Station Amsterdam RAI

Amsterdam RAI
Station Amsterdam RAI
Plaats Amsterdam
Afkorting Rai
Opening 31 mei 1981
Reizigers 3.621 (2022)[1]
Constructie
Type Talud
Perrons 2
Toegang via poortjes
Perronsporen 4[2] (trein)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS
Spoorlijn Schiphollijn
Metrostation
Metrovervoerder GVB
Type Talud
Perrons 1
Perronsporen 2
Metro
Lijn Richting Volgend station
 50  Isolatorweg Zuid
 50  Gein Overamstel
 51  Isolatorweg Zuid
 51  Centraal Station Overamstel
Tram en/of bus
Tramvervoerder GVB
Tramlijn  4 
Busvervoerder GVB & Transdev
Stadsbus 62
R-net 321
Nachtbus N84
Ligging
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 53′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amsterdam RAI (Randstad)
Station Amsterdam RAI
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Amsterdam
Station Amsterdam Rai kort voor de opening, met rechts de trambaan van lijn 4; mei 1981.
Station Amsterdam Rai kort na de opening, met gelijkvloerse overstapmogelijkheid van trein op de trams van lijn 4; 1 juni 1981.
Sprintertreinstel onder de uit 1993 daterende stationskap.

Amsterdam RAI is een station gelegen aan de zuidelijke tak van de Amsterdamse Ringspoorbaan tussen de rijbanen van de A10. Het station is gelegen tussen station Amsterdam Zuid en station Duivendrecht en wordt bediend door treinen, metro's/sneltrams en tramlijn 4. Het metrostation en de haltes van het stadsvervoer hebben de officiële naam Station RAI. De namen van het station verwijzen naar het nabijgelegen RAI-complex.

Het eerste station RAI werd geopend in 1981, tegelijk met de Schiphollijn SchipholLeiden, en was het tijdelijke eindpunt van deze lijn. Dit eerste station had één perron, met één spoor en geen wissels. Men kon vanuit de trein direct overstappen op tramlijn 4, die zijn eindpunt had aan de overzijde van het perron.

In 1988 verviel het hooggelegen eindpunt van deze tram, in verband met de aanlegwerkzaamheden voor de Amstelveenlijn en kwam er een laaggelegen tramspoor onder de viaducten. Vervolgens werd een nieuw perron aangelegd voor deze metro/sneltramlijn 51, dat in 1990 in gebruik werd genomen. Het metroperron bestaat uit een eilandperron met twee sporen. Het ligt ten opzichte van het NS-station meer naar het westen verschoven. Tussen het uiterlijk van beide perrons is geen enkele samenhang. Oorspronkelijk was het perron niet voorzien van een perronkap. De perronkap, identiek aan de andere perronkappen van de Ringlijnstations, werd in 1997 alsnog aangebracht.

Het oude station werd in 1992[3] vervangen door een nieuw station met een eilandperron en twee sporen. De spoorlijn werd in 1993 doorgetrokken naar DuivendrechtWeesp. Het door architect Rob Steenhuis ontworpen station heeft transparante gebogen wanden met veel doorkijk. De stationskap van 150 m lengte lijkt qua vorm op het hoofd van een kat. Het opvallende is dat door de glazen wanden (en de overkapping) de sporen geheel omsloten zijn. Dit geeft de reizigers maximale beschutting tegen regen en wind en dit is een voorziening die bij kleinere stations niet vaak voorkomt. Het veel minder drukke station Diemen Zuid, dat toen ook door Rob Steenhuis in dezelfde stijl is ontworpen, kent deze beschutting met glazen wanden aan de zijkant bijvoorbeeld niet.

In 2015 werden de west- en oostwand opgefleurd door kunstwerk Mise-en-scène.

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Uitbreiding naar viersporigheid[bewerken | brontekst bewerken]

In het kader van de uitbreiding naar een viersporige spoorweg is in 2015 ten zuiden van de huidige station een nieuw eilandperron gebouwd. Het nieuwe perron heeft wel een perronkap maar geen glazen wanden zoals het andere perron die heeft. Er is ook niet voor gekozen om de overkapping in dezelfde stijl te ontwerpen.

Op 10 augustus 2016 zijn de nieuwe sporen in gebruik genomen.[4] Het oude eilandperron wordt nu alleen voor treinen in de richting van Schiphol gebruikt, het nieuwe perron wordt gebruikt voor treinen richting Duivendrecht. Het nieuwe perron kreeg de spoornummers 1 en 2 terwijl het oude perron de spoornummers 3 en 4 kreeg in plaats van 1 en 2.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Amsterdam RAI wordt normaal alleen bediend door de volgende sprinters:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4300 Sprinter (NS) HoofddorpSchiphol AirportAmsterdam ZuidAmsterdam RAIWeespAlmere CentrumAlmere BuitenAlmere OostvaardersLelystad Centrum Vormt van maandag t/m donderdag tot 19:00 uur tussen Hoofddorp en Weesp een kwartierdienst met serie 5700. Vormt van maandag t/m donderdag in de spitsuren tussen Weesp en Almere Oostvaarders een scheve kwartierdienst met serie 4600.
5700 Sprinter (NS) Utrecht CentraalHilversumWeespAmsterdam RAIAmsterdam ZuidSchiphol AirportHoofddorp Rijdt alleen van maandag t/m donderdag (tot 20:00 uur).

Tijdens drukbezochte evenementen zoals de Huishoudbeurs stoppen de intercity's Schiphol – Groningen/Leeuwarden, Schiphol – Lelystad Centrum, Schiphol – Eindhoven en Schiphol – Nijmegen extra op dit station.

Overig openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is stopplaats voor twee metrolijnen: sinds 1990 stopte hier de Amstelveenlijn (51) en sinds 1997 ook de Ringlijn (50). Sinds 3 maart 2019 is de Amstelveenlijn vervangen door metrolijn 51. Aan de onderkant van het station is tevens een halte voor tramlijn 4 die even voorbij het station haar eindpunt heeft. Op deze halte stoppen ook de bussen die het station aan doen. Het vervoer rond station RAI wordt uitgevoerd door het GVB in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. Het station valt dan ook onder het concessiegebied "Amsterdam".

De volgende lijndiensten doen station RAI aan:

Concessiegebied Lijn Route
GVB
Amsterdam  4  Station RAI – Europaplein – Rembrandtplein – Centraal Station (tram)
 50  Isolatorweg – Sloterdijk – Lelylaan – Amstelveenseweg – Station Zuid – Bijlmer – Gein (metro)
 51  Centraal Station – Waterlooplein – Amstelstation – RAI – Station Zuid – Lelylaan – Sloterdijk – Isolatorweg (metro)
62 Amstelstation – Station Lelylaan (stadsbus)
N84 Centraal Station – Amstelveen Busstation (nachtbus)
Transdev
Gooi en Vechtstreek 321 Huizen – Naarden Gooimeer – Muiden P+R – Amsterdam Station Zuid

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.842
2020 2.113
2021 2.043
2022 3.621

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Amsterdam RAI van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.