مدیسن، ویسکانسین - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

مدیسون
Madison
کاپیتول ایالت ویسکانسین
پرچم مدیسون
پرچم
لقب(ها): 
«شهر دیوانه»
موقعیت در ویسکانسین
موقعیت در ویسکانسین
مدیسون در ویسکانسین واقع شده
مدیسون
مدیسون
موقعیت در ویسکانسین
مختصات: ۴۳°۴′۰″ شمالی ۸۹°۲۴′۰″ غربی / ۴۳٫۰۶۶۶۷°شمالی ۸۹٫۴۰۰۰۰°غربی / 43.06667; -89.40000
کشور ایالات متحده آمریکا
ایالتویسکانسین
تأسیس۱۸۴۸
مدیریت
 • شهردارPaul Soglin
مساحت
 • کل۲۱۹ کیلومتر مربع (۸۵ مایل مربع)
 • خشکی۱۷۴ کیلومتر مربع (۶۷ مایل مربع)
 • آب۴۱ کیلومتر مربع (۱۶ مایل مربع)
جمعیت
 (۲۰۱۰)
 • کل۲۳۳٬۲۰۹
منطقه زمانییوتی‌سی ۶- (Central)
 • تابستانی (DST)یوتی‌سی ۵- (CDT)
پیش‌شماره(های) تلفن۶۰۸
وبگاه

مدیسون (به انگلیسی: Madison) پایتخت ایالت ویسکانسین در ایالات متحده آمریکا است. بنا بر آمارگیری سال ۲۰۰۰ جمعیت این شهر ۲۰۸۰۵۴ تخمین زده شده‌است که بعد از میلواکی از نظر جمعیت دومین شهر پرجمعیت در ایالت ویسکانسین است.

تاریخچه[ویرایش]

در سال ۱۸۳۶ یک قاضی بازنشسته فدرال آمریکا به اسم جیمز دوتی (James Duane Doty) اراضی باتلاقی اطراف چهار دریاچه در جنوب ویسکانسین را به منظور ساختن شهری جدید خریداری کرد. در تاریخ ۲۸ نوامبر همان سال شهر مدیسن که به احترام یکی از مؤسسان تازه درگذشته ایالات متحده آمریکا، رئیس‌جمهور جیمز مدیسن، نامگذاری شده بود، در یک رأی‌گیری توسط قانونگذاران قلمرو ویسکانسین به عنوان پایتخت دائمی این قلمرو برگزیده شد.

منظره شهر مدیسون از کرانه دریاچه مونونا

سنگ بنای ساختمان کنگره ایالت در سال ۱۸۳۷ گذارده شد و قانونگذاران در سال ۱۸۳۸ نخستین مجمع خود را در این بنا تشکیل دادند. هنگامی که در سال ۱۸۴۸ ویسکانسین از «قلمرو» به سی امین ایالت تبدیل شد، شهر مدیسن همچنان پایتخت باقی ماند و دانشگاه ویسکانسین در این شهر تأسیس شد.

در سال ۱۹۰۴ ساختمان کنگره در یک آتشسوزی تخریب شد و ساختن بنای کنونی کنگره در سال ۱۹۰۶ آغاز شد. رشد شهری در هزارهٔ بیستم ادامه یافت و هم‌اکنون مدیسن که دومین شهر پرجمعیت در ایالت است همچنان با سرعت متداوم در حال رشد است.

جفرافیا[ویرایش]

بر طبق اداره آمار ایالات متحده مساحت شهر ۲۱۹٫۳ کیلومتر مربع (برابر با ۸۴٫۷ مایل مربع) تخمین زده شده‌است که از آن مساحت ۱۷۷٫۹ کیلومتر مربع خشکی و ۴۱٫۵ کیلومتر مربع آب است. از مساحت کل ۱۸٫۹۱٪ آب است. مدیسون متشکل از دریاچه‌های «مندوتا» (Mendota)، «مونونا» (Monona)، «وینگرا» (Wingra) و «وابیسا» (Waubesa) است که از این رو به آن با لقب «شهر چهار دریاچه» یاد می‌شود. مرکز شهر مدیسون در باریکهٔ بین دو دریاچهٔ مندوتا و مونونا قرار دارد.

مراکز دانشگاهی[ویرایش]

مدیسن مقر دانشگاه ویسکانسین است.

منابع[ویرایش]

ویکی‌پدیای انگلیسی.