Knooppunt Julianaplein

Knooppunt Julianaplein
Knooppunt Julianaplein (Groningen)
Knooppunt Julianaplein
Knooppunt Julianaplein
Kenmerken
Wegen A28 E232 × RING N7 E22 × Emmaviaduct
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Groningen
Type knooppunt deels gelijkvloers kruispunt met een verkeersregelinstallatie en deels ongelijkvloerse kruising
Ligging 53° 12′ NB, 6° 34′ OL
Knooppunt Julianaplein
Knooppunt Julianaplein
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Julianaplein is een knooppunt van autosnelwegen in de Nederlandse stad Groningen. Hier sluit de A28 aan op de A7. Het knooppunt is deels gelijkvloers met verkeerslichten en deels ongelijkvloers.

Het Julianaplein werd aangelegd in 1968 als onderdeel van het rijkswegenplan en de Ring Groningen. Rijksweg 7 takte hier in 1960 aan vanaf het westen, waarna in 1968 de rijksweg 28 werd aangesloten vanuit het zuiden. In 1969 werd het een knooppunt met de aantakking van de ring west vanuit het noordwesten. In 1970 volgde het Emmaviaduct (of Parkwegviaduct) vanuit het noorden. In 1971 werd de zuidelijke ringweg vanuit het oosten geopend.

Het is het drukste kruispunt van Noord-Nederland en een groot knelpunt in het wegennet. Direct naast het knooppunt ligt de Julianabrug over het Noord-Willemskanaal.

De oorzaak van de situatie ligt in de planologie van de jaren 50 en 60. Deze voorzag niet in een dermate snelle groei van het verkeer.

Rijkswaterstaat probeert al vele jaren de verkeerssituatie te verbeteren, maar de ruimte is beperkt door de opgerukte bebouwing van de stad.

Eén van de alternatieven was aanvankelijk het verplaatsen van de A7 naar het zuiden, de Zuidtangent. Daardoor zou de A7 tussen Groningen en Haren komen te lopen, en beter aansluiten op de bestaande weg Hoogezand - Duitse grens. Dat tracé zou echter deels door het Tussengebied lopen, een kwetsbaar open gebied waarvan aangegeven is dat ontwikkeling niet wenselijk is. In een ander alternatief werd een tunnel onder het Paterswoldsemeer genoemd. Beide alternatieven verdwenen uiteindelijk van tafel.

Onder het Julianaplein is bij de renovatie van de ringweg Groningen in 2002 en 2003 een tunnel aangelegd, om verkeer van de A28 richting het Emmaviaduct mogelijk te maken. Deze tunnel was echter, doordat de Rijksoverheid bij financiële krapte de prioriteiten elders hoger achtte (HSL en Betuweroute), nog niet in gebruik genomen. Op 12 december 2009 is dit alsnog gebeurd.

In 2010 is het Julianaplein aangepast. Vanuit de richting Assen in de richting van Drachten zijn nu 3 rijstroken beschikbaar. Ook is later vanuit de richting Drachten de afslag richting het centrum van Groningen opgeheven. Daardoor zijn er rechtdoor nu 3 rijstroken beschikbaar om het verkeer beter te laten doorstromen.

Onderdeel van het lopende megaproject Aanpak Ring Zuid is een ingrijpende ombouw van het Julianaplein tot een volwaardig ongelijkvloers knooppunt van drie verdiepingen en een totale hoogte van 10 meter. Het plein wordt ingericht zonder verkeerslichten, wat de snelheid en doorstroming moet bevorderen. De planning is dat het vernieuwde plein in 2024 gereed is.

   Aansluitende wegen   
        Emmaviaduct
richting
Groningen-Centrum 
      
           
 A7 E22 RING
richting
Zuidhorn / Drachten / Leeuwarden / Amsterdam 
 N7 E22 RING
richting
Oldenburg (D) / Eemshaven / Hoogezand / Delfzijl 
           
        A28 E232
richting
Assen / Emmen / Zwolle / Utrecht 
      

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]