دانشگاه عبری اورشلیم - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

دانشگاه عبری اورشلیم
האוניברסיטה העברית בירושלים
نوعسراسری (دولتی)
بنیانگذاری شده۱ آوریل ۱۹۲۵ میلادی[۱]
رئیسمناخیم ماگیدور
دانشجویان۲۳۲۰۰
موقعیتاورشلیم، اسرائیل
وبگاه
مرکز بین‌المللی دانشجویی فرانک سیناترا در دانشگاه عبری اورشلیم و درخت یادبود سه دانشجوی کشته شده در بمب‌گذاری ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۲ توسط فلسطینیان انتحاری[۲]
نمایی از برج یادمان و بخشی از دانشکده‌های دانشگاه عبری اورشلیم بر روی تپه اسکوپوس در بخش شرقی اورشلیم. در پائین تپه، دیوار حایل قرار دارد که محله‌های فلسطینی را از محله‌های اسرائیلی جدا می‌کند.

دانشگاه عبری اورشلیم (به عبری: האוניברסיטה העברית בירושלים) یکی از مهم‌ترین دانشگاه‌های اسرائیل است. دانشگاه عبری اورشلیم، دانشگاهی دولتی است و در شهر اورشلیم و در بالای تپه‌ای به نام کوه اسکوپوس قرار دارد. این دانشگاه، یکی از هشت دانشگاه اصلی اسرائیل و جزو صد مرکز آکادمیک برتر در جهان است.[۳] اعضای اولین هیئت علمی دانشگاه عبری اورشلیم عبارت بودند از توماس ادیسون، زیگموند فروید، مارتین بوئبر، حییم بیالیک و حییم وایزمن.[۴]

بیشتر شهرت دانشگاه عبری اورشلیم بخاطر تحقیقاتی اساسی است که در زمینهٔ رشته‌های مذاهب و علوم پایه‌ای انجام گرفته‌است. گردآوری بزرگ‌ترین مجموعه تحقیقات یهودی در جهان از جمله کارهای دانشگاه عبری اورشلیم است.[۵] شماری از تاریخ‌نویسان، فلاسفه، دانشمندان و برندگان جوایز نوبل از جمله گرشام شوئلم، مارتین بوئبر، مایکل رابین، دانیل کاهنمن، یشایاهو لیبوویتس، دیوید گراس، ساهارون شلاه و روبرت اوئمان از استادان دانشگاه عبری اورشلیم بوده و هستند.

آلبرت انیشتین که خود از پایه‌گذاران و از اولین اعضای هیئت علمی دانشگاه عبری بود، پیش از مرگ همهٔ مدارک و تحقیقات علمی و غیر علمی خود و حق کپی‌رایت آن‌ها را به دانشگاه عبری اورشلیم بخشید.

بسیاری از سیاست‌مداران گذشته و حال اسرائیل از جمله موشه کاتساو (رئیس‌جمهور ایرانی‌تبار آن) و همچنین چهار نخست‌وزیر، شامل ایهود اولمرت نخست‌وزیر سابق و قائم‌مقام وی و رئیس دیوان عالی اسرائیل از جمله دانش‌آموختگان دانشگاه عبری اورشلیم می‌باشند.

دانشجویان و دانشکده‌ها[ویرایش]

هم‌اکنون دانشگاه عبری اورشلیم در حدود ۲۳٬۲۰۰ دانشجو دارد. دانشکده‌های این دانشگاه عبارتند از:

  • انواع دانشکده‌های علوم مهندسی
  • دانشکده هنرهای زیبا
  • دانشکده علوم کامپیوتر
  • دانشکده علوم دینی و فلسفه
  • دانشکده عالی سیاسی
  • دانشکده علوم پزشکی و مرکز درمانی هداسا
  • دانشکده عالی تربیت معلم
  • دانشکده علوم انسانی
  • دانشکده اقتصاد
  • دانشکده علوم کشاورزی - رخووت

محیط داخلی دانشگاه[ویرایش]

پارک دانشجویان دانشگاه عبری اورشلیم

دانشگاه عبری اورشلیم از آغاز به صورت یک دانشگاه مدرن و زیبا طراحی و ساخته شد. کوچه‌های باریک میان دانشکده‌های مختلف که با سنگ‌های سفید فرش شده‌است. همچنین پارک گیوات راس در داخل کمپ دانشگاه از محیطی آرام برخوردار است.

