal Nederland, naar Diemen Noord lag ten zuidwesten van het station bij de sextant een keerlus voor de bus.

Lijn Route Soort
44 Station Bijlmer ArenA – Daalwijkdreef – Station Diemen ZuidStation Diemen – Diemen-Noord Stadsbus
N87 Amsterdam CS – Rembrandtplein – Station Diemen – Station Bijlmer ArenA Nachtbus

Overweg[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 25 januari 2023 was er een ADOB. Aan beide zijden van de weg werden aan beide zijden van de spoorweg het voet- en fietspad steeds samen met één spoorboom afgesloten. Voor voetgangers was er een extra tweetal spoorbomen bij de ingang van het westelijke perron en ook op dezelfde plaats aan de overkant van de weg, met op die stukjes een hek tussen het voetpad en het fietspad. Als men daar buitengesloten was kon men op het stukje fietspad ernaast wachten. Alle bomen gingen dicht als er een trein aankwam, dus ondanks de extra bomen werkte het ook voor voetgangers niet als onafhankelijke overpaden. Er waren vluchtvakken op de vier hoeken van de overweg.

Tunnel[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 25 januari 2023 is er ten oosten van de voormalige overweg een tunnel onder het spoor geopend voor het wegverkeer en voetgangers.[4]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 3.328
2020 1.747
2021 1.772
2022 2.310

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Diemen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.