ناوشکن - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اچ‌ام‌اس دیرینگ از کلاس ناوشکن‌های تایپ ۴۵ بریتانیایی که در سال ۲۰۰۶ به آب انداخته شد.
ناوشکن کانادایی کلاس ایروکوای

در نیروهای دریایی، ناوشکن گونه‌ای کشتی جنگی سریع، با تحرک و برد عملیاتی بالا است که به همراهی و محافظت از شناورهای بزرگتر در یک ناوگان، کاروان دریایی یا ناوگروه هواپیمابر نبرد می‌پردازد. ناوشکن‌ها ابتدا در سال ۱۸۸۵ توسط فرناندو ویلامیل برای نیروی دریایی اسپانیا[۱][۲] برای دفاع در برابر قایق‌های اژدرافکن طراحی شدند، و تا زمان جنگ روسیه و ژاپن در سال ۱۹۰۴، این ناوهای ضدِ قایق اژدرافکن، «قایق‌های اژدرافکن بزرگ، سریع و به‌شدت مسلحی بودند که برای نابود کردن سایر قایق‌های اژدرافکن طراحی شده بودند».[۳] اگرچه اصطلاح «ناوشکن» از سال ۱۸۹۲ توسط نیروهای دریایی به‌همراه «TBD» و «ناو ضد قایق اژدرافکن» استفاده می‌شد، اما تقریباً تا جنگ جهانی اول، اصطلاح «ناو ضد قایق اژدرافکن» به‌طور کلی به «ناوشکن» خلاصه شده بود.[۴]

پیش از جنگ جهانی دوم بیشتر ناوشکن‌ها کشتی‌هایی سبک و کم‌استقامت برای عملیات‌های اقیانوسی بدون مراقبت بودند؛ به‌طور معمول، چند ناوشکن و یک ناو پشتیبان با هم عمل می‌کردند. پس از جنگ، اندازهٔ ناوشکن‌ها بزرگتر شد. ناوشکن آمریکایی کلاس آلن ام سامنر ۲۲۰۰ تن وزن داشت، در حالی که کلاس آرلی برک تا ۹۶۰۰ تن وزن دارد که تفاوت آن نزدیک به ۳۴۰٪ است. ورود موشک‌های هدایت‌شونده به صحنهٔ نبردهای دریایی باعث شد ناوشکن‌ها بتوانند نقش‌هایی را بر عهده بگیرند که پیشتر به رزم‌ناوها و نبردناوها تعلق داشت. این وضعیت باعث شد ناوشکن‌های بزرگتر و قدرتمندتر موشک‌انداز با توانایی بیشتر در عملیات‌های منفرد تولید شود.

در آغاز سدهٔ بیست و یکم ناوشکن‌ها به متداول‌ترین یگان‌های سنگین جنگ سطحی برای استفاده عمومی تبدیل شده‌اند. تنها دو کشور ایالات متحده و روسیه رزمناو در خدمت دارند.[۵]

ناوشکن‌های مدرن، که به نام ناوشکن موشک‌انداز شناخته می‌شوند، قدرت آتش برتری فوق‌العاده‌ای دارند مجهز به انواع رادارهای هوایی، سطحی، زیرسطحی و موشک‌های پدافند هوایی و سطحی و اژدر زیردریایی و توپ‌های ضد ساحل و دفاع نزدیک و قادر به شلیک موشک‌های دارای کلاهک اتمی نیز هستند.[۶]

تاریخ آغازین[ویرایش]

پدیدار شدن ناوشکن‌ها و بهینه‌سازی آنان تا جنگ جهانی دوم، با اختراع اژدر در ارتباط بوده‌است. اختراع اژدرهای ملخ‌دار خودپیشران (به انگلیسی: Self-propelled torpedo) در دهه ۱۸۶۰ به یک طرف درگیر این امکان را داد که تنها با یک پرتاب‌کننده که اژدر از آن رها می‌شد یک ناوگان قوی دشمن را نابود کند.

قایق‌های تندرو برای حمل اژدر ساخته‌شدند که قایق اژدرافکن نام دارند. این قایق‌ها در دهه ۱۸۸۰ به کشتی‌های کوچک ۵۰–۱۰۰ تُنی تبدیل شدند که به اندازه کافی تند و سریع بودند که از دست قایق‌های مراقبتی دشمن بگریزند.

نخستین پاسخ به پدیدار شدن قایق‌های اژدرافکن، ساخت قایق‌های محافظتی سریع تر با آتشبار سنگین‌تر بود که شکارچی (به انگلیسی: Catchers) نام گرفتند.

در ابتدا تهدید با اژدرها تنها زمانی بود که ناوها در بندر لنگر انداخته بودند؛ ولی به مرور ساخت اژدرها با برد بیشتر و سریع تر سبب تهدید ناوبری در دریا نیز شد. پس از این که نیاز به اسکورت ناوگان‌ها توسط شکارچی در دریا نیز احساس شد، این قایق‌ها می‌بایست تحمل و توانایی سفرهای دریایی را نیز می‌داشتند، در نتیجه به طول آنان افزوده‌شد و بزودی به‌طور رسمی قایق اژدرافکن شکن نام گرفتند و پس از آن شکننده (ناوشکن) نامیده‌شدند.