همچنین کتابخانه ملی و بین‌المللی کلیمی که بزرگ‌ترین منبع کتاب‌ها و تاریخ قوم یهود را شامل می‌شود، متعلق به این دانشگاه است.[۵]

انستیتوی ترومن[ویرایش]

داوید بن گوریون در آئین گشایش دانشکده پزشکی دانشگاه عبری اورشلیم در سال ۱۹۴۹ م.

انستیتو ترومن مرکزی تحقیقاتی در دانشگاه عبری اورشلیم است که به روایت جمله‌ای که بر روی ساختمانش نوشته شده، برای «ایجاد صلح» بین اعراب و اسرائیل تأسیس شده‌است.[۶]

گفتنی است که بر روی دیوارهای داخلی ساختمان انستیتوی ترومن، تصاویر جنگ‌های بین اعراب و اسرائیل و تلاش‌هایی که برای پایان دادن به آن صورت گرفته‌است، خودنمایی می‌کنند. تأکید فراوان تصاویر بر پیمان کمپ دیوید در پی دیدار جیمی کارتر رئیس‌جمهور وقت ایالات متحده آمریکا با رئیس‌جمهور وقت مصر، انور سادات و رئیس‌جمهور وقت اسرائیل، مناخیم بگین و توافق آنان مبنی بر صلح میان اعراب و اسرائیل در توافق کمپ دیوید است.

استادان برجسته[ویرایش]

دانش‌آموختگان مشهور[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. A BRIEF HISTORY OF THE HEBREW UNIVERSITY بایگانی‌شده در ۱۵ اوت ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine, Official website of Hebrew University
  2. «حمله تروریستی در دانشگاه عبری اورشلیم». وزارت خارجه اسرائیل. ۳۱ ژوئیه ۲۰۰۲. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  3. «فهرست یکصد دانشگاه برتر جهان». مجله نیوزویک. ۱۳ اوت ۲۰۰۶. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  4. «تاریخچه دانشگاه عبری اورشلیم». وبگاه رسمی دانشگاه عبری اورشلیم. ۱۵ ژوئیه ۲۰۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ «کتابخانه ملی و بین‌المللی کلیمی». وبگاه رسمی کتابخانه ملی و بین‌المللی کلیمی. ۱۶ آوریل ۲۰۰۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۶ ژوئن ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  6. «مرکز مطالعاتی و تحقیقاتی ترومن». وبگاه رسمی انستیتوی تحقیقاتی ترومن وابسته به دانشگاه عبری اورشلیم. ۱۶ آوریل ۲۰۰۷. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ ژوئن ۲۰۰۷. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ آئین گشایش کتابخانه فارسی در دانشگاه حیفا در شمال اسرائیل بایگانی‌شده در ۲۱ مه ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine, وزارت امور خارجه اسرائیل
  8. شب مولوی در شهرک اسرائیلی ناوه شالوم وبگاه رسمی وزارت خارجه اسرائیل
  9. درگذشت پروفسور امنون نتسر استاد ایران‌شناس اسرائیل، وزارت خارجه اسرائیل
  10. انتقاد مورخان از نتانیاهو به خاطر ادعای «مسئولیت فلسطینیان در هولوکاست»، بی‌بی‌سی فارسی
  11. «برنده اقتصاد جایزه نوبل در سال ۲۰۰۲». وبگاه رسمی بنیاد آلفرد نوبل. ۲۰۰۲. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  12. «برنده فیزیک جایزه نوبل در سال ۲۰۰۴». وبگاه رسمی بنیاد آلفرد نوبل. ۲۰۰۴. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  13. «برنده اقتصاد جایزه نوبل در سال ۲۰۰۵». وبگاه رسمی بنیاد آلفرد نوبل. ۲۰۰۵. دریافت‌شده در ۲۰۰۷/ژوئن/۴. تاریخ وارد شده در |تاریخ بازدید= را بررسی کنید (کمک)
  14. Israel's Prof. Ada Yonath wins Nobel Prize for Chemistry بایگانی‌شده در ۳ دسامبر ۲۰۰۹ توسط Wayback Machine, Haaretz

منابع[ویرایش]