Simon Hammelburg

Simon Hammelburg
Simon Hammelburg in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Philip Simon Hammelburg
Geboren Amsterdam, 28 februari 1952
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 15 juni 2022
Overlijdensplaats Marbella, Spanje
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970 - 2022
Genre romans
Bekende werken Kaddisj voor Daisy (1996)
Van binnen is alles stuk - Herinneringen van vernielde generaties (2014)
Het Voorgesprek (2017)
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Simon Hammelburg (Amsterdam, 28 februari 1952 - Marbella, 15 juni 2022) was een Nederlands cabaretier, auteur en journalist. Daarnaast was hij componist en tekstdichter.

Hammelburg vormde in 1970 een cabaretduo met Ron Klipstein. Als duo waren zij te horen en/of te zien in diverse radio- en televisieprogramma's en toerden ze langs de theaters met shows als Wereldgebeuren in een Notendop.

Hammelburg trad in dienst bij AVRO's Radiojournaal als presentator en verslaggever. In 1982 vestigde hij zich als correspondent voor Nederlandse en Belgische radio en televisie te New York. Hij was mede-auteur van het boek Mijn Jodendom onder redactie van Dick Houwaart.

Vlak voor de eerste Golfoorlog (1991) schreef en produceerde hij met Ralph Inbar, cineast Floris Sijbesma en met behulp van Midden-Oosten correspondent Conny Mus de videoclip Shalom from Holland. Het nummer, waaraan tientallen Nederlandse en buitenlandse artiesten meewerkten (waaronder George Baker, Adèle Bloemendaal, Marco Borsato, Ted de Braak, Donald Jones, Lenny Kuhr, Thijs van Leer, Maggie Macneal, Harry Sacksioni en Daniël Wayenberg) werd veelvuldig op de Nederlandse en Israëlische televisie vertoond, en op CNN. De soundtrack werd een bescheiden hitje na de introductie door Willem Duys in zijn radioprogramma Muziekmozaïek. Hammelburg, Inbar en Sijbesma kregen hiervoor een onderscheiding van de Knesset, het Israëlische parlement.[1]

In 1996 publiceerde Hammelburg het boek Kaddisj voor Daisy, gebaseerd op 1200 interviews met Holocaust-overlevenden en hun kinderen.[2] In mei 2014 verscheen de Engelse vertaling van Kaddisj voor Daisy onder de naam Broken on the inside - The War never ended. Tegelijkertijd verscheen een Nederlandse bewerking onder de titel Van binnen is alles stuk: Herinneringen van vernielde generaties.[3] Van dit boek verscheen in 2018 een herdruk. In februari 2017 verscheen zijn roman Het Voorgesprek. Hij was mede-auteur van Ons Jodendom, verschenen in 2017.

Hammelburg was vijf keer getrouwd en had drie kinderen: Esther Hammelburg (docent Digitale Media en Creatieve Industrie aan de Hogeschool van Amsterdam) en Alexander Hammelburg (Tweede Kamerlid namens D66) uit zijn tweede huwelijk en Naomi Hammelburg uit zijn vierde.[4]

Journalist Bernard Hammelburg is een broer van Simon Hammelburg.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Mijn Jodendom (co-auteur), J.N. Voorhoeve, Den Haag, 1980
  • Kaddisj voor Daisy: Herinneringen van holocaust-overlevenden en hun kinderen, Kok, Kampen, 1996
  • Broken on the inside - The War never ended, Aerial Media Company, 2014 (herdruk: Aspekt, Soesterberg, 2018)
  • Van binnen is alles stuk: Herinneringen van vernielde generaties, Aerial Media Company, 2014 (herdruk: Aspekt, Soesterberg, 2018)
  • Het Voorgesprek, Aspekt, Soesterberg, 2017
  • Ons Jodendom (co-auteur), Uitgeverij Ipenburg, Elburg, 2017

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]