Homel

Homel
Гомель
Stad in Wit-Rusland Vlag van Wit-Rusland
Homel (Wit-Rusland)
Homel
Situering
Oblast Homel
Coördinaten 52° 25′ NB, 30° 59′ OL
Algemeen
Oppervlakte 113 km²
Inwoners
(2020)
510.300
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Oost-Europa

Homel (Wit-Russisch: Гомель; Russisch: Гомель) is de op een na grootste stad van Wit-Rusland en tevens de hoofdstad van het gelijknamige oblast Homel. De stad heeft 481.197 inwoners (2004). De stad is ook bekend onder de naam Gomel, wat de Russische naam is voor de stad en die gebruikelijk was voor de Wit-Russische onafhankelijkheid.

Homel ligt in het zuidoosten van Wit-Rusland, aan de rechteroever van de rivier de Sozj, niet ver van de grens met Oekraïne en de net over de grens gelegen kerncentrale Tsjernobyl. De stad ligt 302 km ten zuidoosten van de hoofdstad Minsk, 534 km ten oosten van Brest, 171 km ten zuiden van Mogilev, 237 km ten westen van Brjansk (Rusland) en 111 km ten noorden van Tsjernihiv (Oekraïne).

Infrastructuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad heeft een luchthaven Gomel Airport (IATA-code: GME, ICAO-code: UMGG), die 3,5 km ten noordoosten van het stadscentrum ligt. De luchthaven beschikt over een met asfalt verharde start- en landingsbaan van 2.570 m lengte. Eén keer per dag rijdt een stadsbus tussen de stad en het vliegveld heen en terug.

Homel ligt aan de belangrijke spoorlijn van Minsk naar Kiev in Oekraïne.

Sinds 1968 rijdt een uitgebreid net van trolleybussen door de stad. Ook zijn er stadsbuslijnen, die rijden met minibusjes.

Onderwijs en wetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Homel beschikt over twee gerenommeerde instellingen voor wetenschappelijk, dan wel hoger onderwijs:

  • een Medische Universiteit; de stad heeft ook een daarmee verbonden academisch ziekenhuis.
  • de Pavel Soechoj Technische Universiteit, waar men naast de vakken voor een ingenieursopleiding ook o.a. economie en informatica kan studeren. De universiteit beschikt over woon- en recreatievoorzieningen voor haar studenten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet precies bekend wanneer Homel is gesticht. Het werd voor het eerst genoemd in kronieken uit de eerste helft van de twaalfde eeuw. Het officieel geaccepteerde jaartal dat de stad is gesticht is 1142.

In 1854 werd Homel samengevoegd met de aangrenzende stad Bielica, gelegen aan de overkant van de rivier de Sozh. In dezelfde eeuw bestond meer dan 50% van het totaal aantal inwoners uit Joodse inwoners. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog was dat een derde van de bevolking, zo'n 50.000 mensen. Gedurende de Holocaust werd vrijwel de gehele Joodse bevolking door de nazi's uitgeroeid.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd Homel voor 80% verwoest. Na de oorlog werd de stad geheel herbouwd in de monumentale, door flatblokken gekenmerkte bouwstijl, die in de nadagen van het regime van Josef Stalin overal in de Sovjet-Unie toegepast werd.

Homel was een van de zwaarst getroffen steden in Wit-Rusland na de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl op 26 april 1986.[1]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 werd te Homel het Homel Central Stadium geopend. Dit moderne voetbalstadion, waar het nationale elftal van Wit-Rusland incidenteel thuiswedstrijden speelt, beschikt over 14.307 zitplaatsen.

Partnersteden[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gomel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.