درگاه:حقوق بشر - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

حقوق بشر

حقوقِ بشر بنیادی‌ترین حقوقی‌ست که هر فرد به‌طورِ ذاتی، فطری و به صِرفِ انسان‌بودن از آن بهره‌مند می‌شود. این تعریفِ ساده، عواقب و بازتاب‌های اجتماعی و سیاسیِ مهمی برای مردم و حکومت‌ها به‌دنبال دارد. بر پایهٔ اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر و دیگر اسنادِ بین‌المللی، این حقوق ویژگی‌هایی همچون جهان‌شمول‌بودن، سلب‌ناشدنی، انتقال‌ناپذیری، تفکیک‌ناپذیری، عدم تبعیض و برابری‌طلبی، به‌هم‌پیوستگی و درهم‌تنیدگی را دارا است. از این رو به تمامیِ افراد در هر جایی از جهان تعلق دارد و هیچ‌کس را نمی‌توان به صِرفِ منطقهٔ جغرافیایی که در آن زیست می‌کند، از حقوقِ بشر محروم کرد.

همهٔ افراد فارغ از عواملی چون نژاد، ملیت، جنسیت و غیره در برخورداری از این حقوق با هم برابر و یکسانند و در این خصوص کسی را بر دیگری برتری نیست.

نوشتار برگزیده

قاچاق انسان شکل نوینی از برده‌داری در دنیای مدرن است که شامل استخدام انسان‌ها، انتقال و دریافت آنها برای وادار کردن افراد به تن‌فروشی یا مجبور کردن به کارهایی سخت و طاقت‌فرسا در کارخانجات و رستوران‌ها و مزارع و دامداری‌ها و پروژه‌های ساختمانی است. قاچاق انسان پس از قاچاق اسلحه و مواد مخدر، سومین تجارت غیرقانونی در دنیا به شمار می‌رود و از انواع رایج آن قاچاق کودکان می‌باشد. بیشتر …

نگاره برگزیده

قربانی اسیدپاشی در کامبوج. اسید پاشی یکی از انواع شدید خشونت به ویژه خشونت علیه زنان است که در مواردی حتی منجر به مرگ قربانی می‌شود. بیشتر…

رده‌ها

رده‌ها
رده‌ها

نکات برگزیده

حقوقِ زنان اصطلاحی‌ است که اشاره به آزادی و حقوق زنان در تمامی سنین دارد. ممکن است این حقوق توسط قانون یا رسوم سنتی یا اخلاقی در یک جامعه به رسمیت شناخته‌ شوند یا نشوند. دلیل گروه‌بندی خاص این حقوق تحت عنوان زنان و جدا کردن آن از حقوق عام‌تری مثل حقوق بشر این است که بنا بر تئوری، این حقوق در بدو زاده شدن برای تمام بشر به رسمیت شناخته می‌شوند اما مدافعان حقوق زنان نشان می‌دهند که به دلایل تاریخی و فرهنگی، زنان و دختران بیشتر از مردان از شمول این حقوق خارج می‌شوند.

گفتاورد برگزیده

بنی‌آدم اعضای یک پیکرندکه در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به‌درد آورد روزگاردگر عضوها را نماند قرار

آنچه می‌توانید انجام دهید


در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا