La Madeleine (kerk)

La Madeleine
De façade van de kerk
Plaats Parijs
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Maria Magdalena
Coördinaten 48° 52′ NB, 2° 19′ OL
Gebouwd in 1764-1842
Architectuur
Architect(en) Vignon
Stijlperiode Neoclassicisme
Interieur
Orgel Aristide Cavaillé-Coll
Detailkaart
La Madeleine (Parijs)
La Madeleine
Afbeeldingen
Het interieur in de richting van het hoogaltaar.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

La Madeleine is een van de bekendste kerken van Parijs. De kerk in het 8e arrondissement is gewijd aan Maria Magdalena. Het gebouw is ontworpen in een neoclassicistische stijl.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van La Madeleine bestond sinds de 12e eeuw een kapel gewijd aan Maria Magdalena; bisschop Mauritius van Sully had de synagoge van Parijs omgebouwd tot een kapel. Op 3 april 1764 werd de eerste steen gelegd voor een nieuwe kerk. De onafgewerkte kerk werd verkocht tijdens de Franse Revolutie. Napoleon wilde er een tempel bouwen ter ere van zijn soldaten. In 1806 werd de bouw hervat en in 1842 werd zij beëindigd. Maar toen had het gebouw geen bestemming meer. Het werd in 1845 opnieuw een kerk voor de parochie L'Élysée.[1] Het is vooral de rijkere bevolking die hier naar de hoogmis gaat. Het plein rond deze kerk (place de la Concorde) is ook het centrum van de rijkere buurten. Het plein is omgeven door dure restaurants en exclusieve winkels.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw heeft het uiterlijk van een Griekse tempel, omringd door een rij van 52 Korinthische zuilen van twintig meter hoog. Op het fronton is een bas-reliëf van Henri Lemaire aangebracht, dat het laatste oordeel voorstelt. Het interieur is overdadig. Het hoogaltaar heeft een mozaïek dat de eerste bisschoppen van Gallië toont en een fresco met de geschiedenis van het christendom. De kerk heeft een presidentiële tribune nabij het hoogaltaar.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Orgel van La Madeleine (kerk) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In deze kerk staat een orgel (bouwjaar 1846) van de hand van de orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll, dat decennialang bespeeld werd door de bekendste organisten van Frankrijk. De orgelkast is gebouwd in Italiaanse renaissancestijl. Het bevat sinds de renovatie in 2003 62 registers, verdeeld over vier manualen en pedaal.

Varia[bewerken | brontekst bewerken]

Op zaterdag 9 december 2017 werd hier de uitvaartmis voor Johnny Hallyday gehouden, mede voorgegaan door priester Gilbert, met een toespraak van president Macron, in aanwezigheid van de oud-presidenten Sarkozy en Hollande.

Zie de categorie Église de la Madeleine (Paris) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.