Lijst van intergouvernementele organisaties waarvan Nederland lid is

Hieronder volgt een lijst van intergouvernementele organisaties waarvan Nederland lid is.

Als relatief klein land probeert het Koninkrijk der Nederlanden over het algemeen zijn belangen in het buitenlandbeleid op gelijk niveau te krijgen met de belangen van multilaterale organisaties.

Nederland is een actieve deelnemer aan de Verenigde Naties en andere multilaterale organisaties zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling OESO, Wereldhandelsorganisatie WTO en het Internationaal Monetair Fonds IMF.

Nederland was een van de eerste landen dat de Europese integratie startte door oprichting van de Benelux in 1944 en de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal in 1952. Nederland deed sinds 1958, van het begin af, mee aan de Europese Economische Gemeenschap en na het Verdrag van Maastricht aan de Europese Unie.

In 1980 stichtte Nederland samen met België de Nederlandse Taalunie.

Omdat Nederland een klein land is, dat een geschiedenis van neutraliteit heeft, werd het land een gastland voor twee belangrijke internationale verdragen: het Verdrag van Maastricht en het Verdrag van Amsterdam werden beide in Nederland gesloten. In Den Haag zijn de zetels van het Internationale Gerechtshof, het Internationale Strafhof, het Joegoslaviëtribunaal en het Iran-Verenigde Staten Claims Tribunaal gevestigd.

De defensie van Nederland neemt deel aan internationale militaire vredesmissies.

Nederland deed in 1999 aan de introductie van de euro mee.

Organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Aruba
Curaçao
Nederland
Sint Maarten

Het Koninkrijk der Nederlanden neemt namens Aruba, Curaçao, Nederland of Sint Maarten deel in de volgende internationale organisaties:

De lijst biedt mogelijk geen compleet overzicht.

Verenigde Naties[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland is deelnemer in de volgende commissies van de Verenigde Naties:

Waarnemend lid[bewerken | brontekst bewerken]

Opgeheven Organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Websites[bewerken | brontekst bewerken]