مرتضی سهرابی - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مرتضی سهرابی
مرتضی سهرابی
زادهٔ۱۳۲۴
تهران
درگذشت۴ اسفند ۱۳۹۳
تهران ایران
محل زندگیتهران
ملیتایرانی
شناخته‌شده برایمنتخب همایش چهره‌های ماندگار و تألیف و ترجمه چندین عنوان کتاب در زمینه مهندسی شیمی
همسر(ها)طاهره کاغذچی
جایزه(ها)چهرهٔ ماندگار سال ۱۳۸۰ در رشته مهندسی شیمی
پیشینه علمی
شاخه(ها)مهندسی شیمی
محل کاردانشگاه صنعتی امیر کبیر

مرتضی سهرابی (زاده ۱۳۲۴[۱] - درگذشته ۴ اسفند ۱۳۹۳[۲]) استاد مهندسی شیمی و به عنوان چهرهٔ ماندگار رشتهٔ مهندسی شیمی در سال ۱۳۸۰ برگزیده شد.[۱] دکتر مرتضی سهرابی از اعضای پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران بود.

تحصیلات[ویرایش]

سهرابی تحصیلات خود در رشتهٔ مهندسی شیمی را تا سطح کارشناسی در دانشکدهٔ فنی دانشگاه تهران به اتمام می‌رساند و در اکتبر ۱۹۶۸ فارغ‌التحصیل شده و سپس برای ادامهٔ تحصیلات در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری راهی دانشگاه برادفورد می‌شود. در دسامبر ۱۹۷۲ با درجهٔ دکتری مهندسی شیمی از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شد.[۳][۴]

تدریس[ویرایش]

وی در سال‌های متمادی در دانشگاه تهران، دانشگاه صنعت نفت اهواز و دانشگاه صنعتی امیرکبیر به تدریس بسیاری از دروس تخصصی مهندسی شیمی نظیر موازنهٔ جرم و انرژی، ترمودینامیک مهندسی شیمی، سینتیک و طراحی رآکتورهای شیمیایی در کلیهٔ مقاطع دانشگاهی، از مقطع کارشناسی تا دکتری، پرداخته‌است.[۳][۴]

کتابشناسی[ویرایش]

«عملیات انتقال جرم» اثر رابرت تریبال، نام مشهورترین کتاب در زمینهٔ انتقال جرم، نخستین بار توسط طاهره کاغذچی و همسرش مرتضی سهرابی ترجمه شده‌است.

چیزی که بیش از همه سهرابی را به عنوان استادی خاص در میان استادان مهندسی شیمی مطرح کرد، ترجمه‌های متعدد او از متون تخصصی این رشته بود که بسیاری از آن‌ها جز نخستین ترجمه‌های آن متون به فارسی به‌شمار می‌روند. از جملهٔ آن‌ها می‌توان به ترجمهٔ کتاب «اصول بنیانی و مبانی محاسبات در مهندسی شیمی[۵]» ویرایش چهارم، اثر دیوید هیمل بلاو در سال ۱۳۶۶ در انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر،[۶] ترجمهٔ کتاب «مهندسی واکنش‌های شیمیایی[۷]» ویرایش سوم، اثر اکتاو لون‌اشپیل در انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر[۸] و همراهی طاهره کاغذچی در ترجمهٔ کتاب «عملیات انتقال جرم[۹]» ویرایش سوم اثر رابرت تریبال در انتشارات دانشگاه صنعتی امیرکبیر[۱۰] اشاره کرد.

درگذشت[ویرایش]

وی پس از تحمل یک دوره بیماری در سن ۶۹ سالگی درگذشت.[۱۱][۱۲]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ دکتر مرتضی سهرابی
  2. «استاد نمونه و چهره ماندگار کشور «پروفسور مرتضی سهرابی» درگذشت». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ فوریه ۲۰۱۵. دریافت‌شده در ۲۵ فوریه ۲۰۱۵.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ «صفحهٔ معرفی مرتضی سهرابی در دانشگاه امیرکبیر». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ اوت ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ «صفحهٔ معرفی مرتضی سهرابی در دانشکدهٔ مهندسی شیمی امیرکبیر». بایگانی‌شده از اصلی در ۴ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴.
  5. Basic Principles and Calculations in Chemical Engineering
  6. «شابک : 978-964-463-005-7». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴.
  7. Chemical Reaction Engineering
  8. «شابک : 978-964-463-161-0». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴.
  9. Mass-Transfer Operations
  10. «شابک : 978-964-463-041-5». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ ژوئیه ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۲۵ ژوئیه ۲۰۱۴.
  11. «عضو پیوسته فرهنگستان علوم درگذشت».[پیوند مرده]
  12. «استاد دکتر مرتضي سهرابي چهره ماندگار مهندسي شيمي درگذشت». کاراکتر C1 control character در |نشانی= در موقعیت 99 (کمک)[پیوند مرده]