زمانی رسید که ناوشکن‌ها خیلی بیشتر از یک شکارچی حفاظتی بودند، این ایده مطرح شد که خود آنان می‌توانند نقش اژدرافکن را نیز داشته‌باشند، بنابراین لوله‌های پرتاب اژدر به آنان افزوده‌شد. در آن زمان و حتی در زمان جنگ جهانی اول تنها عملکرد ناوشکن‌ها حفاظت از ناوگان خودی از حمله اژدرافکن‌ها و انجام حمله متقابل به رزم‌ناوهای دشمن بود. وظیفه اسکورت کشتی‌های بازرگانی در آینده به آنان افزوده‌شد.

کاربران[ویرایش]

کشورها براساس تعداد ناوشکن (رنگ آبی نشان‌دهنده کشورهای کاربر ناوشکن است و تعداد آن براساس راهنمای درون تصویر است)
ناوشکن نیروی دریایی چین از کلاس لویانگ ۳ (تایپ ۰۵۲دی)
دریاسالار پانتلیف، ناوشکن موشک‌انداز کلاس آدلیو در نیروی دریایی روسیه
یواس‌اس وینستون اس. چرچیل، ناوشکن موشک‌انداز کلاس آرلی برک در نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا
کلاس ایزومو ژاپنی که در جهان به‌عنوان ناو بالگردبر شناخته می‌شود.

ناوشکن غیرفعال[ویرایش]

ناوچه‌های طبقه‌بندی‌شده به‌عنوان ناوشکن[ویرایش]

طبقه‌بندی‌شده در رده ناوچه‌ها[ویرایش]

  •  نیروی دریایی مصر ئی‌ان‌اس تحیا مصر را در خدمت دارد. تحیا نسخه‌ای از ناوچه چندمنظوره فریم از کلاس آکیتین فرانسوی است که ویژگی‌های مشابه ناوشکن دارد.
  •  نیروی دریایی آلمان سه فروند ناوچه کلاس زاکسن و چهار فروند ناوچه کلاس بردن-وورتنبرگ در خدمت دارد. آلمان همه آنها را به‌عنوان ناوچه طبقه‌بندی می‌کند، اما به‌دلیل اندازه و ظرفیت‌شان معمولا ناوشکن شمرده می‌شوند.
  •  نیروی دریایی هلند چهار فروند ناوچه دی زیفن پروفینسین در خدمت دارد. هلند آنها را به‌عنوان ناوچه طبقه‌بندی می‌کند، اما به‌دلیل اندازه و ظرفیت‌شان معمولا ناوشکن شمرده می‌شوند.
  •  نیروی دریایی نروژ چهار فروند ناوچه فریتجوف نانسن در خدمت دارد. این ناوها نسخه‌ای از کلاس آلوارو دی بازن اسپانیا هستند که ناوچه نامیده شده‌اند، اما اندازه و تسلیحات آنها مشابه ناوشکن است.
  •  نیروی دریایی رومانی ناوچه مرششت را در خدمت دارد. این کشتی از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۱ به عنوان ناوشکن طبقه‌بندی شده بود، سپس به عنوان ناوچه طبقه‌بندی شد. هیچ دلیل رسمی برای این موضوع ارائه نشد و همچنین تغییری در تسلیحات و توانایی‌های آن ایجاد نشد، بنابراین می‌توان نوع آن را ناوشکن شمرد.
  •  نیروی دریایی اسپانیا پنج فروند ناوچه کلاس آلوارو دی بازن در خدمت دارد. اسپانیا آنها را به‌عنوان ناوچه طبقه‌بندی می‌کند، اما به‌دلیل اندازه و ظرفیت‌شان معمولا ناوشکن شمرده می‌شوند.
  • نیروی دریایی سلطنتی مراکش ناو محمد ششم را در خدمت دارد. این نسخه‌ای از ناوچه چندمنظوره فریم از کلاس آکیتین فرانسوی است که ویژگی‌های مشابه ناوشکن دارد.

منابع[ویرایش]

  1. خطای یادکرد: خطای یادکرد:برچسب <ref>‎ غیرمجاز؛ متنی برای یادکردهای با نام Bernie2 وارد نشده است. (صفحهٔ راهنما را مطالعه کنید.).
  2. Smith, Charles Edgar: A short history of naval and marine engineering. Babcock & Wilcox, ltd. at the University Press, 1937, page 263
  3. Gove p. 2412
  4. Lyon pp. 8, 9
  5. Toby, A. Steven (1985). "The "Can-Do" Tin Can". Proceedings. United States Naval Institute. 111 (10): 108–113.
  6. "Annual Report to Congress: Military and Security Developments Involving the People's Republic of China 2017" (PDF). Office of the Secretary of Defense. Archived (PDF) from the original on 2017-08-28. Retrieved 1 July 2021.
  7. Johnson, Jesse (2020-01-12). "China's navy commissions biggest and 'most powerful' surface warship". The Japan Times (به انگلیسی). Retrieved 2020-11-17.
  8. "China Commissions Two New Type 052D Destroyers". www.defenseworld.net. 10 March 2022. Retrieved 2022-03-18.
  9. "Military and Security Developments Involving the People's Republic of China 2017" (PDF). dod.defense.gov. 15 May 2017. Archived (PDF) from the original on 2018-08-24.
  10. "French Navy - Marine Nationale - Ships Submarines Aircraft".