Michael Caine

Voor het gelijknamige lied, zie Michael Caine (lied).
Michael Caine
Michael Caine in 2015
Algemene informatie
Volledige naam Michael Caine
Geboortenaam Maurice Joseph Micklewhite
Geboren 14 maart 1933
Geboorteplaats Rotherhithe (Londen)
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1953-
Beroep acteur, schrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Michael Caine in Get Carter (1971)

Michael Caine, geboren als Maurice Joseph Micklewhite (Rotherhithe, Londen, 14 maart 1933), is een Engels filmacteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Caine werd als Micklewhite geboren in een ziekenhuis in Rotherhithe en groeide op in Southwark in het zuidoosten van Londen. In die tijd was zijn later kenmerkende cockney-accent nog niet zo populair. Zijn katholieke vader werkte op de visafslag, zijn protestantse moeder was kok en werkster.

In zijn eerste grote filmrol speelde hij een Engelse legerofficier uit de hogere klasse in de film Zulu (1964). Vlak daarna kwamen zijn twee bekendste rollen, spion Harry Palmer in The IPCRESS File (1965) en rokkenjager Alfie in de gelijknamige film uit 1966. Hij speelde Palmer in nog vier andere films, en werd, ondanks zijn bril met hoornen montuur, een sekssymbool. Een andere succesvolle rol was die van Charlie Crooker in de misdaadkomedie The Italian Job (1969). In 1971 groeide hij uit tot cultfiguur dankzij zijn rol als keiharde gangster in Get Carter.

Door de jaren heen speelde hij meer dan 100 rollen, onder andere een hoogleraar in Educating Rita (1983), een theaterdirecteur in Noises Off en Ebenezer Scrooge in The Muppet Christmas Carol.

Hij is zes keer genomineerd voor een Oscar, waarvan hij er twee ook won. Zijn eerste Oscar kreeg hij als Best Actor in a Supporting Role in 1986 voor de film Hannah and Her Sisters, de tweede in 1999 voor The Cider House Rules. In 2000 werd Caine benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. In 2000 werd hij geridderd.

In tegenstelling tot veel andere artiesten gebruikte hij zijn echte naam als hij niet als acteur aan het werk was. Medio 2016 veranderde Maurice Micklewhite echter zijn naam officieel in Michael Caine, naar eigen zeggen om oponthoud bij de douane te voorkomen.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is een van de drie acteurs die een Oscarnominatie kreeg in vijf decennia. De anderen zijn Jack Nicholson en Paul Newman.

My name is Michael Caine[bewerken | brontekst bewerken]

Michael Caine verscheen als zichzelf (door de zinsnede My name is Michael Caine in te spreken) in de Madness-hitsingle Michael Caine in 1984. De song gaat over de problematiek in Noord-Ierland.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Don Ameche
voor Cocoon
Academy Award voor beste mannelijke bijrol
1986
voor Hannah and Her Sisters
Opvolger:
Sean Connery
voor The Untouchables

Voorganger:
James Coburn
voor Affliction
Academy Award voor beste mannelijke bijrol
1999
voor The Cider House Rules
Opvolger:
Benicio del Toro
voor Traffic
Zie de categorie Michael Caine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.