مردم مالایی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مردم مالایی
یک زوج مالایی
مناطق با جمعیت چشمگیر
مالزی: مالزی۱۴٬۷۴۹٬۳۷۸[۱]
برونئیبورنئو: ۲۶۱٬۹۰۲
اندونزیاندونزی۵٬۳۶۵٬۳۹۹[۲]
تایلندتایلند۱٬۹۶۴٬۳۸۴[۳]
سنگاپورسنگاپور۶۵۳٬۴۴۹[۴]
.
آفریقای جنوبیآفریقای جنوبی~۲۰۰٬۰۰۰[۵]note
سری‌لانکا سری لانکا۴۰٬۱۸۹[۶]note
استرالیااسترالیا۳۳٬۱۸۳[۷]
بریتانیابریتانیا~۳۳٬۰۰۰[۸]
میانمارمیانمار~۲۷٬۰۰۰[۹]

مردم مالایی (به مالایی: Orang Melayu) گروهی قومی ساکن در کشور مالزی است. مالایی‌ها عمدتاً ساکن شبه جزیره مالزی، شرق سوماترا و ساحل جزیره بورنئو، و همچنین جزایر کوچکتر که میان این مناطق قرار دارند. این مکانها امروزه بخشی از کشورهای مالزی، اندونزی، سنگاپور، برونئی و جنوب تایلند را شامل می‌شوند.

مجموع گویشوران مالایی در بیش از ۲۵ میلیون نفر می‌باشند که بیش از ۱۴ میلیون نفر از آنان در کشور مالزی زندگی می‌کنند. بیش از ۵ میلیون در اندوزی و نزدیک ۲ میلیون هم در تایلند کنونی ساکن هستند. مردم مالایی به زبان مالایی که یکی از زبانهای جنوب شرقی آسیا محسوب می‌شود، تکلم دارند. مالزی همواره به عنوان یک کشور ساحلی و تجاری با ویژگی‌های فرهنگی خاص شناخته شده است.

از نظر ژنتیکی، زبانی، فرهنگی و اجتماعی تنوع زیادی در میان زیرگروه‌های مالایی وجود دارد که علت اصلی آن صدها سال مهاجرت و جذب قبایل و اقوام سواحل جنوب شرقی آسیا است. از دیدگاه تاریخی مالایی‌ها از مردمان آسترونزیایی مالایی‌زبان و اقوام آسترونزیایی زبانی اشتقاق یافته‌اند که چند پادشاهی و کشور دریایی تجاری را بنا نهادند مثل امپراتوری سریویجایا.

تاریخ[ویرایش]

فرهنگ[ویرایش]

زبان[ویرایش]

زبان مالایی یکی از زبان‌های مهم جهان است که به خانواده زبان‌های آسترونزیایی تعلق دارد. این زبان، زبان رسمی برونئی، مالزی، اندونزی و سنگاپور است. به علاوه در تایلند، جزیره کوکوس، جزیره کریسمس و سری‌لانکا به این زبان سخن گفته می‌شود. این زبان توسط نزدیک به ۳۳ میلیون نفر در مجمع‌الجزایر مالایی استفاده می‌شود و برای ۲۲۰ میلیون نفر یک زبان دوم محسوب می‌شود.

ادبیات[ویرایش]

ادبیات شفاهی و کلاسیک مالایی بسیار غنی است.

دین[ویرایش]

جوامع ابتدایی مالایی روح‌باور بودند و به وجود روح در تمام اشیا باور داشتند.[۱۰]با ورود به دوران حاضر هندوئیسم و بودائیسم توسط تجار هندی به شبه‌جزیره مالایی آورده شد که تا سده سیزدهم پیش از معرفی اسلام توسط اعراب، بازرگانان مسلمان چینی و هندی به شکوفایی رسید.

معماری[ویرایش]

هنرهای تجسمی[ویرایش]

آشپزی[ویرایش]

هنرهای نمایشی[ویرایش]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. (Economic Planning Unit (Malaysia) 2010)
  2. (Badan Pusat Statistika Indonesia 2010، ص. 9)
  3. (World Population Review 2015)
  4. (CIA World Factbook 2012)
  5. Malay, Cape in South Africa - Joshua Project
  6. «Department of Census and Statistics, Sri Lanka - Population by ethnic group according to districts, 2012». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ مارس ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۹ اوت ۲۰۱۶.
  7. Australia - Ancestry
  8. Malay in United Kingdom - Joshua Project
  9. Malay in Myanmar - Joshua Project
  10. Zaki Ragman (2003), Gateway to Malay culture, Singapore: Asiapac Books Pte Ltd, ISBN 981-229-326-4

پیوند به بیرون[ویرایش]