محمدتقی بنکدار - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

حاج محمد تقی بنکدار
محمدتقی بنکدار
پذیرائی در سفارت
زادهٔ۱۲۵۷ خورشیدی
۱۲۹۵ (قمری)
تهران
درگذشت۲۴ دی ۱۳۳۰ خورشیدی
تهران
محل زندگیایران
ملیتایرانی
کارهای برجستهعضو هیئت مدیره اتحادیه بازرگانان و پیشه وران
عنوانبنکدار، سفارتی
دورهقاجار و پهلوی
حزب سیاسیاعتدالیون
جنبشجنبش مشروطه ایران
منصبنماینده مجلس
بازاری
فرزندان۹ فرزند
والدینحاج محمد حسن بنکدار کاشانی

حاج محمد تقی بنکدار (۱۲۵۷ تهران - ۲۴ دی ۱۳۳۰ تهران) از بازاریان فعال در جنبش مشروطه ایران، از یاران میرزا کوچک خان جنگلی و نمایندهٔ چهار دوره مجلس شورای ملی بود. او به دلیل آغاز و برنامه‌ریزی تحصن در سفارت انگلیس، به حاج محمد تقی سفارتی نیز مشهور بود.

حاج محمدتقی فرزند حاج محمدحسن بنکدار کاشانی بود. در پی افزایش اعتراضات مردمی و روحانیان و در خواست عدالتخانه و در پی چوب زدن تجار به دستور علاءالدوله حاکم تهران به بهانه گرانفروشی قند، عده ای از روحانیان در شاه عبدالعظیم متحصن شدند. حاج محمدتقی تدارک پذیرایی تحصن‌کنندگان را عهده‌دار بود اما عمدهٔ فعالیتش در تحصن در سفارت انگلیس بروز کرد که بیش از دو هفته و با جمعیتی حدود ۲۴ هزار نفر از طبقات مختلف مردم و کسبه ادامه یافت. بنکدار به کمک چند تن از بازاریان در تدارک و ساماندهی و تهیه امکانات و غذای این جمعیت فعالیت می‌کرد.

اسرای باغشاه، شماره ۲۱ حاجی بنکدار

حاج محمدتقی بنکدار در نخستین دوره مجلس شورای ملی به نمایندگی انتخاب شد. پس از کودتای محمدعلی میرزا و به توپ بستن مجلس در جمادی‌الاول ۱۳۲۶ به همراه عدهٔ زیادی دستگیر و به مدت پنج ماه در باغشاه زندانی بود. عکسی از وی همراه عده‌ای دیگر که اکثراً کشته شدند وجود دارد. او پس از فتح تهران و پیروزی مشروطه‌خواهان، در دسته‌بندی و گروه‌گرایی‌ آن زمان جزء اعتدالیون بود و با دموکرات‌ها مخالفت می‌کرد.

حاج محمدتقی در دوره رضاشاه در سال ۱۳۰۷ در انتخابات دوره هفتم مجلس شورای ملی به نمایندگی تهران انتخاب شد و این کرسی را در دو دوره بعد نیز حفظ کرد. او تا هنگام مرگ عضو هیئت مدیره اتحادیه بازرگانان و پیشه‌وران بود.

منابع[ویرایش]