کافه بازار - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

کافه بازار
گونه شرکتسهامی خاص
در دسترس به زبانفارسی و انگلیسی
نماد معاملاتیکافه بازار
بنیان‌گذاری‌شده۲۰۱۱
ستادتهران، خیابان آزادی، خیابان حبیب زادگان، خیابان قاسمی، پلاک ۳۱
بنیانگذار(ان)حسام میرآرمندهی، رضا محمدی
مدیر کلشهاب‌الدین خدابخش
خدماتنرم‌افزارهای کاربردی آنلاین
دارایی۲۰ میلیون دلار در ۲۰۱۴
وبگاه
نشان‌وارهٔ قدیمی بازار تا ۲۶ آبان ۱۳۹۹[۱][۲]

کافه بازار یک فروشگاه نرم‌افزار اندروید است که در بهمن‌ماه ۱۳۸۹ توسط حسام میرآرمندهی و تعدادی از دانشجویان دانشگاه شریف طراحی شد.[۳][۴][۵] در کافه بازار بیش از ۱۳۰ هزار نرم‌افزار کاربردی اندرویدی ایرانی[۶] تولیدشده توسط ۲۱ هزار توسعه‌دهنده، به بیشتر از ۵۰ میلیون کاربر ارائه می‌شود.[۷] در اسفند سال ۱۳۹۳، این برنامه ۱۷ میلیون نصب فعال داشته و ۱۴ میلیون حساب کاربری فعال داشته‌است. این میزان در اواخر سال ۹۵ به ۳۲ میلیون نصب فعال رسید و در ابتدای سال ۱۳۹۸ از مرز ۴۰ میلیون نصب فعال گذشت.[۸] درآمد توسعه‌دهندگان از فروش و تبلیغات ۱۲ میلیارد تومان در سال ۱۳۹۳ اعلام شد.[۹] ارزش این شرکت در سال ۲۰۱۴ میلادی ۲۰ میلیون دلار تخمین زده می‌شود. این اپلیکیشن بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزش فروش دارد.[۱۰]

تا دی ۱۳۹۹، کافه بازار به بیش از ۴۵ میلیون نصب فعال دست یافته‌است؛ همچنین تا پایان آذر ۹۹، حدود ۵۶ هزار توسعه‌دهندهٔ فعال در کافه بازار فعالیت داشته‌اند.[۱۱] وبه تازگی کافه بازار در اوایل سال ۱۴۰۱ به بیش از ۵۰میلیون نصب فعال رسید.

تاریخچه

در سال ۱۳۸۹ کاظم محمدزاده و تعدادی از دانشجویان دانشگاه شریف بر روی پروژه‌ای به نام «فارسی‌تل» کار می‌کردند. هدف این پروژه فارسی‌سازی اندروید و تولید تعدادی برنامهٔ ضروری فارسی بود. در دی‌ماه همان سال حسام میرآرمندهی که برای ادامهٔ تحصیل به دانشکدهٔ کارآفرینی دانشگاه چالمرز سوئد رفته بود، به ایران بازمی‌گردد و در ایران ماندگار می‌شود. او پروژهٔ فارسی‌تل را متوقف می‌کند و به دنبال راه‌اندازی فروشگاه آنلاین نرم‌افزارهای اندروید می‌رود. وی در بهمن ۱۳۸۹ نخستین نسخهٔ کافه بازار را در کنگرهٔ موبایل ایران منتشر می‌کند.[۴] دفتر این شرکت در سعادت‌آباد تهران است و بیش از ۲۰۰ نفر کارمند در آن مشغول به کار هستند.[۱۲][۱۳][۱۴]

