همه‌پرسی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران (۱۳۵۸) - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
نتیجه
نتیجه
نتیجه هنوز روشن نیست
نام‌نوشتگان/مشارکت ۲۰٬۸۵۷٬۳۹۱ ۷۵٫۵۶٪
در منبع[۱] تعداد آری ۱۵٬۶۸۰٬۳۳۹ (ده تا بیشتر) است و باطله ندارد و باید از تفریق به دست آورد، ولی در این منبع:[۲] ده تا کمتر از این منبع که به نقل از روزنامهٔ رسمی می‌باشد اطلاعات ذکرشده آمده‌است و شمار آرای باطله را نیز دارد ولی تحت عنوان «خارج از کشور». واجدان را از جای دیگر آورده‌ایم. [نیازمند منبع]
همه پرسی

همه‌پرسی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در ۱۱ و ۱۲ آذرماه ۱۳۵۸ برگزار شد و با حدود ۹۹/۵ درصد آرا تصویب شد.[۳]

پیشینه[ویرایش]

پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ و همه‌پرسی نظام جمهوری اسلامی در ۱۲ فروردین ۱۳۵۸، انتخابات خبرگان قانون اساسی (متفاوت با خبرگان رهبری) در تابستان ۱۳۵۸برگزار شد.

خبرگان پس از چند ماه بحث و نظر و رای‌گیری داخلی، پیش‌نویس قانون اساسی را آماده کردند. هر اصل باید دست‌کم رای دوسوم خبرگان را می‌آورد. پس از بحث و تصویب تک تک اصل‌ها و جمع‌بندی آن‌ها، نسخهٔ پایانی قانون اساسی در جلسهٔ علنی ۲۴ آبان به رأی گذاشته شد و به تصویب خبرگان قانون اساسی رسید.

در ایران برخی نمی‌خواستند انتخابات همه‌پرسی شود، ولی با تأکید سید روح‌الله خمینی بر این که باید مردم رأی دهند، همه‌پرسی در همان سال برگزار شد.[نیازمند منبع]

برگزاری[ویرایش]

همه‌پرسی در ۱۱ و ۱۲ آذر ۱۳۵۸ برگزار شد.

۸۵٪ مردم شرکت کردند[۴] که با رای حدود ۹۹/۵ درصد همه‌پرسی تصویب شد.

گزینه رای ٪
موافق ۱۵٬۶۸۰٬۲۱۸ ۹۹٫۵
مخالف ۷۸٬۵۱۶ ۰٫۵
رای‌های سپید و باطله ۱۱۱ -
مجموع ۱۵۷۵۸۸۴۵ ۱۰۰

جستارهای وابسته[ویرایش]

پی‌نوشت و منبع[ویرایش]

  1. صورت مشروح مذاکرات مجلس بررسی نهایی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران. ج. راهنمای استفاده از/همراه با معرفی مجلس و اعضای خبرگان. ص. ۳۰۷.
  2. «قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران». افکار نو. ص. ۳۰۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۶ سپتامبر ۲۰۱۲.
  3. «تاریخچه حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران». بایگانی‌شده از اصلی در ۵ ژوئیه ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۲۰ ژوئیه ۲۰۱۲.
  4. همه‌پرسی قانون‌اساسی در سال ۵۸ دنیای اقتصاد