انجمن آمار ایران - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

انجمن آمار ایران
Iranian Statistical Society
بنا نهاده۲۱ تیر ۱۳۷۲ (ثبت: ۷۵۵۸)[۱]
۱۹ اسفند ۱۳۶۹ (پروانه تأسیس)
دفتر مرکزیتهران
محدودهٔ فعالیت ایران
رئیس هیئت مدیرهحمید پزشک
افراد کلیدینایب رئیس: محمدحسین علامت‌ساز
خزانه دار: فرزاد اسکندری
دبیر: افشین آشفته
بازرس: محسن محمدزاده درودی
وبگاه

انجمن آمار ایران یکی از انجمن‌های علمی ایران در علوم پایه است که در راستای گسترش علم آمار در ایران، ۱۹ اسفند ۱۳۶۹، مقارن با ایام برگزاری بیست و دومین کنفرانس ریاضی کشور در دانشگاه فردوسی مشهد، موفق به دریافت پروانه تأسیس شد. هم‌اکنون علیرضا نعمت اللهی رئیس و عادل محمدپور نایب رئیس هیئت مدیره این انجمن هستند.[۲][۳]
انجمن آمار ایران از سوی کمیسیون انجمن‌های علمی ایران، به عنوان انجمن برتر در سال ۱۳۹۲ انتخاب شد.[۴]

تاریخچه[ویرایش]

در سال ۱۳۶۸ پس از تبادل نظر میان آمارشناسان کشور، یک اساسنامه پیشنهادی به دانشگاه‌ها و سازمانهای آماری کشور ارسال شد و درخواست گردید که ضمن ارائه نظرهای اصلاحی، نمایندگان خود را برای پیگیری موضوع تأسیس انجمن آمار ایران معرفی کنند. در تاریخ ۶۸/۱۲/۲۴ مقارن با برگزاری بیست و یکمین کنفرانس ریاضی کشور در دانشگاه اصفهان در طی یک گردهمائی، نه نفر از استادان آمار دانشگاه‌ها و دیگر آمارشناسان انتخاب شدند تا جلسه ای در تاریخ ۶۹/۲/۱۲ در دفتر همکاری‌های علمی و بین‌الملل وزارت فرهنگ و آموزش عالی تشکیل داده و موضوع تأسیس انجمن را پیگیری کنند. متعاقب این جلسه، جلسه دیگری در تاریخ ۶۹/۳/۲۲ در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد. شرکت کنندگان در این جلسه عبارت بودند از نمایندگان دانشگاه‌ها که برای بررسی و تصویب اساسنامه پیشنهاد شده دعوت شده بودند و در حقیقت اولین مجمع مؤسس را تشکیل دادند. در این جلسه مواد اساسنامه پیشنهادی قرائت شد و پس از بحث و بررسی اصلاحات لازم ماده به ماده تصویب گردید.

با تقدیم اساسنامه پیشنهادی به دفتر همکاری‌های علمی و روابط بین‌الملل تقاضای مجوز برای انجمن شد. در آن زمان، مجوز تأسیس انجمن‌ها از طرف وزارت کشور صادر می‌شد. از این رو دفتر همکاری‌های علمی و بین‌الملل ضمن موافقت اصولی با فعالیت انجمن، مدارک مربوط را طی نامه شماره ۱۵۲۹۹/۲۲ مورخ ۶۹/۱۲/۹ به وزارت کشور ارسال نمود. در ایام برگزاری بیست و دومین کنفرانس ریاضی کشور در دانشگاه فردوسی مشهد در تاریخ ۶۹/۱۲/۲۴ مجمع عمومی موقت انجمن تشکیل شده و شورای اجرایی و اعضای علی‌البدل به‌طور موقت برگزیده شدند تا ضمن شروع فعالیت‌های انجمن، امر به ثبت رساندن انجمن و تشکیل نخستین کنفرانس آمار دنبال شود. بدین صورت نخستین شورای اجرایی موقت انجمن تشکیل شد. شورای عالی انقلاب فرهنگی با تصویب ماده واحده‌ای در تاریخ ۷۰/۵/۲۹ امر صدور مجوز انجمن‌های علمی را به تناسب نوع آن‌ها به عهده وزارت فرهنگ و آموزش عالی یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گذارده بود.

در این زمان نخستین کنفرانس آمار در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار و در همان روزهای کنفرانس، مجمع عمومی نیز تشکیل شد. در این مجمع، اعضای اصلی و علی‌البدل شورای اجرائی انتخاب شدند و پس از آن که وزارت فرهنگ و آموزش عالی، آئین‌نامه اجرائی تصویب انجمن‌های علمی را تدوین و به اجرا گذاشت، تقاضای تأسیس انجمن آمار نیز در آنجا مطرح شد. سرانجام پس از طی مراحل، انجمن آمار ایران در تاریخ ۷۲/۴/۲۱ طی شماره ۷۵۵۸ در اداره ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری تهران به ثبت رسید.