حواشی

مخالفت با فیلترینگ گوگل پلی

در پی فیلترینگ گوگل پلی در جریان خیزش ۱۴۰۱ ایران کافه بازار در آبان ۱۴۰۱ در بیانیه‌ای ضمن اعلام دلایل مخالفتش با فیلتر گوگل‌پلی، تأکید کرد «نبودِ ابزار گوگل پلی پروتکت، آسیبی انکارناپذیر به امنیت دستگاه‌های کاربران ایرانی وارد می‌کند.» در این بیانیه همچنین اعلام شده بود «هرگونه محدودسازی دسترسی شهروندان را، چه از سوی دولت‌ها چه شرکت‌ها، سلب حقوق اولیه می‌دانیم و با آن مخالفیم».[۱۵]

همکاری با کمیته فیلترینگ

پس از هک سرور ایمیل‌های کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه توسط انانیموس و افشای مکاتبات شرکت‌ها با کمیته فیلترینگ در نمونه‌ای از این مکاتبات یکی از مدیران وقت «کافه‌بازار» در جریان اجرای دستور حذف پیام‌رسان «وایبر»، به مدیران فیلترینگ از امکان دسترسی کاربران به این پیامرسان از طریق دیگر رقبای این شرکت خبر می‌دهد؛ موضوعی که در نهایت باعث می‌شود این پیام‌رسان با سرعت بیشتری از باقی منابع نیز حذف شود.[۱۶] این مجموعه خرید نرم‌افزار و اپلیکیشن‌ها که در ایران، در پی فیلترینگ «گوگل پلی»، محبوبیت زیادی پیدا کرد، سازوکاری برای ارائه سرویس‌های مورد تایید جمهوری اسلامی است.[۱۷]

منابع

  1. «چرا لوگوی کافه بازار پس از ده سال تغییر کرد؟».
  2. «لوگوی کافه بازار تازه شد».
  3. «گفتگو با مدیر سایت کافه‌بازار: فرصت‌سازی از تحریم». دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ «مصاحبه با حسام آرمندهی، مدیرعامل بازار؛ از کف بازار تا کافه بازار». دیجیاتو. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ اوت ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  5. «چگونه ایده راه اندازی کافه بازار، دیوار و عدد شکل گرفت». اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران. دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  6. «صفحهٔ راهنمای توسعه‌دهندگان کافه‌بازار». دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  7. «سایت رسمی شرکت، صفحهٔ دربارهٔ ما». دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  8. «بازار از مرز ۴۰ میلیون نصب فعال گذشت».
  9. "کافه‌بازار از نگاه آمار" (PDF). Archived from the original (PDF) on 4 March 2016. {{cite journal}}: Cite journal requires |journal= (help); Cite has empty unknown parameter: |3= (help)
  10. "Iranian Entrepreneurs Make Pitches That Are Just Practice, For Now" (به انگلیسی). NPR.org. October 25, 2014. Retrieved 2018-07-23.
  11. مختاری، فاطمه (۱۷ دی ۱۳۹۹). «بازار از مرز ۴۵ میلیون نصب فعال گذشت». زومیت. دریافت‌شده در ۱۷ دی ۱۳۹۹.
  12. «سایت رسمی شرکت، صفحهٔ تماس با ما». دریافت‌شده در ۳۱ مرداد ۱۳۹۶.
  13. «صفحهٔ اینستاگرام رسمی شرکت».
  14. «انتشار نسخهٔ بتای پنل توسعه «برنامهٔ آنی»، سرویس جدید کافه‌بازار». وبلاگ رسمی توسعه‌دهندگان کافه‌بازار. ۲ مرداد ۱۳۹۶.
  15. «مخالفت کافه بازار با فیلترینگ گوگل پلی». انصاف نیوز. دریافت‌شده در ۱۶ آبان ۱۴۰۱.
  16. «تاریخ خاموش فیلترینگ در مکاتبات لو رفته «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه»». ایندیپندنت فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۱-۱۷.
  17. «آشفته بازار فیلترشکن‌ها؛ کدام وی‌پی‌ان‌ها امن و کدام ناامن هستند؟». iranwire.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۲-۱۱-۱۷.

پیوند به بیرون