Academie van wetenschappen

Een academie van wetenschappen is een nationale academie of wetenschappelijk genootschap ter bevordering van de wetenschap. Een aantal landen heeft zo'n academie, waaronder Nederland (de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen).

De naam Academie ontstond toen Plato in 387 v.C. zijn beroemde school, de Akademeia oprichtte even buiten Athene. De naam 'Akademeia' houdt verband met Akademos, een Attische held uit de Trojaanse Oorlog, als met de naam van de eigenaar van de grond waarop de school werd opgericht.

Deze naam werd terug opgediept in de 15e eeuw in Italië, als geleerden van allerlei slag discussiegroepen vormden, voornamelijk rond filosofie, taal en wetenschap. Zij wilden onder meer de natuur op een experimentele manier benaderen, vrij van de overgeleverde en veelal foutieve ideeën. Dit gaf een nieuwe impuls aan de kennis en bracht de moderne wetenschap op gang.

Een van de oudste nog bestaande academiën is de Britse Royal Society, opgericht in 1660 door onder meer Christopher Wren, Robert Boyle en John Wilkins. De Franse Académie des sciences werd opgericht te Parijs in 1666. De eerste academies werden echter opgericht in Italië, zoals de Academia Secretorum Naturae (Napels, 1560), Accademia dei Lincei (Rome, 1603) en Accademia del Cimento (Florence, 1657). Deze werden echter al na relatief korte tijd weer ontbonden (resp. 1578, ~1630 en ~1667) .

Academiën[bewerken | brontekst bewerken]

in België[bewerken | brontekst bewerken]

in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Elders[bewerken | brontekst bewerken]