دهستان مرگور - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

تصویری از مرگور
دهستان مرگور
دهستان مرگور
مختصات:
کشور ایران
استان‌های ایراناستان آذربایجان غربی
شهرستان‌های ایرانشهرستان ارومیه
بخش (تقسیمات کشوری)بخش سیلوانه
جمعیت
 (۲۰۰۶)
 • کل۳۴٬۸۶۲

مه‌ڕگه‌وه‌ڕ نام دهستانی است از بخش سیلوانه در ایران شمالی قدیم(۸۰۵۰ سال ق. م) در شهرستان ارومیه از استان آذربایجان غربی کشور ایران که در ۵۵–۲۰کیلومتری جنوبِ غربی ارومیه و در امتداد جاده بند قرار دارد. مرگور منطقه‌ای مرزی و سرسبز است و ساکنان آن را کردهای کرمانجی از ایل هرکی تشکیل می‌دهند. زبان گفتاری مردم این منطقه گویش کرمانجی است که یکی از گویش‌های کردی به‌شمار می‌رود. دین کردهای منطقه دین اسلام از شاخه سنی شافعی است.


از سکونتگاه‌های این منطقه می‌توان شهرک زیوه و دیزج، و روستاهای ژاراژی،براسب،باوان،چریک آباد،برازان،حلج و... را نام برد که شمار روستاهای آن به ۵۰ می رسد و جمعیت این دهستان حدود ۷۵۰۰۰نفر می باشد.

از کوه‌های منطقه می‌توان بوز سینا ، دالامپر و آز را نام برد.

آب و هوا[ویرایش]

آب و هوای خنک که حتی در تابستان هم شب‌ها آدم احتیاج به لحاف و پتو برای خوابیدن پیدا می‌کند، درهٔ بنار واقع در روستای سوسن آباد آبشار زیبای سوله دوکل، جنگلهای رل باوان، روستای پلکانی کچله، گذر زیبای رودخانه از کنار تپه‌های هاشم آباد، چشمه‌های آب گرم هفت‌آباد، روستاهای بسیار زیبا و ییلاقی نوی، چریک‌آباد، گسیان و ژاراژی بهمراه باغات سیب و انواع میوه‌های تابستانی و شالیزارهای برنج از جاذبه‌های گردشگری این منطقه می‌باشند.

گاهنامه‌ای نیز به نام پیام مرگور وجود دارد.

رویدادهای تاریخی[ویرایش]

مکان‌های توریستی و دیدنی[ویرایش]

منابع[ویرایش]

کتاب تاریخچه مرگور (اثر رشید کوردی)

کتاب آشوریان قبل از میلاد (اثر پتروس عقابی)

  • فرهنگ جغرافیایی شهرستان‌های کشور (شهرستان ارومیه)، سال ۱۳۷۹ خورشیدی.
  • بخش رویدادهای تاریخی: کتاب: A Modern History of the Kurds نوشته: David McDowall، ویرایش سوم، انتشاراتی I. B. Tauris، سال ۲۰۰۴.