پاپون علیا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

پاپون
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانفارس
شهرستانکوه چنار
بخشبخش کوهمره
دهستانکوهمره
مردم
جمعیت۳۶۱ نفر (سرشماری ۹۵)
اطلاعات روستایی
کد آماری۰۸۰۱۸۸
پیش‌شمارهٔ تلفن0714243
  1. پاپون علیا، روستایی از توابع بخش کوهمره شهرستان کوه چنار در استان فارس ایران است. مردم این روستا پارس تبار می باشند. همچنین زبان مردم این روستا زبان کهمره‌ای میباشد که زبان کهمره‌ای(کوهمره)، یکی از کهن‌ترین زبان‌های ایرانی نو و بازماندهٔ زبان‌های ایرانی میانه و از شاخهٔ جنوب‌غربی (زبان فارسی دورهٔ ساسانی) به‌شمار می رود.

جمعیت[ویرایش]

این روستا در دهستان کوهمره قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۶۱ نفر (۹۴خانوار) بوده‌است.

دلاوری های مردم پاپون در جنگ با انگلیسی ها در تنگه ابوالحیات[ویرایش]

۲۸ دسامبر سال ۱۹۱۶ پانصد تن از نظامیان تحت فرمان انگلیسی‌ها مرکب از سپاهیان هندی و افراد «اس‌پی‌آر» با چند توپ و مسلسل از شیراز به کازرون رفتند تا قیام کازرونی‌ها را سرکوب کنند. که مردم روستای پاپون دلاوری های زیادی از خود نشان داده و علیه انگلیسی ها قیام کردند.

پاپونی ها و مردم تنگه ابوالحیات تیراندازانی بسیار ماهر[ویرایش]

از زمان های قدیم مردم پاپون و به خصوص مردم تنگه ابوالحیات تیراندازانی به شدت ماهر بودند , و صحت این مسئله را میتوان در درگیری هایی که بین نظامیان انگلیسی ها و مردم این مناطق در قدیم شکل گرفته را مشاهده کرد ... همانطور که در سریال آتش و باد (که در رابطه با خوانین استان فارس است) به مردم تنگه ابوالحیات اشاره شده و این مردم را تیراندازانی بسیار ماهر شناخته است.

مشکلات طوایفی با گرگدان[ویرایش]

در زمان های قدیم مردم این روستا مشکلات طوایفی با روستای همجوار (گرگدان) داشتند .

یکی از داستان های قدیمی از این مشکلات که بین مردم روستا تعریف می شود :

میگویند در زمان های قدیم روزی مردم روستای گرگدان به مردم روستای پاپون میگویند بیایید مشکلات را کنار گذاشته و دست دوستی دهیم ... و برای حل این مشکلات گوسفندی را قربانی کنیم

مردم پاپون هم درخواستشان را قبول میکنند و به نزدیکی روستای پاپون برای قربانی کردن گوسفند می روند , وقتی مردم پاپون بر سر حوضی که با مردم گرگدان قرار گذاشته بودند میروند, مردم گرگدان , مردم پاپون را به داخل حوض پرت کرده و میخندند...

مردم پاپون هم که بسیار از این اوضاع اشفته شده بودند با عصبانیت به روستا باز میگردند ...

مردم پاپون دور هم جمع شده و به فکر انتقام از مردم گرگدان بودند . ناگهان فکری به ذهنشان رسید تا ان قضیه را از مردم گرگدان تلافی کنند.

فردای ان روز مردم پاپون به مردم گرگدان میگویند بیایید باهم صلح کنیم و مشکلات را کنار بگذاریم , مردم گرگدان هم قبول میکنند . مردم پاپون هم برای صلح , در شب با مردم گرگدان قرار میگذارند .

(در آن زمان ها به دلیل نبود لامپ, و نور کافی , به خوبی سیاهی زغال تشخیص داده نمیشد ) بالاخره مردم دو روستا در شب باهم قرار می گذارند که باهم صلح کنند اما از نقشه ی انتقام مردم پاپون اطلاعی نداشتند ....

وقتی که مردم دو روستا به هم میرسند با یکدیگر دست میدهند و روبوسی میکنند ... اما نمی دانستند که مردم پاپون تمام دستانشان را به زغال زده اند و تمام دست و صورت مردم گرگدان را سیاه کرده اند ...

صبح که میشود مردم گرگدان میبینند که واویلا چه بلایی سرشون اومده ... همه دست و صورتشون سیاه شده ... و چه رکبی از مردم پاپون خورده اند ....

(جدی میزان تفکرات مردم پاپون و حال کردی...)



به هرحال بعد از گذشت چندین سال , امروزه این مشکلات پایان یافته و مردم دو روستا در کمال ارامش پیش هم زندگی میکنند .

زد و خورد و مجادله بر سر چشمه آب جونی با مردم گرگدان[ویرایش]

در زمان های قدیم که لوله کشی آب در دو روستای پاپون و گرگدان وجود نداشت و مردم با خر و دبه از سر چشمه آب جونی به خانه های خود آب می آوردند , درگیری هایی بر سر آب چشمه میان مردم دو روستا وجود داشت . که اغلب با زد و خورد , دعوا , کتک کاری , فش و غیره مسئله حل می شد .

منابع[ویرایش]

  • «نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن ۱۳۸۵». درگاه ملی آمار ایران. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ ژانویه ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱ ژانویه ۲۰۱۳.