Denekamp

Dit artikel gaat over de plaats Denekamp. Voor de gelijknamige gemeente zie Denekamp (gemeente).
Denekamp
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Denekamp (Overijssel)
Denekamp
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Dinkelland Dinkelland
Coördinaten 52° 23′ NB, 7° 1′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
10.195[1]
Inwonersnaam Denekampers
- Bijnaam Köttelpeern, n'Doarp
Overig
Postcode 7590-7591
Woonplaatscode 1408
Detailkaart
Kaart van Denekamp
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland
De dertiende-eeuwse rooms-katholieke parochiekerk H. Nicolaas te Denekamp.
De Sint Nicolaasmolen
Weg voor landbouwvoertuigen

Denekamp (Nedersaksisch: Dearnkaamp of Deankaamp) is een plaats in Twente in de Nederlandse provincie Overijssel, gelegen aan de Dinkel, met circa 10.195 inwoners. Denekamp vormde tot de gemeentelijke herindeling in 2001 de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. In genoemd jaar werden de gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo samengevoegd tot de gemeente Dinkelland.

Wijken[bewerken | brontekst bewerken]

Denekamp heeft buiten het centrum een aantal uitgestrekte woonwijken met veel groen. Met ruim 2000 inwoners is Janskamp de grootste woonwijk van het dorp. Kerker Esch, Klokkenberg, Diepengoor zijn oudere wijken. Nieuwbouwwijken zijn 't Pierik en het Remerink, ze liggen in het oosten van Denekamp.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Denekamp is ontstaan op een plek waar men buiten bereik was van het overstromingswater van de rivier de Dinkel. Germanen, mogelijk Tubanten of Ampsivaren, stichtten er rond het jaar 200 een nederzetting.[2] In 933 wordt het dorp als 'Daginghem' vermeld. In deze periode vallen weliswaar Deense Vikingen de steden Deventer en Zutphen aan, maar de plaatsnaam Denekamp heeft daar geen betrekking op, ze komt van de Saksische naam Dago of Dano.[3] In 1385 wordt het dorp als Degeninchem, in 1677 met de benaming Degenkamp gedocumenteerd. Het kerspel Denekamp bestond uit de buurschappen Denekamp, Noord Deurningen en Beuningen (nu gemeente Losser). Het waren hechte, vaak gesloten gemeenschappen. Denekamp en Noord Deurningen hoorden onder het landgericht Ootmarsum, Beuningen onder het landgericht Oldenzaal.

Rond de 15e eeuw was Denekamp een dorp met zo'n honderd huizen, verspreid langs de dorpsstraat in de nabijheid van een kerk. Deze Sint-Nicolaaskerk was in de 13e eeuw opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. De toren is later aangebouwd. De kerk is een monument in het centrum van het dorp.

Denekamp is een plaats die sterk door het rooms-katholieke geloof gekenmerkt wordt. In de omgeving liggen enkele kloosters. De franciscanessen van Denekamp vormen een aparte congregatie. In het klooster van deze congregatie verbleef kardinaal Johannes Willebrands gedurende zijn laatste levensjaren.

De mensen in het dorp waren tot in de 19e eeuw veelal landbouwer. Geleidelijk aan hebben veel boerderijen plaats gemaakt voor woningen en winkels. Tijdens carnaval worden de inwoners Köttelpeer'n genoemd.

Omgeving en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Denekamp ligt het landgoed Singraven. Nabij dit landgoed ligt de historische watermolen het Singraven. Daarnaast staan er nog twee windkorenmolens in Denekamp, de Borgelinkmolen en de Nieuwe Molen of Sint Nicolaasmolen.

Klootschieten en midwinterhoornblazen zijn oude tradities, die populair zijn in Denekamp. Als er sneeuw ligt kan men in de omgeving van Denekamp over uitgezette routes langlaufen.

In het voorjaar vinden in het dorp de traditionele paasgebruiken plaats. Dit begint met het eiergaddern op Palmzondag en vervolgens het hout halen op paaszaterdag. Op eerste paasdag is er het paasstaakslepen en brandt het paasvuur.

Museum Natura Docet[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de straatweg naar Oldenzaal ligt het natuurhistorisch Museum Natura Docet. De Latijnse naam betekent 'de natuur onderwijst'. Dit museum werd in 1911 gesticht door de dorpsonderwijzer meester Bernink. Het museum is het oudste museum van deze soort in Nederland. Het gebouw werd van 2002 tot 2005 gerenoveerd en opnieuw ingericht. Sinds 2006 is er op een buitenterrein van ongeveer anderhalve hectare een belevingstuin ingericht met verschillende biotopen.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Overleden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Denekamp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.