اثر طبیعی ملی ایران - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

گل سوسن چلچراغ
گل لاله واژگون بختیاری

اثر طبیعی ملی ایران (به انگلیسی: Natural Monument) از نظر مقررات سازمان محیط زیست ایران، پدیده‌های نمونه یا مجموعه‌های گیاهی و جانوری (زیست‌محیطی) نادر یا زمین‌چهرها و چشم‌اندازهای کم‌نظیر، ویژه و غیرقابل جایگزین هستند که از دیدگاه علمی، تاریخی یا طبیعی دارای ارزش حفاظتی باشند، اثر طبیعی ملی، با تعیین محدوده از آن‌ها حراست می‌شود.[۱][۲]

اثر طبیعی ملی، یکی از مناطق چهارگانه حفاظت محیط زیست ایران می‌باشد.

نمونه‌های اثر طبیعی ملی ایران[ویرایش]

در حدود ۳۸ اثر طبیعی ملی در ایران وجود دارد که نمونه‌هایی از آن عبارتند از:[۳]

  • دشت لاله‌های واژگون کوهرنگ در چهارمحال وبختیاری: لاله واژگون از خانواده سوسن است. گل‌دهی لاله‌های واژگون در ماه فروردین و اردیبهشت می‌باشد.
  • گونه گیاهی سوسن چلچراغ گیلان: با توجه به نادر بودن این گل سازمان محیط زیست پیرامون رویشگاه طبیعی سوسن چلچراغ را محصور نموده و اعلام کرده‌است که هر گونه بهره‌برداری از آن‌جا تنها با مجوز رسمی ممکن خواهد بود.
  • طبیعت علم کوه مازندران: قله علم‌کوه از قابلیت‌های مناسب کوهنوردی و یخچال‌ها و چشم‌اندازهای بی نظیر، برخوردار است. از گونه‌های جانوری واقع در این منطقه می‌توان از کل و بز، خرس قهوه‌ای، پلنگ، کبک دری و از گونه‌های گیاهی می‌توان از ارس خزنده و از گیاهان بالشتکی نظیر گون نام برد.
  • غار ماهی‌کور: غاری است که در استان لرستان، در بخش پاپی و در نزدیکی روستایی به نام لِوَن واقع شده‌است. این غار تنها اثر طبیعی ملی استان لرستان است. این اثر در سال ۱۳۸۴ به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شده‌است. دو نمونه نادر و منحصربه‌فرد از ماهیانِ کور در این غار وجود دارند که مشابه آن‌ها در هیچ نقطه دیگری از جهان یافت نشده‌است. این ماهی قدرت بینایی ندارد و به‌طور کامل کور است و هیچ‌گونه شواهدی از چشم خارجی در آن‌ها دیده نمی‌شود و به دلیل این‌که در آبهای زیرزمینی و در تاریکی غارها زندگی می‌کنند، به ماهی کور غارزی معروف هستند. کپورماهی کورغار ایرانی، با نام علمی «Iranocypris typhlops» و سگ ماهی کورغار، با نام علمی «Paracobits smithi» دو گونه منحصر به فرد و در معرض خطر انقراض موجود در این غار هستند.

فهرست آثار طبیعی ملی ایران[ویرایش]

فهرست آثار طبیعی ملی ایران[۴]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. اثر طبیعی ملی بایگانی‌شده در ۶ اکتبر ۲۰۱۱ توسط Wayback Machine پورتال سازمان حفاظت محیط زیست
  2. اثر طبیعی ملی کوه نمک جاشک، حسین دلشب و …، اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر، 1378، ص 3.
  3. https://nh.doe.ir/portal/file/?911903/آمار-مناطق.xls
  4. https://nh.doe.ir/portal/file/?823547/آمار-مناطق.pdf