تسوی هارک - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

تسوی هارک
اطلاعات پس‌زمینه
نام چینی徐克
JyutpingCeoi4 Hak1 (کانتونی)
Birth nameتسویی من-کونگ (زو ونگوانگ)
اصلیتویتنام
متولد۱۵ فوریهٔ ۱۹۵۰ ‏(۷۴ سال)
پیشهکارگردان، و تهیه‌کننده
همسر(ها)نانسون شی

تسوی هارک (انگلیسی: Tsui Hark؛ زادهٔ ۱۵ فوریهٔ ۱۹۵۰) کارگردان، تهیه‌کننده و فیلم‌نامه‌نویس هنگ‌کنگی است. تسویی چندین فیلم تأثیرگذار هنگ‌کنگی را مانند: جنگجویان زو از کوه جادو (۱۹۸۳)، مجموعه فیلم‌های روزی روزگاری در چین (۱۹۹۱ الی ۱۹۹۷) و تیغه (فیلم ۱۹۹۵) را کارگردانی کرده‌است. تسویی همچنین نویسنده و تهیه‌کننده‌ای پرکار بوده‌است.[۱] تولیدات او عبارتند از: فردایی بهتر (۱۹۸۶)، داستان شبح چینی (۱۹۸۷)، قاتل (۱۹۸۹)، میمون آهنی (۱۹۹۳) و ماسک سیاه (۱۹۹۶). او به‌عنوان یک چهره اصلی در عصر طلایی سینمای هنگ کنگ شناخته می‌شود و منتقدان او را «یکی از استادان سینمای آسیایی» می‌دانند.[۲][۳]

در اواخر دهه ۱۹۹۰، تسویی یک کار کوتاه مدت در ایالات متحده داشت و فیلم‌های تیم دونفره (۱۹۹۷) و تقلب (۱۹۹۸) با بازی ژان-کلود ون دام را کارگردانی کرد. هر دو فیلم از نظر تجاری ناموفق و از نظر منتقدان مورد بررسی قرار گرفتند. خود تسویی از عدم کنترل خلاقانه خود راضی نبود و برای ادامه کار خود به هنگ کنگ بازگشت، جایی که موفقیت تجاری و انتقادی را با فیلم‌های پرفروشی مانند سری فیلم‌های کارآگاه دی، پرواز شمشیرهای دروازه اژدها و تسخیر کوهستان ببر را پیدا کرد.

اوایل زندگی[ویرایش]

تسویی در هوشی‌مین، ویتنام، در یک خانواده بزرگ چینی (هوآ) با شانزده خواهر و برادر به دنیا آمد و بزرگ شد.[۴] تسوئی علاقه اولیه خود را به تجارت نمایشی و فیلم نشان داد. هنگامی که او ۱۰ ساله بود، او و برخی از دوستانش یک دوربین ۸ میلی‌متری کرایه کردند تا از نمایش جادویی که در مدرسه برگزار می‌کردند فیلمبرداری کنند. او همچنین کتاب‌های کمیک می‌کشید، علاقه‌ای که بر سبک سینمایی او تأثیر می‌گذاشت. در سن ۱۳ سالگی، او و خانواده اش به هنگ کنگ مهاجرت کردند.[۵]

تسویی تحصیلات متوسطه خود را در سال ۱۹۶۶ در هنگ کنگ آغاز کرد. او در تگزاس ابتدا در دانشگاه متدیست جنوبی و سپس در دانشگاه تگزاس در آستین تحصیل کرد و در سال ۱۹۷۵ فارغ‌التحصیل شد. و اینکه در اینجا بود که نام خود را به هارک ("غلبه") تغییر داد.

پس از فارغ‌التحصیلی، تسویی به شهر نیویورک نقل مکان کرد، جایی که او در فیلم مستندی مشهور از کریستین چوی در مورد تاریخ محله چینی‌های شهر از سنبله تا دوک‌ها (۱۹۷۶) کار کرد. او همچنین به عنوان سردبیر برای یک روزنامه چینی کار کرد. او در سال ۱۹۷۷ به هنگ کنگ بازگشت.

آثار کارگردانی[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Hendrix, Grady. "Tsui Hark – Senses of Cinema" (به انگلیسی). Retrieved 2020-10-10.
  2. http://sensesofcinema.com/2003/great-directors/tsui/
  3. "Interview: Tsui Hark". PHIL MILLS, FAR EAST FILMS, 26 October 2011
  4. "Online Exclusive: An Annotated* Tsui Hark Interview". Film Comment.
  5. "Online Exclusive: An Annotated* Tsui Hark Interview (Part II, aka Annotation Overload)". Film Comment.

پیوند به بیرون[ویرایش]