Oxford University Press

Oxford University Pres
Oxford University Press vanuit Somerville College
Oprichting 1586
Eigenaar Universiteit van Oxford
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Oxford
Website global.oup.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Oxford University Press (OUP) is de universiteitsuitgeverij van de Universiteit van Oxford. De OUP is opgericht in 1586 en is anno 2011 de grootste en op een na oudste universiteitsuitgeverij ter wereld. Wereldwijd publiceert OUP zo'n 4500 nieuwe boeken per jaar, en een groot aantal wetenschappelijke tijdschriften. De uitgeverij is gevestigd aan Walton Street in de wijk Jericho, tegenover Somerville College.

Relatie tot de universiteit van Oxford[bewerken | brontekst bewerken]

OUP is een onderdeel van de Universiteit van Oxford en wordt geleid door een groep van 15 wetenschappers die de "Delegates of the Press" genoemd worden en zijn aangewezen door het bestuur van de universiteit. De dagelijkse leiding is in handen van de "Secretary of the Delegates". Wereldwijd heeft de OUP ongeveer 4000 werknemers. De OUP is een organisatie zonder winstoogmerk, en is daarom in veel landen vrijgesteld van inkomstenbelasting en winstbelasting. Dertig procent van de winst van OUP wordt gedoneerd aan de Universiteit van Oxford.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit begon zich bezig te houden met het drukken van boeken rond het jaar 1480, en groeide uit tot een belangrijke drukker van bijbels en wetenschappelijke boeken. Ze begon eind 19e eeuw met het samenstellen en uitgeven van de Oxford English Dictionary. Om dit kostbare project te bekostigen is de OUP, naast wetenschappelijk werk, ook bijvoorbeeld kinderboeken, schoolboeken, en literaire klassiekers gaan uitgeven. In 1896 opende de OUP zijn eerste kantoor buiten het Verenigd Koninkrijk, in New York. Tot 1989 had de OUP een eigen drukkerij en papierfabriek; sindsdien wordt het drukwerk uitbesteed.

Politieke correctheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 kwam er een brief van de uitgeverij naar buiten waarin het schrijvers van kinder- en jeugdboeken sterk wordt aangeraden om niet te schrijven over alles wat gerelateerd is aan varkens en daaraan gerelateerde producten, dit zou namelijk aanstoot kunnen geven bij Joden en Moslims.[1]

Bekende uitgaven[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele uitgaven van OUP die opvallen vanwege hun omvang of oplage zijn

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. The Telegraph, 15 januari 2015, zie hier
Zie de categorie Oxford University Press van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.