اسماعیل هنیه - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اسماعیل هنیه
إسماعیل هنیة
هنیه در ۲۰۲۰
نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین
دوره مسئولیت
۲۹ مارس ۲۰۰۶ – ۲ ژوئن ۲۰۱۴
مورد اختلاف از ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷*
رئیس‌جمهور
پس ازاحمد قریع
پیش ازرامی حمدالله
رئیس دفتر سیاسی حماس
آغاز به کار
۶ مه ۲۰۱۷
قائم‌مقامصالح العاروری[۱]
(۲۰۱۷–۲۰۲۴)
پس ازخالد مشعل
رئیس حماس در نوار غزه
دوره مسئولیت
۲ ژوئن ۲۰۱۴ – ۱۳ فوریه ۲۰۱۷
رهبرخالد مشعل
پیش ازیحیی سنوار
اطلاعات شخصی
زاده۲۹ ژانویهٔ ۱۹۶۲ ‏(۶۲ سال)
مخیم الشاطئ، نوار غزه
ملیتفلسطینی
حزب سیاسیحماس
فرزندان۱۳ (۳ درگذشته)
اقامتگاهدوحه، قطر
محل تحصیلدانشگاه اسلامی غزه
لقب(ها)ابو العبد[۲]
*هنیه در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷ از سوی محمود عباس برکنار شد و سلام فیاض را به جای آن منصوب کرد. این امر توسط مجلس قانون‌گذاری غیرقانونی تلقی شد و همچنان هنیه را به رسمیت شناخت. تشکیلات خودگردان فلسطین بر کرانه باختری و حماس بر نوار غزه حکومت می‌کند.

اسماعیل عبدالسلام هنیه (زادهٔ ۲۹ ژانویهٔ ۱۹۶۲) سیاستمدار فلسطینی و از رهبران حماس است. او نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین از ۲۹ مارس ۲۰۰۶ تا ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷ بود.

هنیه در سال ۱۹۶۲ در اردوگاه مخیم الشاطئ در نوار غزه به دنیا آمد. او در دانشگاه اسلامی غزه تحصیل کرد، و با مدرک لیسانس در رشته ادبیات عربی در سال ۱۹۸۷ فارغ‌التحصیل شد.[۳][۴] در سال ۱۹۹۷ به ریاست دفتر حماس منصوب شد. هنیه در انتخابات فلسطین در سال ۲۰۰۶ پیروز شد و به این ترتیب دهمین نخست‌وزیر کشور فلسطین شد. تا اینکه محمود عباس در ۱۴ ژوئن ۲۰۰۷ هنیه را در اوج درگیری فتح و حماس از سمت خود برکنار کرد، اما هنیه این فرمان را نپذیرفت و به اعمال قدرت نخست‌وزیری در نوار غزه ادامه داد.[۵] در سپتامبر ۲۰۱۶، گزارش‌ها حاکی از آن بود که هنیه جایگزین خالد مشعل به عنوان رئیس دفتر سیاسی حماس خواهد شد.[۶] او در ۶ مه ۲۰۱۷ به عنوان رئیس سیاسی حماس انتخاب شد.[۷]

اوایل زندگی و تحصیلات

هنیه در اردوگاه مخیم الشاطئ در نوار غزه تحت اشغال مصر به‌دنیا آمد. پدر و مادر او پس از فرار از خانه‌های خود در نزدیکی اشکلون کنونی اسرائیل در طول جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۴۸ پناهنده شدند.[۸] او در مدارس سازمان ملل متحد شرکت کرد و در سال ۱۹۸۷ از دانشگاه اسلامی غزه در رشته ادبیات عربی فارغ‌التحصیل شد.[۸][۹] از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۶، او رئیس شورای دانشجویان به نمایندگی از اخوان‌المسلمین بود.[۹] او همچنین در تیم فوتبال انجمن اسلامی به عنوان هافبک بازی می‌کرد.[۹] او تقریباً همزمان با آغاز انتفاضه اول فارغ‌التحصیل شد.[۱۰]

در زندان و تبعید

او در تظاهرات انتفاضه اول شرکت کرد و توسط دادگاه نظامی اسرائیل به زندان کوتاهی محکوم شد.[۹] او بار دیگر در سال ۱۹۸۸ توسط اسرائیل بازداشت و به‌مدت شش ماه زندانی شد.[۹] در سال ۱۹۸۹ به مدت سه سال زندانی شد. پس از آزادی وی، در سال ۱۹۹۲، مقامات نظامی اسرائیل او را همراه عبدالعزیز الرنتیسی، محمود زهار، عبدالعزیز رنتیسی و ۴۰۰ فعال دیگر از رهبران ارشد حماس به لبنان تبعید کردند.[۹] این فعالان بیش از یک سال در مرج الظهور جنوب لبنان ماندند، جایی که به گفته بی‌بی‌سی: «حماس در معرض رسانه‌های بی‌سابقه‌ای قرار گرفت و در سراسر جهان شناخته شد».[۹] اسماعیل هنیه یک سال بعد به غزه بازگشت و به ریاست دانشگاه اسلامی منصوب شد.[۹]

رابطه با نیروی قدس

در دی ۱۳۹۸ هنیه و هیئتی از حماس در تهران با اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس دیدار و گفتگو داشت.[۱۱]

هنیه گفته است که جمهوری اسلامی ایران ۷۰ میلیون دلار به جنبش حماس پول داده است.[۱۲] الزهار از مقام‌های ارشد حماس گفته است: قاسم سلیمانی، فوراً درخواست ما را پاسخ داد و فردا در فرودگاه ۲۲ میلیون دلار در چمدان به ما تحویل داد. الزهار همچنین گفت: «قرار بود مبلغ بیش‌تری پرداخت شود اما (هیئت حماس) ۹ نفره بود و نمی‌توانستیم بیش از این حمل کنیم زیرا هر چمدان ۴۰ کیلوگرم گنجایش داشت».[۱۳][۱۴]