اهداف[ویرایش]

  • گسترش فعالیت‌های آماری در زمینه‌های علمی، پژوهشی، آموزشی و خدماتی
  • فراهم آوردن امکانات لازم برای تبادل نظر بین محققان، متخصصان و سایر کارشناسانی که به نحوی در شاخه‌های گوناگون علم آمار فعالیت دارند.
  • تهیه، تدوین و انتشار نشریات علمی
  • برگزاری (و یا مشارکت در برگزاری) گردهمایی‌ها و کارگاه‌های علمی داخلی و بین‌المللی
  • همکاری با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر وزارتخانه‌ها و نهادهای علمی، آموزشی در برنامه‌ریزی امور آموزشی و پژوهشی آمار
  • ارائه خدمات آموزشی، علمی، فنی و مشاوره‌ای با سازمان‌های اجرایی آمار کشور
  • ترغیب و تشویق پژوهشگران به کاربرد علم آمار در فعالیت‌های علمی و تخصصی
  • توسعه علم آمار و تسهیل کارآفرینی برای متخصصان علم آمار

عضویت در انجمن[ویرایش]

انواع عضویت در انجمن آمار ایران به صورت زیر است:

  • عضویت پیوسته: کلیه افرادی که حداقل دارای درجه کارشناسی ارشد (فوق لیسانس) در رشته آمار یا یکی از رشته‌های وابسته به آمار باشند.
  • عضویت وابسته:
  1. کلیه کسانی که دارای درجه کاردانی یا کارشناسی (لیسانس) در یکی از رشته‌های وابسته به آمار باشند.
  2. کلیه افرادی که دارای درجه کاردانی و کارشناسی هستند و مدت ۵ سال به نحوی در یکی از رشته‌های وابسته به آمار فعال بوده‌اند.
  3. کلیه دانشجویان مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد، همچنین دانشجویان ناپیوسته کاردانی به کارشناسی.
  • عضویت مؤسسه‌ای: مؤسسات، سازمان‌ها، دانشگاه‌ها و کلیه شخصیت‌های حقوقی اعم از دولتی و غیردولتی می‌توانند به عضویت مؤسسه‌ای انجمن درآیند.
  • عضویت افتخاری: شخصیت‌هایی که مقام علمی آنان در زمینه‌های آمار حائز اهمیت خاص باشد یا به پیشبرد اهداف انجمن کمک‌های مؤثر و ارزنده‌ای کرده باشند.

هریک از اعضاء، سالانه مبلغی که میزان آن توسط مجمع عمومی عادی تعیین می‌گردد، به عنوان حق عضویت پرداخت خواهند کرد.[۵]

اعضای هیئت مدیره انجمن[ویرایش]

اعضای سیزدهمین دوره هیئت مدیره انجمن آمار ایران (1395-1397)[۶] به شرح زیر می‌باشد:

شاخه‌های انجمن[ویرایش]

مسئول شاخه: دکتر انوشیروان کاظم‌نژاد (دانشگاه تربیت مدرس)

مسئول شاخه: دکتر سعید رضاخواه (دانشگاه صنعتی امیرکبیر)

مسئول شاخه: دکتر ماشاءالله ماشین‌چی (دانشگاه شهید باهنر کرمان)

  • داده کاوی: ایجاد این شاخه، مورد تصویب انجمن قرار گرفته و مراحل تأسیس آن به زودی، انجام خواهد شد.[۸]

مسئول شاخه: -

فعالیت‌های انجمن[ویرایش]

  • برگزاری کنفرانس‌های آمار کشور (دو سالانه)
  • برگزاری سمینارهای احتمال و فرایندهای تصادفی (دو سالانه)
  • برگزاری مسابقات دانشجویی آمار کشور (سالانه)
  • برگزاری کارگاه‌های آموزشی
  • ارائه مشاوره‌های آماری
  • تلاش در جهت راه‌اندازی سازمان نظام آمارشناسی کشور
  • برگزاری مراسم نکوداشت پیشکسوتان آمار ایران
  • ترجمه و انتشار کتب در جهت ارتقای دانش آماری
  • تلاش در جهت به‌روزرسانی کتاب‌های درسی در زمینه آمار
  • تلاش در جهت توسعه فرهنگ آماری
  • تهیه و انتشار مجلات علمی

نشریات انجمن[ویرایش]

جوایز انجمن[ویرایش]

طرح تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران[ویرایش]

در حال حاضر بسیاری از طرح‌های آماری در کشور به باور جمعی از خبرگان و آمارشناسان، توسط مجریانی فاقد تخصص لازم برای اجرای کارهای آماری انجام می‌شوند و به همین لحاظ صرف نظر از اینکه سالیانه مبالغ هنگفتی در این راه به هدر می‌رود، غالباً طرح‌های مذکور به دلیل بهره‌گیری از داده‌های نادرست از یک سو و تحلیل‌های آماری ناصواب به نتایج نادرست منتج می‌شوند و به تصمیم‌گیری‌های اشتباه می‌انجامند و از این راه جامعه را مورد تهاجم قرار می‌دهند و متضرر می‌سازند.

