Acela Express

Acela Express
Acela Express
Maximumsnelheid 240 km/h
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Acela Express op de kaart
Totale lengte734 km
Spoorwijdte1435 mm
Aangelegd doorAmtrak/Metro-North Railroad
Geopend11 december 2000
Huidige statusin gebruik
Geëlektrificeerdja
Aantal sporen2
Treindienst doorAmtrak
Traject
KBHFa 0 Boston South Station
BHF Back Bay
BHF Route 128 Westwood
STR+GRZq grens MA - RI
BHF Providence
STR+GRZq grens RI - CT
BHF New London
BHF New Haven
BHF Stamford
STR+GRZq grens CT - NY
BHF New York Penn Station
STR+GRZq grens NY - NJ
BHF Newark
BHF Woodbridge Metropark
BHF Trenton
STR+GRZq grens NJ - PA
BHF Philadelphia
STR+GRZq grens PA - DE
BHF Wilmington
STR+GRZq grens DE - MD
BHF Baltimore
BHF BWI Airport
STR+GRZq grens MD - DC
KBHFe 734 Washington D.C. Union Station

De Acela Express is een hogesnelheidstrein in de Verenigde Staten van Amerika tussen Boston, New York en Washington. Dit traject wordt de Northeast Corridor genoemd. De exploitatie vindt plaats door de nationale spoorwegmaatschappij Amtrak.

De trein is een kantelbaktrein, die kantelt in bochten om zo sneller te kunnen rijden. Dit was nodig omdat voor de Acela geen hogesnelheidslijn is aangelegd en de bestaande spoorlijn bochtig te noemen is. Wel is de spoorlijn grondig opgeknapt om met hogere snelheden te kunnen rijden.

De trein[bewerken | brontekst bewerken]

Acela Express[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat eerder de ICE en X2000 in Amerika proefreden, besloot Amtrak een geheel eigen hogesnelheidstrein te ontwikkelen. De trein is gebouwd door Bombardier en Alstom, de maker van de TGV. De trein bestaat uit twee motorrijtuigen en zes passagiersrijtuigen. De motorrijtuigen leveren samen 9200 kW.

De trein kent alleen First en Businessclass en geen Coach Class, de Amerikaanse tweede klasse. Deze wordt wel aangeboden in andere treinen op het traject. De Acela heeft een barrijtuig (een van de zes passagiersrijtuigen).

In 2002 en 2005 zijn er technische problemen met de treinen geweest. Alle treinen zijn tweemaal terug naar de fabriek gegaan voor technische aanpassingen; eerst aan de schokdempers, daarna aan de remmen. In 2008 en 2013 zijn er verbeteringen aan het traject gedaan; eerst aan een hefbrug, daarna aan een elektriciteitsvoorziening.

Avelia Liberty[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werden 28 nieuwe treinstellen besteld bij Alstom.[1] De treinen worden gemaakt in de Hornell fabriek in de staat New York. De eerste treinen zijn in 2023 gaan rijden. Ze kunnen maximaal 300 km/h rijden al zal in het begin niet harder dan 255 km/h worden gereden.[1] De treinstellen hebben 30% meer capaciteit dan de 20 Acela Express treinstellen die ze gaan vervangen. Met deze uitbreiding kan Amtrak in piektijden elk halfuur een trein laten rijden tussen Washington en New York en ieder uur tussen New York en Boston. De treinstellen staan bekend onder de naam Avelia Liberty en bestaan uit twee motorrijtuigen en negen rijtuigen.[1] Een uitbreiding naar 12 rijtuigen is mogelijk.

Het traject[bewerken | brontekst bewerken]

Boston - New Haven[bewerken | brontekst bewerken]

Met name het gedeelte tussen Boston, Massachusetts en New Haven, Connecticut is grondig opgeknapt. Dit trajectdeel is geëlektrificeerd; voor de komst van Acela was dat een dieseltraject. Ook zijn diverse bochten ruimer aangelegd. Op een recht gedeelte van dit traject, in het zuiden van Massachusetts en het noorden van Rhode Island, haalt de Acela (zeer kort) haar topsnelheid van 240 km/h. Critici zeggen dat deze snelheid alleen om politieke redenen gereden wordt; volgens hen wordt de topsnelheid zo kort gereden dat het nauwelijks effect heeft voor de dienstregeling.

New Haven - New York[bewerken | brontekst bewerken]

De railinfrastructuur van de New Haven Line tussen beide plaatsen is niet in handen van Amtrak, maar van Metro-North Railroad en Connecticut Department of Transportation.[2][3] Metro-North exploiteert de forensentreinen tussen deze plaatsen. Ondanks het bochtige traject wordt de kantelbakinstallatie niet gebruikt op dit traject: Metro North staat dat niet toe omdat zij dat niet veilig acht.

New York - Philadelphia - Washington[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de drukste passagierslijn in de Verenigde Staten. Al sinds de jaren 60 rijden Metroliners, de voorlopers van de Acela, hier 200 km/h. Ook de Acela haalt hier deze snelheid.

Vanaf 23 september 2019 is er een non-stop dienst tussen New York en Washington. De reistijd tussen beide steden is dan 2 uur 47 minuten in vergelijking tot iets meer dan 3 uur voor de normale dienst.

Een hele reis van Boston naar Washington duurt zo'n 7 uur.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Acela Express van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.