خانواده

هنیه متأهل و دارای ۱۳ فرزند است که سه نفر از آن‌ها در سال ۲۰۲۴ کشته شدند.[۱۵] در اکتبر ۲۰۲۳ جنگنده‌های ارتش اسرائیل خانه هنیه در شهره غزه را بمباران کردند که طی این حادثه ۱۴ نفر از اعضای خانواده وی از جمله یک برادر و برادرزاده‌اش کشته شدند.[۱۶] در نوامبر ۲۰۲۳، طبق گزارش‌ها، یک نوهٔ او در یک حمله هوایی اسرائیل در شهر غزه کشته شد.[۱۷] در اواخر همان ماه، نوه بزرگش در حمله اسرائیل کشته شد.[۱۸] سه تن از پسران و سه نوه او در حمله هوایی اسرائیل در نوار غزه در ۱۰ آوریل ۲۰۲۴ کشته شدند.[۱۹][۲۰]

هنیه در قطر زندگی می‌کند.[۲۱][۲۲][۲۳][۲۴]

منابع

  1. "Hamas appoints West Bank terror chief as its deputy leader". The Times of Israel. 5 October 2017.
  2. «اسماعیل هنیه: کشته شدن پسرانم، تأثیری بر مواضع حماس نخواهد گذاشت». بی‌بی‌سی فارسی. ۱۱ آوریل ۲۰۲۴. دریافت‌شده در ۱۳ آوریل ۲۰۲۴.
  3. «Hamas PM Ismail Haniyeh at war with Israel – and his own rivals» (به انگلیسی). BelfastTelegraph.co.uk. ۲۰۰۹-۰۱-۰۳. شاپا 0307-1235. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  4. «Profile: Hamas PM Ismail Haniya» (به انگلیسی). ۲۰۰۶-۱۲-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  5. «Abbas sacks Hamas-led government» (به انگلیسی). ۲۰۰۷-۰۶-۱۵. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  6. Staff، ToI. «Ex-Gaza leader Haniyeh reportedly to replace Mashaal as Hamas head». www.timesofisrael.com (به انگلیسی). دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  7. «منبع». بایگانی‌شده از اصلی در ۶ مه ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۲ نوامبر ۲۰۲۳.
  8. ۸٫۰ ۸٫۱ «Profile: Hamas PM Ismail Haniya» (به انگلیسی). ۲۰۰۶-۱۲-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  9. ۹٫۰ ۹٫۱ ۹٫۲ ۹٫۳ ۹٫۴ ۹٫۵ ۹٫۶ ۹٫۷ «Hamas PM Ismail Haniyeh at war with Israel – and his own rivals» (به انگلیسی). BelfastTelegraph.co.uk. ۲۰۰۹-۰۱-۰۳. شاپا 0307-1235. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  10. «Profile: Hamas PM Ismail Haniya» (به انگلیسی). ۲۰۰۶-۱۲-۱۴. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۱۱-۰۲.
  11. «دیدار اسماعیل هنیه با فرمانده جدیده سپاه قدس». ۱۶ دی ۱۳۹۸.
  12. «رئیس دفتر سیاسی حماس: ۷۰ میلیون دلار از ایران گرفتیم و راکت ساختیم». رادیو فردا. ۱۳ دی ۱۴۰۰.
  13. «مقام حماس دربارهٔ دریافت «۲۲ میلیون دلار» پول نقد از قاسم سلیمانی؛ «چمدان‌هایمان دیگر جا نداشت»». رادیو فردا.
  14. «عضو ارشد حماس: ایران ۲۲ میلیون دلار نقد در چمدان به ما تحویل داد». آفتاب. ۹ دی ۱۳۹۹. دریافت‌شده در ۲۰۲۴-۰۴-۱۰.
  15. Peskin, Doron (15 July 2014). "Hamas got rich as Gaza was plunged into poverty". Ynet. Retrieved 16 July 2014.
  16. "Israel strikes Gaza home of Hamas political leader-in-exile, killing 14". The Times of Israel. 17 October 2023.
  17. Granddaughter of Hamas chief Haniyeh reportedly killed in Gaza
  18. Palestinian media: Ismail Haniyeh's grandson killed in IDF attack in Gaza
  19. "Israeli air attack kills 3 children, 3 grandchildren of Hamas leader Haniyeh: Report". Al Jazeera. 10 April 2024.
  20. "Israeli airstrike kills three sons of Hamas political leader in Gaza as ceasefire talks stutter". CNN.
  21. Alshawabkeh, Lina (17 October 2023). "Hamas: Who are the group's most prominent leaders?". BBC. Retrieved 20 October 2023.
  22. Dyer, Evan (18 October 2023). "How tiny Qatar hosts the leaders of Hamas without consequences". CBC News. Retrieved 20 October 2023.
  23. Stein, Jeff (2 November 2023). "Hamas's vast financial network faces new U.S. scrutiny". The Washington Post.
  24. "Who is Ismail Haniyeh? Senior Hamas leader who leads a lavish lifestyle in Qatar". The Economic Times. 2023-10-12. ISSN 0013-0389. Retrieved 2023-12-09.

پیوند به بیرون

مناصب سیاسی
پیشین:
احمد قریع
نخست‌وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین
۲۰۰۶–۲۰۱۴ (مورد اختلاف از ژوئن ۲۰۰۷)
پسین:
رامی حمدالله