Bovenlicht

Deur met bovenlicht en levensboom in Groningen
Bovenlicht met zilversmid in Schoonhoven

Er zijn meerdere betekenissen voor het begrip bovenlicht:

Bovenlicht als raam[bewerken | brontekst bewerken]

Een bovenlicht is de opening van een raam- of deurkozijn die zich boven het kalf bevindt. Het kalf is een horizontale regel die het kozijn in tweeën verdeelt.

Enkel raam[bewerken | brontekst bewerken]

Een bovenlicht kan tevens duiden op een raam dat op grote hoogte is aangebracht. De onderkant van het kozijn bevindt zich ten minste boven ooghoogte (ca. 1,8 m boven het vloerniveau). Een dergelijk hoog aangebracht raam is gunstig voor de daglichttoetreding voor de ruimte waarin het is aangebracht.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

Bovenlichten worden vooral aangetroffen in historische gebouwen, waar de verdiepingsvloer hoger is gelegen dan tegenwoordig. Omdat in oude huizen de gang in het midden van het gebouw is, is het bovenlicht de enige manier om daglicht in de gang te krijgen. Het bovenlicht boven de voordeur bij historische gebouwen is soms voorzien van een levensboom, een versierde penant in het midden. In de eerste helft van de 20e eeuw werden bovenlichten van woonhuizen boven buitendeuren en ramen vaak voorzien van glas in lood.

Bovenlicht als lantaarn[bewerken | brontekst bewerken]

Een bovenlicht of lantaarn is een verhoging van een dak, bestaande uit twee verticaal tegenover elkaar gestelde kozijnen, afgedekt met een dak.

Het bovenlicht is voor de verlichting van inpandige ruimten, die geen daglicht via de gevels ontvangen, onder het dak.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bovenlicht van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.