واحد منبع تغذیه - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

واحد منبع تغذیه

واحد منبع تغذیه (به انگلیسی: Power supply unit) (اختصاری PSU) یک دستگاه الکتریکی است که مسئول تأمین و تنظیم جریان الکتریکی در رایانه می‌باشد.[۱] این قطعه به صورت جعبه‌ای بزرگ و مستقل در جعبه رایانه قرار دارد. منابع تغذیه رایانه‌های شخصی از نوع سوئیچینگ می‌باشند. این منابع معمولاً ولتاژهای ۵، ۵-، ۱۲، ۱۲- و ۳/۳ را تولید می‌کنند. واحد منبع تغذیه دارای یک فن (هواکش) نیز می‌باشد که علاوه بر خنک کردن خود منبع تغذیه باعث جریان هوا در داخل جعبه رایانه می‌گردد. منابع تغذیه رایانه تا کنون در دو نوع تولید شده‌اند:

  • AT
  • ATX

امروزه در رایانه‌های شخصی از نوع ATX رایج است و این نوع منابع توانایی خاموش شدن توسط برد اصلی را دارا می‌باشند و تقریباً مهم‌ترین قطعهٔ سخت‌افزاری به حساب می‌آید که بروز اختلال در سیستم کارکردش موجب نوسان برق خروجی شده که باعث سوختن تمامی لوازمی که به‌طور مستقیم از منبع تغذیه تأمین جریان می‌کنند یا باعث نیم سوز شدن خواهد شد. برای انتخاب یک منبع تغذیهٔ مناسب باید علیرغم توجه به مارک و تأیید شرکتهای تولید کنندهٔ سخت‌افزار باید طبق جدول مقادیر مصرف قطعات مختلف و جمع کردن مقدار مصرف کلیهٔ قطعات منبعی با وات مناسب واقعی تهیه کرد.

انواع منبع تغذیه[۲][ویرایش]

منبع تغذیه جریان مستقیم: وظیفه یک‌سوسازی (تبدیل AC به DC).

منبع تغذیه سوئیچینگ (SMPS): کاهش ولتاژ AC جهت رسیدن به دامنه مطلوب جریان متناوب (AC) و یا تبدیل به جریان مستقیم (DC). بطور مثال منابع تغذیه سوئیچینگ، برق AC را یکسو کرده و با استفاده از متد سوئیچ جریان بار (ON/OFF) به ولتاژ دلخواه دست می یابد.

منبع تغذیه بدون وقفه (UPS): تجهیزی است که زمانی که برق می رود، انرژی بار را تامین میکند. کاربرد : برق اضطراری آسانسورها و بیمارستان‌ها و...

منبع تغذیه ولتاژ بالا (High voltage): تامین ولتاژ های بالا مانند 1kV

منبع تغذیه جریان بالا: جریان های بالا مانند 20A به بالا برای کاربردهای جوشکاری

هدف از این مقاله معرفی منابع تغذیه DC است. ابتدا سیگنال AC از یک ترانسفورماتور دامنه آن کاهش یافته سپس بعد از عبور یکسوساز ( بطور مثال پل دیودی) سیگنال تمام موج بدست می آید. سپس با عبور از یک فیلتر الکترونیکی شکل موج ریپل دار بدست می آید. با عبور از بلوک رگولاتور ولتاژ DC تثبیت شده حاصل میگردد.[۳]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Power supply unit (computer)". Wikipedia (به انگلیسی). 2019-11-04.
  2. کاظمی، مرتضی (۲۰۱۷-۰۹-۱۰). «انواع منابع تغذیه الکتریکی - بررسی اجزا و کاربردها - شرکت افرا صنعت». افرا صنعت. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۱-۱۵.
  3. www.saenco.com http://www.saenco.com/articles/elec/385-power-supply.html. دریافت‌شده در ۲۰۱۹-۱۱-۱۵. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)