ویکی‌پدیا:انشاهای ویکی‌پدیا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

چگونه یک انشاء بنویسیم[ویرایش]

مطمئن شوید که موضوع مقاله در ویکی‌پدیا تکراری نباشد: نام انشاها را مرور کنید.

  • مقاله را به صورت پیش‌نویس در فضای کاربری شروع کنید.
  • مقاله را با رعایت اختصار و با تمرکز بر موضوع بنویسید.
  • اُلگوی {{انشا}} را به آن افزوده کنید.
  • از اُلگوی {{چکیده}} برای نوشتنِ خلاصه‌ای از اصلِ مقاله استفاده کنید و ان را در بالای صفحه قرار دهید.
  • یک یا چند میانبُرِ مرتبط بسازید تا خوانندگان بتوانند راحت‌تر به انشا هدایت شوند. برای راهنمایی در مورد ساختن میانبُر، راهنمای ساخت میانبُر را بخوانید.
  • مقاله را دسته‌بندی کنید و از اُلگوهای ناوبری وابسته استفاده کنید.
  • وقتی نوشتن آن به پایان رسید، انشا را به فضای پروژه منتقل کنید.

ساختن صفحهٔ انشا[ویرایش]

یک انشا در ویکی‌پدیا ممکن است به دست هر کسی نوشته شود. توصیه می‌شود پیش از ساخت انشای تازه، بررسی کنید که آیا انشای مشابهی وجود دارد یا خیر. بخش «جُستارهای وابسته» را نیز بررسی کنید و همچنین در صفحات راهنما و پروژه‌ها جستجو کنید.

اگر انشایی شبیه آنچه که شما قصد نوشتن آن را دارید یافتید، توصیه می‌شود که بر رویِ همان انشای موجود کار کنید و آن را اصلاح نمایید و ایده‌های خود را در آن بگنجانید. اما در صورتی که به شما اجازهٔ ویرایش در آن انشا داده نشد؛ آنگاه می‌توانید به ساخت یک انشای مجزا که ایده‌های خودتان را پوشش دهد اقدام کنید.

رده و اُلگو در انشا[ویرایش]

بیشتر صفحات در فضای نام ویکی‌پدیا دارای یک الگو و رده هستند که هدف از نوشتن آنها را توصیف می‌کند. البته برای بعضی صفحات نیز ممکن است، نداشتنِ هیچ گونه اُلگویی بهترین گزینه باشد.

گزینه‌های مختلفی که در دسترس هستند عبارتند از:

چکیده[ویرایش]

از اُلگوی {{چکیده}} برای نوشتنِ خلاصه‌ای (در حدّ دو-سه جمله) از اصلِ مقاله استفاده کنید و آن را در بالای صفحه قرار دهید. برای افزودن چکیده، متن خود را به جایِ متن چکیده در اُلگوی زیر قرار دهید و آن را در صفحهٔ انشا ذخیره کنید:
{{چکیده|متن چکیده}}

اُلگوی چکیده در انشا به این شکل دیده خواهد شد:

گسترش انشاهای موجود[ویرایش]

برای بهبود یک انشا نیاز نیست که حتماً خودِ شما نویسندهٔ آن باشید. اگر انشایی از پیش وجود داشته باشد، می‌توانید با حُسنِ نیّت به آن مطلب اضافه کنید یا از آن مطالبی حذف کنید یا آن را به شکلِ دلخواهِ خود تغییر دهید.

در گسترشِ انشاها مهم اینست که همیشه به یاد داشته باشید که متن انشاها در مالکیّت نویسندهٔ آن‌ها یا هیچ کسِ دیگری نیستند. با این حال، اختلاف بین ویرایشگران در انشانویسی متفاوت از مقاله‌نویسی است؛ زیرا نیاز به رسیدن به توافق بر یک «نسخه درست» وجود ندارد. پس هنگامی که دیدگاه شما به‌طور قابل ملاحظه‌ای از آنچه در آن انشا بازگو شده متفاوت است یا از ایجاد تغییرات در آن از سوی شما و به دستِ دیگران، جلوگیری می‌شود؛ بهتر است نوشتن یک انشای جدید از خودتان را آغاز کنید.

پذیرش انشاها[ویرایش]

اجتماع ویکی‌پدیا به‌طور تاریخی حوزه وسیعی از موضوعات و دیدگاه‌ها را در صفحات انشا تحمل کرده‌است. به هر حال، تعداد انگشت‌شماری از صفحات «انشا» هستند که متمایل به حذف یا انتقال به فضای کاربری هستند:

  • نوشته‌هایی که هیچ‌گونه ارتباطی به ویکی‌پدیا ندارد. هدف از انشاها کمک به خود ویکی‌پدیا است (با فراهم آوردن اطلاعات، راهنمایی‌ها، یا توصیه) و نه هیچ موضوع خارجی نامربوطی.
  • نوشته‌هایی که یک یا چند سیاست ویکی‌پدیا از جمله اِسپَم، حملات شخصی، نقض کپی‌رایت یا وپ:نیست را نقض کنند.
  • نوشته‌هایی که آشکارا سیاست (یا دیگر صفحه‌هایی که با اجماع ایجاد شده‌اند) را نقض می‌کنند؛ به‌ویژه اگر قصد تحلیل کردن و نه صرفاً مخالفت با چنان صفحاتی را داشته باشند. چنان نظرات مخالفی در انشاهای کاربری تحمّل می‌شوند.