Lex Metz

Lex Metz
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren Den Helder, 14 januari 1913
Overleden Amsterdam, 26 juni 1986
Land Koninkrijk der Nederlanden
Werk
Beroep fotograaf
Lid van Nederlandsche Vereeniging voor Ambachts- en Nijverheidskunst
Rechten oeuvre auteursrechtelijk beschermd
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Lex Metz (Den Helder, 14 januari 1913Amsterdam, 26 juni 1986) was een Nederlands fotograaf, tekenaar, grafisch ontwerper en illustrator.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Metz volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was daar leerling van onder anderen Gerard Kiljan, Paul Schuitema en Paul Citroen. Lex Metz woonde in de jaren dertig enige tijd in een 'gemeenschapshuis' in Voorburg, met onder anderen Emmy Andriesse, Hans Wolf, Hans (Johanna) IJzerman, Herman Gerlings en Henk Wanink.

Later werd hij zelf ook docent, aan de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam, de Academie voor Kunst en Industrie te Enschede en de Rietveld Academie.

In Amsterdam was hij betrokken bij het illustreren van boeken en als boekbandontwerper werkzaam voor het ontwerpbureau Co-op 2. In 1950 maakte hij tekeningen voor De Groene Amsterdammer. Illustraties van hem zijn te vinden in onder meer de tijdschriften Drukkersweekblad/Autolijn (1957) en Proost Prikkels, in dichtbundels van Gerrit Achterberg (Spel van de wilde jacht) en Hendrik Marsman (Tempel en kruis) en in prozawerk van Theun de Vries (Kenau), Aleksandr Poesjkin (Het schot), D.H. Lawrence (Lady chatterley's minnaar) en Annie Romein-Verschoor (Met eigen ogen).

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Metz, Lex. De zwervers. Humoristische tekeningen. Querido, Amsterdam, 1952
  • Metz, Lex. Jongens onder mekaar: 200 grafische grappen. Amsterdam, De Bezige Bij, 1953
  • Metz, Lex. Letterteekenen. Arti, Alkmaar, 1944
  • Metz, Lex. Voor de grap. Getekend door Nederlandse cartoonisten en achter elkaar geplakt door Lex Metz. De Bezige Bij, Amsterdam, 1954

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]