Oostvoorne

Oostvoorne
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Oostvoorne (Zuid-Holland)
Oostvoorne
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Voorne aan Zee Voorne aan Zee
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 6′ OL
Algemeen
Oppervlakte 28,53[1] km²
- land 23,8[1] km²
- water 4,72[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
8.390[1]
(294 inw./km²)
Woningvoorraad 3.888 woningen[1]
Overig
Postcode 3233
Woonplaatscode 1209
Belangrijke verkeersaders Kleidijk (N218)
Opgegaan in Westvoorne 1980 tot eind 2022 - Voorne aan Zee vanaf 2023
Detailkaart
Kaart van Oostvoorne
Locatie in de gemeente Voorne aan Zee
Foto's
Oostvoornse molen
Oostvoornse molen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Oostvoorne is een dorp gelegen in de gemeente Voorne aan Zee op het eiland Voorne in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het inwonertal bedraagt 8.390.[1]

Tot 1 januari 1980 was Oostvoorne een zelfstandige gemeente, bestaande uit de gelijknamige kern en Tinte. Per 1 januari 1980 werd de gemeente samengevoegd met Rockanje tot de nieuwe gemeente Westvoorne. Op 1 januari 2023 fuseerde die gemeente met de gemeentes Brielle en Hellevoetsluis tot de nieuwe gemeente Voorne aan Zee. Na 42 jaar verdween toen de naam Westvoorne.

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Traditioneel spraken de inwoners het Oostvoorns dialect. Dit is verwant aan het Zeeuws, net als het Flakkees dat op Goeree-Overflakkee gesproken wordt. Het Oostvoorns sterft in rap tempo uit door de grote instroom van Rotterdammers en mensen uit andere steden in de omgeving.

Religie en kerken[bewerken | brontekst bewerken]

De Protestantse Gemeente Oostvoorne, aangesloten bij de Protestantse Kerk in Nederland, houdt haar godsdienstoefeningen in de Dorpskerk aan het kerkplein. Deze kerk werd in de 12e eeuw gesticht en gewijd aan Lambertus van Maastricht. De Jerusalemkerk aan de Valkenlaan is het onderkomen van de Gereformeerde Gemeente Oostvoorne. De Gereformeerde Rialaankerk werd in 2012 gesloten. Het dorp kent een kleine gemeenschap Rooms-katholieken. Vanaf 1962 hadden zij met de Sint Pancratiuskerk aan de duinlaan een eigen kerk. Deze diende als hulpkerk voor de overkoepelende parochie H.H. Martelaren van Gorcum in Brielle. In 2005 is dit houten kerkgebouw gesloten en gesloopt.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent in het geheel geen straatnamen die eindigen op -straat. Er zijn alleen wegen, lanen, een enkele dijk en paden. Een fragment uit het lied 'Oostvoorne aan zee' noemt het dan ook "Jij dorpje zonder enen straat, waar weg en laan doorhenen gaat."

Oostvoorne had lange tijd als enige plaats in Nederland een autostrand. Het strand zou al voor de Tweede Wereldoorlog toegankelijk zijn geweest voor auto's. Ook de tramlijn Spijkenisse - Oostvoorne eindigde van 1906 tot de opheffing in 1965 aan of op het strand. In 1992 vond een groep mensen dat het strand moest worden gesloten voor auto's. Na jarenlang overleg, waaraan de gemeente Westvoorne zich al snel onttrok, besloot de provincie Zuid-Holland het strand per 15 oktober 2004 te sluiten voor auto's en er een vogelgebied van te maken.

Door Oostvoorne loopt de Europese wandelroute E9, ter plaatse ook Noordzeepad of Deltapad geheten.

Geboren in Oostvoorne[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oostvoorne van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.