آمارشناسان معتقد هستند همانگونه در پاسخ به نیاز به کنترل صلاحیت افراد برای احراز شغل پزشکی، سازمان نظام پزشکی و به‌طور مشابه سازمان نظام پرستاری و سازمان نظام مهندسی تأسیس شده‌است، برای کنترل صلاحیت افرادی که قصد استفاده از علم آمار دارند، نیاز به تأسیس سازمان نظام آمارشناسی وجود دارد.

دلایل تأسیس سازمان نظام آمارشناسی[ویرایش]

  1. استفاده بهتر از متخصصان آمار جهت انجام کارهای آماری
  2. ایجاد کارآفرینی برای فارغ‌التحصیلان آماری کشور
  3. نظارت بر اینکه طرح‌های آماری و سایر کارهای اجرایی آماری، فقط توسط متخصصان آشنا به مسایل آمار و با روش‌های صحیح، علمی و به‌روز انجام شود.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، وظایف یاد شده برای این سازمان را در تداخل با وظایف مرکز آمار ایران تشخیص داد و با تأسیس آن مخالفت کرد. اما احمد پارسیان (رئیس وقت انجمن آمار ایران) در نامه‌ای به رئیس مجلس شورای اسلامی این پرسش را مطرح می‌کند که در صورت پذیرفتن ایراد فوق، پس وجود سازمان نظام پزشکی چگونه قابل توجیه است و رابطه آن با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چیست؟[۹] فوریت طرح تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران در جلسه مورخ ۱۳۹۰/۰۸/۲۳ مجلس شورای اسلامی به تصویب نرسید.[۱۰][۱۱]

با رد اصل طرح به دلیل ابهام در طرح مسئله و تردید در تناسب راهکار پیشنهادی،[۱۲] طرح فوق به بایگانی سپرده شد. این در حالی است که از انجمن آمار ایران جهت دفاع از طرح، برای حضور در کمیسیون‌های اصلی و فرعی بررسی طرح، دعوتی صورت نگرفته بود.[۹]

استادان آمار سعی می‌کنند در مقالات و سخنرانی‌های خود به خصوص در گرامیداشت‌های روز ملی آمار و برنامه‌ریزی و روز جهانی آمار بر اهمیت این طرح تأکید کنند.[۱۳][۱۴][۱۵][۱۶]

جستارهای وابسته[ویرایش]

انجمن ریاضی ایران
انجمن‌های علمی ایران
مرکز آمار ایران
پژوهشکده آمار

پانویس[ویرایش]

  1. «آگهی ثبت تغییر بایگانی‌شده در ۹ آوریل ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور.
  2. «پروفایل انجمن آمار ایران بایگانی‌شده در ۱۵ مارس ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی کمیسیون انجمن‌های علمی ایران.
  3. «تاریخچه تأسیس بایگانی‌شده در ۲۷ مارس ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی انجمن آمار ایران.
  4. «رئیس انجمن آمار ایران : افراد علاقه‌مند به آمار و ریاضی تربیت کنیم»، خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا).
  5. «اساس‌نامه بایگانی‌شده در ۲۷ مارس ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی انجمن آمار ایران.
  6. «شوراهای اجرایی بایگانی‌شده در ۲۷ مارس ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی انجمن آمار ایران.
  7. «تاریخچه تأسیس انجمن سیستم‌های فازی ایران»، وب‌گاه رسمی انجمن سیستم‌های فازی ایران.
  8. «خبرنامه انجمن آمار ایران، شماره ۸۷[پیوند مرده]»، وب‌گاه رسمی انجمن آمار ایران.
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ «خبرنامه انجمن آمار ایران، شماره ۷۵[پیوند مرده]»، وب‌گاه رسمی انجمن آمار ایران.
  10. «مجلس مخالفت کرد:یک فوریت تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران». خبرگزاری مجلس شورای اسلامی (خانه ملت). بایگانی‌شده از اصلی در ۱۱ آوریل ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۱۶.
  11. «مخالفت مجلس با فوریت طرح تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران». دنیای اقتصاد.
  12. «طرح تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران». مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۵ مارس ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۱۶.
  13. «ویژه نامه روز جهانی آمار ۲۰۱۵ بایگانی‌شده در ۶ آوریل ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی پژوهشکده آمار.
  14. «همایش گرامی‌داشت روز جهانی آمار و روز ملی آمار و برنامه‌ریزی در دانشگاه گیلان برگزار شد». وب‌گاه رسمی دانشگاه گیلان. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۹ آوریل ۲۰۱۶. دریافت‌شده در ۲۶ مارس ۲۰۱۶.
  15. «بررسی وضعیت نظام آمارشناسی کشور توسط دکتر محسن محمدزاده(رئیس سابق انجمن آمار ایران) بایگانی‌شده در ۱۴ آوریل ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine»، وب‌گاه رسمی سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان.
  16. «همایش روز ملی آمار و برنامه‌ریزی هفتم آبان ماه برگزار می‌شود». خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا).

پیوند به بیرون[ویرایش]

وب‌گاه انجمن آمار ایران