صوفی‌گری - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

صوفیگری عنوان یکی از کتاب‌های احمد کسروی است که در نقد تصوف و عرفان و صوفیان ایرانی از جمله مولوی، سعدی و حافظ نگاشته‌است.

کسروی یکی از جدی‌ترین منتقدان تصوف و عرفان با تأکید بر خرد بود. در اوایل دهه ۱۹۴۰ میلادی، او چندین رساله کوتاه در نقد تصوف و مخالفتش با تصوف نوشت که مهم‌ترین آنها صوفی‌گری (۱۹۴۳ میلادی)، در پیرامون ادبیات (۱۹۴۳ میلادی) و حافظ چه می‌گوید (۱۹۴۲ میلادی) بود. این آثار به صورت موجز و خلاصه به همراه ماهیت عوام‌پسندانه و فاقد روش‌های تحلیلی و خبره‌گرایی بود. او در کتاب «در پیرامون اسلام» تصدیق کرد که مثنوی مولوی را نخوانده بود و فقط «خرده‌های و ذراتی را در اینجا و آنجا» دیده بود.[۱] محمد امینی، کتب صوفی‌گری و بهائی‌گری کسروی را بی‌پایه‌ترین آثار پژوهشی وی می‌داند، به اعتقاد او علت نگارش آن‌ها صرفاً این بوده که کسروی می‌خواسته به شیعیان نشان دهد تنها با تشیع به ستیز برنخاسته است.[۲]

واکنش جامعه[ویرایش]

به نوشته محمد امینی، پس از ترور احمد کسروی، هنگامی که بستگان کسروی، جسد او را به گورستان ظهیرالدوله در شمیران (نزدیک تهران) بردند، با ممانعت سرپرست صوفی قبرستان از دادن اجازه برای دفن او و منشی‌اش به خاطر افکار و اعمال ضد صوفیانه کسروی مواجه گشتند.[۳]

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. Ridgeon، «KASRAVI, AḤMAD vi. ON MYSTICISM AND PERSIAN SUFI POETRY»، ENCYCLOPÆDIA IRANICA.
  2. عرفان ثابتی (۲۰۱۲-۰۳-۱۴). «"بهایی‌گری"؛ جستاری در دیگرستیزی». BBC News فارسی. دریافت‌شده در ۲۰۲۱-۰۳-۱۸.
  3. Amini، KASRAVI, AḤMAD ii. ASSASSINATION، ۱۶:‎ ۹۲–۹۴.

منابع[ویرایش]

  • Amini, Moḥammad (2012a). "KASRAVI, AḤMAD ii. ASSASSINATION". Encyclopædia Iranica (به انگلیسی). Vol. ۱۶. New York: Bibliotheca Persica Press. p. ۹۲–۹۴. Archived from the original on 2012–06–03. Retrieved 2012–06–03. {{cite encyclopedia}}: Check date values in: |تاریخ بازبینی= و |تاریخ بایگانی= (help)
  • Ridgeon, Lloyd (2012). "KASRAVI, AḤMAD vi. ON MYSTICISM AND PERSIAN SUFI POETRY". Encyclopædia Iranica (به انگلیسی). Vol. ۱۶. New York: Bibliotheca Persica Press. p. ۹۹–۱۰۱. Archived from the original on 20 February 2013. Retrieved 2012–06–03. {{cite encyclopedia}}: Check date values in: |تاریخ بازبینی= (help)