کمپانی هند شرقی هلند - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کمپانی هند شرقی هلند
نوع پیشینشرکت سهامی عام
صنعتتجارت
سرنوشتورشکستگی
بنا نهاده۲۰ مارس ۱۶۰۲ (۱۶۰۲-03-۲۰)[۱]
از بین رفته۳۱ دسامبر ۱۷۹۹ (۱۷۹۹-12-۳۱)
دفتر مرکزیآمستردام، هلند، جمهوری هلند

کمپانی هند شرقی هلند (به هلندی: Vereenigde Oost-Indische Compagnie - VOC) یک شرکت بازرگانی است که توسط هلند در سال ۱۶۰۲ ایجاد شده‌است. نزدیک به دو قرن یکی از ارکان قدرت سرمایه‌داری و امپریالیسم هلند تا سال ۱۷۹۹ بود. این شرکت یکی از قدرتمندترین شرکت‌های سرمایه‌داری تا کنون بوده‌است و از چند ویژگی‌های مهم این کمپانی، صدور سهام و اوراق قرضه برای نخستین مرتبه بود که همین موضوع باعث شد تا کمپانی هند شرقی هلند نخستین شرکت سهامی عام در دنیا باشد.[۲][۳][۴][۵][۶][۷] همچنین، به عنوان یک شرکت چندملیتی در جهان شناخته شده‌است؛ و یکی از تأثیر گذارترین شرکت‌های اروپایی در قرن هفدهم بود که به بهره‌برداری از ثروت آسیا دست زد. در جبهه سیاسی، دستاوردهای کمپانی هندشرقی هلند اجازه می‌دهد تا ولایات و سرزمینها هلند را به یک امپراتوری استعماری در آسیا تا نیمه دوم سده بیستم تبدیل کند.

مستعمرات هلند در جنوب شرقی آسیا

تأسیس[ویرایش]

کمپانی هند شرقی هلند در سال ۱۶۰۲ در آمستردام توسط تاجرانِ هلند تأسیس شد. درست در زمانیکه مستعمرات اسپانیا و پرتغال دچار آشوب شده بود و بازار اروپا دچار کمبود مواد شده بود، هلند تصمیم گرفت برای برطرف کردن نیازهای خود از جمله ادویه‌جات و شکر مستقل عمل کند.

توسعه و انحصار[ویرایش]

کمپانی هند شرقی هلند به مدت بیست و یک سال انحصار تجارت بین دماغه امید نیک در آفریقای جنوبی و تنگه ماژلان در آمریکای جنوبی بدون رقیب در دست داشت؛ و اقتدار خود را با ساخت قلعه‌ها، نمایان می‌کرد. در آن موقع جنگ سختی میان بریتانیا و فرانسه درگرفت که هلند از موقعیت استفاده کرده و نفوذ خود را در جاوه اندونزی و مالزی نیز بیش‌تر کرد.

هلندی‌ها به نفوذ بیش‌تر به سمت شرق ادامه دادند و آنها شروع به ساخت مستعمراتی در مالاکا در سال ۱۶۴۱ میلادی، و همچنین پایگاهی نظامی تجاری در و ساحل مالابار هند در سال ۱۶۶۱ میلادی و شروع به ارسال بازرگانان در شمال آبخوست بورنئو در ۱۶۶۵ میلادی نمودند و امتیاز تجارت عبور از طریق تنگه هرمز و بندر عباس را در خلیج فارس به دست آوردند.

افول[ویرایش]

در پایان قرن هفدهم قدرت کمپانی هلند شروع به زوال نهاد، هلند برای رقابت با بریتانیا و فرانسه مجبور به افزایش هزینه‌های نظامی شد و از طرفی سوء مدیریت این دو عواملی بودند که باعث ایجاد شورش‌های مکرر بومیان در مستعمرات شد.

در سال (۱۷۸۰–۱۷۸۴)، جنگی میان انگلیس و هلند درگرفت که باعث اشغال موقت هلند شد؛ و در سال ۱۷۹۸ شرکت را به دلیل زیان و ضرری که از جنگ دید منحل نمودند.

منابع[ویرایش]

  1. «The Dutch East India Company (VOC)». Canon van Nederland. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ دسامبر ۲۰۱۰. دریافت‌شده در ۱۹ مارس ۲۰۱۱.
  2. Chambers, Clem (14 July 2006). "Who needs stock exchanges?". Mondo Visione. Retrieved 20 December 2014.
  3. Kyriazis, Nicholas C.; Metaxas, Theodore (2011), "Path Dependence and Change and the Emergence of the First Joint-Stock Companies", Business History 53(3): 363–374. doi:10.1080/00076791.2011.565513
  4. Petram, Lodewijk (2014); in Harold James, et al. (ed.), Financial Innovation, Regulation and Crises in History (Routledge, 2014)
  5. Petram, Lodewijk (Columbia University Press, 2014)
  6. Stringham, Edward P. (2015); in Edward P. Stringham, Private Governance: Creating Order in Economic and Social Life (Oxford: Oxford University Press, 2015), pp. 39–60
  7. Stringham, Edward Peter; Curott, Nicholas A. (2015), On the Origins of Stock Markets (Oxford University Press, 2015, شابک ‎۹۷۸−۰۱۹۹۸۱۱۷۶۲), pp. 324–344

http://fr.wikipedia.org/wiki/Compagnie_néerlandaise_des_Indes_orientales