ایکوموس - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

شورای بین‌المللی ابنیه و محوطه‌ها (ایکوموس)
لوگوی «اسب بالدار» ایکوموس
بنیان‌گذاری۱۹۶۵
هدفنگهداری و پاسداری از اماکن میراث فرهنگی در سراسر جهان
ستادورشو

شورای بین‌المللی ابنیه و محوطه‌ها (ICOMOS) (به انگلیسی: International Council on Monuments and Sites) سازمانی برای نگهداری و پاسداری از اماکن میراث فرهنگی در سراسر جهان است. در پی‌آمد منشور ونیز در سال ۱۹۶۴، ایکوموس در سال ۱۹۶۵ در ورشو پایه‌گذاری شد تا مشاوری جهت یونسکو در رابطه با میراث‌های جهانی باشد.

ایدهٔ تشکیل ایکوموس به کنفرانس آتن در رابطه با مرمت بناهای تاریخی در سال ۱۹۳۱ که از سوی دفتر بین‌المللی موزه‌ها تشکیل شده‌بود، بازمی‌گردد. منشور آتن سال ۱۹۳۱ خط مشی میراث بین‌المللی را عرضه نمود. در سال ۱۹۶۴، در دومین همایش معماران و متخصصین بناهای تاریخی، در شهر ونیز ۱۳ قطعنامه به تصویب رسید. اولین قطعنامه، تکوین کنندهٔ منشور بین‌المللی حفاظت و مرمت بناها و محوطه‌های تاریخی که با عنوان منشور ونیز بهتر شناخته شده‌است شد. قطعنامهٔ دومی که ازسوی یونسکو پیش‌کشیده شد، ایکوموس را برای اجرای این منشور بنا نهاد.

ایکوموس در حال حاضر دارای بیش از ۷۵۰۰ عضو است. جز موارد اندک، هر عضو آن باید در زمینهٔ نگهداری کارشناس در یکی از رشته‌های معماری مناظر طبیعی، معماری، باستان‌شناسی، برنامه‌ریزی شهری، مهندسی، متولی میراث فرهنگی، مورخ هنر یا بایگان باشد. مقر بین‌المللی آن در پاریس است.

ایکوموس و کنوانسیون میراث‌های جهانی[ویرایش]

در سال ۱۹۷۲، ایکوموس ازسوی کنوانسیون میراث جهانی یونسکو به‌عنوان یکی از سه بازوی مشاوره به کمیتهٔ میراث جهانی در کنار اتحادیهٔ جهانی حفاظت (IUCN) و مرکز بین‌المللی مطالعه، حفظ و مرمت آثار فرهنگی (ایکروم) نامگذاری شد.

کمیته‌های ملی[ویرایش]

کمیته‌های ملی ارگان‌های تابعه‌ای هستند که در کشورهایی که از اعضاء یونسکو می‌باشند دائر گردیده‌اند. آن‌ها اعضاء کانون و اشخاص عضو را گردهم‌آورده و چارچوبی برای مباحثات و تبادل نظرات فرارویشان می‌گذارند. ایکوموس هم‌اکنون بیش از ۱۱۰ کمیتهٔ ملی دارد. هر یک از این کمیته‌ها بر اساس اهداف ایکوموس، قوانین و دستورالعمل‌های خاص خود را تدوین می‌نمایند.

کمیته‌های ملی ایکوموس در کشورهای زیر تشکیل یافته‌اند:

کمیته ملی ایکوموس ایران[ویرایش]

کمیته ملی ایکوموس ایران موسسه‌ای فرهنگی، علمی، تخصصی است. این مجموعه در تاریخ ۲۹ فروردین سال ۱۳۸۱ همزمان با روز جهانی ایکوموس به‌طور رسمی کار خود را آغاز کرد. کارشناسانی از سازمان میراث فرهنگی با این مؤسسه همکاری می‌نمایند.[۱]

پانویس[ویرایش]

منابع[ویرایش]

پیوند به بیرون[ویرایش]

وبگاه‌های کمیته ملی[ویرایش]