Pontisch-Kaspische Steppe

Pontisch-Kaspische Steppe
Pontisch-Kaspische Steppe
WWF-code PA0814
Bioom Gematigd grasland, savanne of struweel
Ecozone Palearctisch gebied
Florarijk Holarctis
Oppervlakte 994.000 km²
De steppe strekt zich grofweg uit tussen de rivieren Dnjepr en Oeral ofwel vanaf de Zwarte Zee en de Kaukasus in het zuiden tot de gemengde bossen en taiga in het noorden
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Pontisch-Kaspische Steppe of Pontische Steppe is een steppegebied in het zuiden van Oost-Europa. Het strekt zich uit van de noordelijke oever van de Zwarte Zee tot de regio ten oosten van de Kaspische Zee en loopt van Oost-Roemenië en Moldavië via Oekraïne en de Russische federale districten Zuid en Wolga tot het westen van Kazachstan. Het WWF definieert het als ecoregio Pontische steppe (PA0814).[1] Het steppegebied heeft een oppervlakte van 994.000 km² en vormt onderdeel van de veel grotere Euraziatische Steppe.

In de biogeografie wordt de aanduiding 'Pontisch-Kaspisch' ook gebruikt voor plant- en diersoorten uit deze steppegebieden, alsook voor dieren uit de regio's rond de Zwarte, Kaspische en Azovzeeën.

Geografie en ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Pontisch-Kaspische Steppe grenst in het noorden aan de Oost-Europese Bossteppe; een overgangszone van grasland afgewisseld met loofbos en gemengd bos. In het zuiden strekt de Pontisch-Kaspische Steppe zich uit tot aan de Zwarte Zee, waarbij ze de grens van de Krim en de Westelijke Kaukasus met de zee omzeilt, waar het gematigd bos van de Krim en de Russische kust van de Zwarte Zee de zuidelijke grens vormt van de steppes. De steppe strekt zich uit tot de westelijke oever van de Kaspische Zee in de Russische autonome republiek Dagestan, maar de drogere woestijn van de Kaspische laagvlakte ligt tussen de Pontisch-Kaspische Steppe en de noordwestelijke en noordelijke oevers van de Kaspische Zee. De Kazachse steppe grenst in het zuidoosten aan de Pontisch-Kaspische Steppe.

De Pontisch-Kaspische zeeën vormen de overblijfselen van de Toergajstraat; een verlenging van de Paratethyszee die zich uitspreidde tot het zuiden en oosten van de Oeral en een groot deel van het huidige West-Siberisch Laagland omvatte in het Mesozoïcum en Cenozoïcum.

Prehistorische culturen[bewerken | brontekst bewerken]

Historische volken en landen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]