Linnaeushof (Bennebroek)

Linnaeushof
Monorail in de Linnaeushof
Slagzin Europa´s grootste speeltuin
Eigenaar Aspro Ocio
Opening 1963
Eerdere namen Henry W. Roozen
Bezoekers 300.000 bezoekers per jaar
Attracties
Totaal 25
Achtbanen 0
Darkrides 0
Waterattracties 2
Locatie
Locatie Bennebroek, Vlag van Nederland Nederland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Linnaeushof is een recreatie- en attractiepark gevestigd in het Noord-Hollandse Bennebroek. Het bedrijf noemt zich 'Europa's grootste speeltuin'. Kenmerkend is dat er geen elektronische apparaten of achtbanen aanwezig zijn, maar de bezoekers alle attracties zelf in beweging moeten brengen. In totaal zijn er rond de 350 speeltoestellen verspreid over de 'Kleuterspeeltuin' en de 'Grote speeltuin'. Ook is er een grote binnenspeeltuin en een treintje dat in het park rondrijdt. Verder is er een kabelbaan boven water en het 'Pirateneiland' waarbij kinderen hoog boven water door netten kunnen klimmen.

Linnaeushof werd in 1963 als speeltuin geopend door Godfried Bomans. Daarvoor was het een park voor bloemententoonstellingen. Het recreatiepark trekt jaarlijks zo'n 300.000 bezoekers.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Linnaeushof was een deel van de overplaats van buitenplaats de Hartekamp en verwisselde verschillende malen van eigenaar. In 1901 kwam het in bezit van de Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij voor Onroerende Goederen. In 1954 ontwerpt landschapsarchitect Hans Warnau er een bloemenpark. In 1955 wordt de grond aangekocht door Henry Roozen die bloembollen kweekte op het naast gelegen perceel. Hij begon er met het organiseren van bloemententoonstellingen. De opbrengst ging voor een deel naar het Rode Kruis.

Vanaf 1963 combineerde Roozen de bloementuinen met een speeltuin, als bedrijfsleider trok hij Piet Grijpstra aan. Vanaf 1975 is de Linnaeushof uitsluitend een speeltuin. Een grote plantenkas is binnenspeeltuin geworden.

Kleinzoon Sander Grijpstra nam in 1998 de dagelijkse leiding van het park over. In 2012 verkocht hij zijn aandelen in de Linnaeushof aan de Spaanse groep Aspro Ocio.[1] Dat was een jaar voor het vijftigjarig bestaan van de speeltuin.[1]

Filmpje over de Linnaeushof met bloemententoonstelling en treintje (1968)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]