NPO 1 Extra

NPO 1 Extra
Logo
Type Themakanaal
Land Vlag van Nederland Nederland
Eigenaar NPO
Uitzendgroep NPO
Startdatum 1 december 2006
Voormalige namen NPO Best
Best 24
HilversumBest
Omroepsoort Publieke omroep
Genre Archieven
Adres Mediapark
Sumatralaan 49
1217 GP Hilversum
Ontvangst
Ether Vlag van Nederland Digitenne
Kabel Vlag van Nederland Ziggo
IPTV Vlag van Nederland Tele2
Vlag van Nederland KPN Interactieve TV
Satelliet Vlag van Nederland CanalDigitaal
Vlag van België TV Vlaanderen
Vlag van België TéléSAT Belgique
Vlag van Luxemburg TéléSAT Luxembourg
Online Vlag van Nederland Livestream
OTT Vlag van Nederland Youfone
Website
Lijst van televisiezenders
Portaal  Portaalicoon   Televisie

NPO 1 Extra (voorheen NPO Best, Best 24 en HilversumBest) is een themakanaal van de Publieke Omroep waarop programma’s te zien zijn die de afgelopen zestig jaar werden uitgezonden door de Publieke Omroep.

De zender bestaat sinds 1 december 2006 en is een initiatief van Han Peekel. Tussen 1 augustus 2016 tot 24 december 2018 deelde NPO 1 Extra de zendtijd met NPO Zapp Xtra. Sinds 25 december 2018 is er weer een 24-uurs programmering.

Programmering[bewerken | brontekst bewerken]

NPO 1 Extra zendt programma’s uit die door de omroepen uit het publieke bestel zijn gemaakt. Het grootste gedeelte van deze programma’s komt uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Inhoudelijk gezien was NPO 1 Extra sinds 2012 voornamelijk gericht op programma’s uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Televisieprogramma’s uit de andere decennia komen in de lopende programmering regelmatig voorbij in ingekorte of gecompileerde versies. Sinds 1 augustus 2016 is dit gewijzigd naar hoofdzakelijk programma's uit de jaren '00. NPO 1 Extra had jarenlang een lineaire programmering met veel vaste programmatitels in vooravond. De soap Onderweg Naar Morgen en de komedieserie Zeg ‘ns AAA waren lange tijd dagelijks te zien op NPO 1 Extra. Daarnaast komen er veel andere bekende programmatitels langs. Zoals:

NPO 1 Extra maakte ook plaats in haar programmering voor grote evenementen als Alpe d'HuZes, het Koningsconcert en hulpacties voor goede doelen. Ook werd er regelmatig aandacht besteed aan het Eurovisiesongfestival en programma’s rondom het koningshuis. Traditioneel gezien was april de Oranjemaand op NPO 1 Extra. Sinds 1 augustus 2016 is deze aanvullende programmering geschrapt.

Eigen producties[bewerken | brontekst bewerken]

NPO 1 Extra maakt zelf ook programma’s in samenwerking met diverse omroepen. Voorbeelden hiervan zijn:

Daarnaast werden er ook regelmatig speciale programma’s gemaakt omtrent jubilea, overlijden en grote evenementen. Voorbeelden hiervan zijn het TV afscheid van Maartje van Weegen en het in memoriam van televisiepresentator Herman Emmink. In december 2012 maakte NPO 1 Extra de documentaire Het Metropole Orkest: Spelen met Vuur, over de geschiedenis van dit omroeporkest dat in haar voortbestaan werd bedreigd. Naar aanleiding van het 25-jarig jubileum van de dramaserie Medisch Centrum West werd in 2013 de documentaire ‘Het Geheim van Medisch Centrum West’ gemaakt dat later door de TROS werd uitgezonden.

Sinds 1 oktober 2021 wordt op de vrijdagavond van 19:00 - 22:00 het programma 'Partij voor de Vrijdag' uitgezonden. Bijzonder is dat dit een radioprogramma is van NPO 3FM. Dit radioprogramma is dan ook niet alleen om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken. Sinds 28 maart 2022 worden er ook radioprogramma’s van de ochtend van NPO Radio 1 uitgezonden op de zender, zoals Spraakmakers, Sven op 1 en De Nieuws BV.

Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt de jaarlijkse Top 2000 van Radio 2 naast de jaarlijkse uitzending op NPO Radio 2 ook non-stop live uitgezonden op NPO 1 Extra met beelden vanuit het Top 2000-café in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 was NPO 1 Extra initiatiefnemer van de TV Canon die werd samengesteld naar aanleiding van het 60-jarig bestaan van de Nederlandse televisie. Het programma Man Bijt Hond werd door het publiek gekozen als het meest beeldbepalende programma in zestig jaar televisiegeschiedenis. Als prijs werd de televisietoren van Hilversum omgedoopt tot de ‘Man Bijt Hond-toren’. De uitreiking van de prijs vond plaats tijdens het Televizier-Ring Gala van 2012. Actrice Monique van de Ven reikte de prijs uit aan Michael Abspoel, de bekende stem van Man Bijt Hond.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldmerk[bewerken | brontekst bewerken]