Hellendoorn (plaats)

Hellendoorn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Hellendoorn (Overijssel)
Hellendoorn
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Hellendoorn Hellendoorn
Coördinaten 52° 23′ NB, 6° 27′ OL
Algemeen
Oppervlakte 45,99[1] km²
- land 45,46[1] km²
- water 0,53[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
6.500[1]
(141 inw./km²)
Woningvoorraad 2.481 woningen[1]
Overig
Postcode 7447
Woonplaatscode 3583
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Nederland
St. Sebastianuskerk

Hellendoorn (Nedersaksisch: Heldern) is een plaats met 6.500 inwoners (2023)[1] in de gelijknamige gemeente in de Nederlandse provincie Overijssel.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hellendoorn ligt in de provincie Overijssel ten oosten van de Hellendoornse Berg, die deel uitmaakt van de stuwwal Sallandse Heuvelrug.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Hellendoorn is bekend geworden door de aanwezigheid van het Avonturenpark Hellendoorn. Verder is er in het dorp een ijsfabriek, die tot 1996 het ijsmerk Caraco maakte. Het bedrijf werd in 1985 overgenomen door Unilever en produceerde eerst het merk Ola en tegenwoordig het merk Ben & Jerry's. Gerrit Valk's Bakkerij- en IJsmuseum in de Dorpsstraat toont een collectie gereedschappen, voorwerpen en machines uit vroegere bakkerijen en uit het begin van de ijsbereiding.[2]

In Hellendoorn staan twee korenmolens:

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger had de spoorlijn Neede – Hellendoorn een station in Hellendoorn en Nijverdal-Zuid, maar die lijn – voor personenvervoer – is in 1935 gesloten. De provinciale weg 347 (N347) loopt rondom Hellendoorn, doordat er een kleine ring is aangelegd. In Hellendoorn zijn er busverbindingen aanwezig, namelijk buurtbussen 594 (Nijverdal – Den Ham/Daarlerveen) en 597 (Nijverdal – Hellendoorn).

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren in Hellendoorn[bewerken | brontekst bewerken]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hellendoorn wordt het eerst genoemd in 1275. Het dorp wordt in oude bisschoppelijke rekeningen genoemd, waarbij de pastoor een bijdrage doet aan de kruistochten.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1944 plaatste nazi-Duitsland onder andere aan de Eelerbergweg bij Hellendoorn een V2-raket-installatie. Het al bevrijde Antwerpen was doelwit voor dit vernietigingswapen. Op 16 november 1944 vond de eerste lancering vanaf de Eelerberg door de SS-Werfer-Abteilung 500 van een raket richting Antwerpen plaats. Deze stortte echter direct na de start neer nabij het Volkssanatorium voor tuberculosepatiënten ter plaatse.[3] Na een wel gelukte lancering kwam op 16 december 1944 een V2-raket met 738 kg springstof terecht op de Rex-bioscoop te Antwerpen, 567 mensen lieten daarbij het leven.

Hellendoorn begin twintigste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hellendoorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.