اسلام در جمهوری آذربایجان - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اسلام در جمهوری آذربایجان

مسجدی در باکو
اطلاعات کشور
نام کشور  جمهوری آذربایجان
جمعیت ۸٬۱۲۰٬۲۴۷
اسلام در کشور
جمعیت مسلمانان ۷٬۵۸۴٬۳۱۱ تا ۷٬۷۹۵٬۴۳۷
درصد مسلمانان ۹۳٫۴٪[۱][پیوند مرده][۲] تا ۹۶٪[۳]
جمعیت سنیان ۸٪
جمعیت شیعیان ۹۲٪

پیشینه ورود اسلام به آذربایجان به قرن ۳ قمری (سده ۷ میلادی) باز می‌گردد. امروزه مسلمانان آذربایجان بیش از ۹۵ درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهند[۴]

پیشینه[ویرایش]

اسلام در جمهوری آذربایجان
اسلام درصد
اسلام شیعه
۹۲٪
اسلام سُنّی
۸٪

نفوذ اسلام در قفقاز با فتوح مسلمانان آغاز شد. در ۲۲ قمری (۶۴۳ میلادی) عبدالرحمان بن ربیعه به دربند رسید.[۵]

دین اسلام در سرزمین‌های غرب دریای خزر که مردم آن پیرو آئین زرتشت بودند، به ویژه در میان پیشه‌وران و بازرگانان به سرعت گسترش یافت، ولی مردم کوه‌نشین قفقاز در حفظ آئین‌های کهن مسیحی و زرتشتی خویش همچنان باقی بودند.

در روزگار خلافت علی بن ابی طالب، اشعث بن قیس ولایت ارمنستان و جمهوری آذربایجان داشت. به روزگار معاویه، ابتدا عبدالله بن حاتم بن نعمان بن عمرو باهلی و سپس برادرش عبدالعزیز ولایت ارمنستان و آذربایجان را داشتند.[۵]

گرچه بخش‌هایی از قفقاز شمالی یا نواحی و سرحدات شمالی قفقاز جنوبی پس از چندین دهه از ورود اسلام، به این دین مسلمان شدند ولی ساکنان اراضی کنونی جمهوری آذربایجان در برخورد با این رسالت جدید الهی چندان درنگ نکردند. این منطقه در طول تاریخ تحت حکومت دولت‌هایی چون امویان و عباسیان و پس از آن سلسله‌ها و حکومت‌های متعدد ایرانی بودند.

در دوره حاکمیت ۷۰ ساله کمونیست‌ها، الحاد و بی‌دینی در آذربایجان ترویج گردید و با فشارهای مختلف دین‌ستیزی، شرایط عمومی مسلمانان به سختی گرایید.

دوران معاصر[ویرایش]

بعد از فروپاشی شوروی در جمهوری‌های مسلمان‌نشین آن، گرایش به اسلام رو به فزونی نهاد. از بین رفتن نظام مبتنی بر انکار خدا و دین، فرصتی برای مردم جمهوری آذربایجان پیش آورد تا با آزادی به برپایی مراسم و مناسبت‌های اسلامی در مساجد و منازل بپردازد.

با وجود اکثریت قابل توجه مسلمان این کشور، نوع نظام سیاسی حاکم بر جمهوری آذربایجان بر اساس اصول قانون اساسی بعد از استقلال این کشور، لائیک و غیر دینی ترسیم شده‌است.

جستارهای وابسته[ویرایش]

پانویس[ویرایش]

  1. «CIA - The World Factbook - Azerbaijan». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ ژوئن ۲۰۰۹. دریافت‌شده در ۲۲ ژوئن ۲۰۰۸.
  2. Azerbaijan (05/08)
  3. Azerbaijan
  4. Administrative Department of the President of the Republic of Azerbaijan - Presidential Library - Religion
  5. ۵٫۰ ۵٫۱ رضا، عنایت الله. مدخل اسلام. دائرةالمعارف بزرگ اسلامی. تهران: مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، ۱۳۶۷-، جلد ۸، ص ۵۵۲ - ۵۴۶

پیوند به بیرون[ویرایش]