سینمای سریلانکا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سینمای سریلانکا
سرزمین متروک ۲۰۰۵ محصول سریلانکا برنده دوربین طلایی جشنواره کن ۲۰۰۶
تعداد سالن۱۷۰
 • سرانه۱٫۲ سالن ۱۰۰٬۰۰۰

سینمای سریلانکا شامل فیلم‌های ساخته شده در سری‌لانکا است. سینما در این کشور تقریباً نوپا است. فیلم‌های سریلانکایی معمولاً به زبان سینهالی و همچنین به زبان تامیلی ساخته می‌شوند. اولین فیلم تولید شده به زبان سینهالی در سریلانکا Kadawunu Poronduwa نام داشت که در ۲۱ ژانویه ۱۹۴۷ در سینما کینگزلی اکران شد.[۱][۲]

در سال ۱۹۰۱ اولین پروژکتور سینمایی به سرزمین سیلان (نام پیشین سریلانکا) وارد شد. اولین فیلم پخش شده نیز پیروزی انگلیسی‌ها در نبرد با بوئرها بود. پس از آن فیلم‌های خبری انگلیسی که در هند ساخته شده بودند در چادرها یا حتی مکان‌های روباز برای مخاطبین نمایش داده می‌شدند.[۳]

در ۱۹۰۳ اولین سالن سینما در کلمبو تأسیس گردید. سیتما امپایر نیز در سال ۱۹۱۵ تأسیس شد و در جذب مخاطب موفق بود. این سینما ماندگارترین سینمای این کشور است که تا سال ۲۰۰۳ به فعالیت مشغول بود. از ۱۹۴۷ تا ۱۹۷۱ سینمای سریلانکا تحت تأثیر شدید سینمای هند قرار داشت. با تأسیس شرکت ملی فیلم سریلانکا در سال ۱۹۷۲ تولید فیلم در سریلانکا رشد گرفت. اما این مهم با درگیری‌های داخلی همراه شد. پس از استقلال سریلانکا، شورشیان تامیل در سال ۱۹۷۲ سلاح به دست گرفتند و با دولت مرکزی این کشور وارد نبرد مسلحانه شدند. این مناقشات سیاسی و جنگ‌های داخلی ۳۰ سال به طول انجامید و ناامنی شدید در سریلانکا به فرهنگ و هنر این کشور لطمه فراوان زد. تعداد سینماها در ۱۹۷۹ به ۳۶۵ عدد رسیده بود اما این رقم در سال ۲۰۰۹ به ۱۴۷ مورد کاهش یافت. تولیدات سینمایی نیز از ۳۵ فیلم به ۲ فیلم در ۲۰۰۲ رسید.[۴][۵]

در ۲ دهه اخیر سرزمین متروک (سینهالی: Sulanga Enu Pinisa) به کارگردانی ویموکی جایاسوندرا محصول ۲۰۰۵ اولین فیلم معتبر این کشور برشمرده می‌شود. این فیلم برنده دوربین طلایی از جشنواره فیلم کن ۲۰۰۶ شده‌است.[۶][۷]

از دیگر فیلم‌های سریلانکایی می‌توان به افتخار خلبان (۱۹۷۸ به زبان تامیلی)، پرنده‌ماهی (۲۰۰۱ به زبان سینهالی)، نامه‌ای از آتش (۲۰۰۵ به زبان انگلیسی و سینهالی)، ۱۹۹۹ (۲۰۰۹ به زبان تامیلی) و با توجه به متیو (۲۰۱۸ به زبان انگلیسی) اشاره کرد.[۸][۹][۱۰][۱۰][۱۱][۱۲]

از سال ۲۰۱۰ جشنواره فیلم کلمبو در این کشور برگزار می‌شود. این فستیوال عمدتاً برای فیلم اولی‌ها (نخستین فیلم یک کارگردان) است. براساس آمار شرکت ملی فیلم سریلانکا تعداد فیلم‌های تولید شده داخلی در سال ۲۰۰۹ به ۱۵ عدد رسیده‌است. تعداد سالن‌های سینما نیز تا سال ۲۰۱۶ با بازسازی سالن‌های قدیمی به عدد ۱۸۰ رسیده‌است.[۱۳][۱۴][۱۵]

فیلم‌هایی که تمام یا بخشی از آن در سریلانکا فیلمبرداری شدند[۱۶][ویرایش]

۱۹۹۹ محصول ۲۰۰۹
۱۹۹۹ محصول ۲۰۰۹

منابع[ویرایش]

  1. Savarimutthu, Ranee (1977). On the Development of Sinhala Cinema, 1947–1967. Colombo, Sri Lanka: OCIC Sri Lanka.
  2. «Features | Online edition of Daily News - Lakehouse Newspapers». web.archive.org. ۲۰۱۲-۱۰-۰۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۹ اکتبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  3. Administrator (۲۰۱۷-۰۱-۲۶). «First Sinhala Talkie "Broken Promise" was Released 70 Years Ago on Jan 21 1947». dbsjeyaraj.com (به انگلیسی). بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ ژوئن ۲۰۱۸. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  4. "Cinema of Sri Lanka". Wikipedia (به انگلیسی). 2020-01-24.
  5. «Film History - National Film Corporation». www.nfc.gov.lk. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۳ اوت ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  6. "SULANGA ENU PINISA". Festival de Cannes (به انگلیسی). Retrieved 2020-01-31.
  7. «Spectrum | Sundayobserver.lk - Sri Lanka». web.archive.org. ۲۰۱۱-۰۶-۰۵. بایگانی‌شده از اصلی در ۵ ژوئن ۲۰۱۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  8. Guy, Randor (19 April 2014). "Pilot Premnath 1978". The Hindu. ISSN 0971-751X. Retrieved 16 December 2018.
  9. Blaney2011-07-16T22:10:00+01:00, Martin. "Black Blood, A Separation triumph at Kinoforum". Screen (به انگلیسی). Retrieved 2020-01-31.
  10. ۱۰٫۰ ۱۰٫۱ Dias, Wije. "Sri Lankan government bans local film Aksharaya (Letter of Fire)". www.wsws.org (به انگلیسی). Retrieved 2020-01-31.
  11. «Canadian Tamil film 1999 won in Norway festival». archive.is. ۲۰۱۲-۰۷-۱۳. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژوئیه ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  12. «"According to Mathew" is a true story of the life and times of Fr. Mathew Peiris». TSL - The Times of Sri Lanka (Published in Canada) - All Rights Reserved (Editor: Upali Obeyesekere). دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  13. «Sri Lanka News | Sundayobserver.lk». web.archive.org. ۲۰۰۹-۰۴-۰۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ آوریل ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  14. «Online edition of Daily News - Features». web.archive.org. ۲۰۰۵-۰۲-۱۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۷ فوریه ۲۰۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  15. «Colombo International Students Film Festival - COINS Film Festival» (به انگلیسی). بایگانی‌شده از اصلی در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۰. دریافت‌شده در ۲۰۲۰-۰۱-۳۱.
  16. "Category:Films shot in Sri Lanka". Wikipedia (به انگلیسی). 2013-03-19.