آبوجا - ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

آبوجا
Abuja
محل آبوجا در نقشه نیجریه
محل آبوجا در نقشه نیجریه
نقشه سیاسی نیجریه
نقشه سیاسی نیجریه
مختصات: ۰۹°۰۴′ شمالی ۰۷°۲۹′ شرقی / ۹٫۰۶۷°شمالی ۷٫۴۸۳°شرقی / 9.067; 7.483
کشور نیجریه
قلمروناحیه پایتختی فدرال
مدیریت
 • وزیرآدامو آلیرو
مساحت
 • کل۷۱۳ کیلومتر مربع (۲۷۵ مایل مربع)
بلندی
۲۰۳۴ متر (۶۶۷۳ پا)
جمعیت
 (۲۰۰۶)
 • کل۷۷۶٬۲۹۸
منطقه زمانییوتی‌سی ۱+ (WAT)
پیش‌شماره(های) تلفن۰۹ ۲۳۴
کد ایزو ۳۱۶۶NG-FC
وبگاه

آبوجا پایتخت نیجریه است که در مرکز کشور در حوزه فدرال مرکزی قرار دارد. این شهر یک شهر طراحی‌شده‌است و بیشتر در دهه ۱۹۸۰ ساخته شد[۱] تا جایگزین لاگوس که پرجمعیت‌ترین شهر کشور بود به عنوان پایتخت شود. انتقال پایتخت در ۱۲ دسامبر ۱۹۹۱ رخ داد.[۲] جغرافیای ابوجا توسط سنگ آسو تعریف شده‌است که مونولیتی یکپارچه با ۴۰۰ متر ارتفاع است که در اثر فرسایش آب ایجاد شده‌است. مجتمع ریاست جمهوری، مجلس شورای ملی، دیوان عالی و بخش اعظم این شهر تا جنوب این سنگ گسترش یافته‌اند.

تاریخ[ویرایش]

ژنرال مورتالا محمد در سال ۱۹۷۶ دستور به انتقال پایتخت از لاگوس به یک ناحیه بی‌طرف پایتختی مرکز کشور داد. برنامهٔ به کار رفته، مشابه برنامه‌ای بود که برزیل برای انتقال پایتخت خود به برازیلیا استفاده کرده بود. جابجایی پایتخت به دو دلیل اصلی ۱) ازدیاد بیش از اندازه جمعیت در لاگوس و ۲) قرار دادن پایتخت تازه در ناحیه‌ای بی‌طرفانه از نظر قومی و در مرکز کشور بود.[۳]

پس از انتقال پایتخت رسمی پایتخت در ۱۲ دسامبر ۱۹۹۱[۲] بیشتر کشورها سفارت خود را به آبوجا منتقل کردند و سفارتخانه‌های پیشین خود را در لاگوس، پایتخت تجاری نیجریه، به عنوان کنسولگری حفظ کردند.

جمعیت[ویرایش]

در سرشماری سال ۲۰۰۶ شهر ابوجا دارای ۷۷۶٬۲۹۸ نفر جمعیت بود که یکی از ده شهر پرجمعیت نیجریه به‌شمار می‌رفت. طبق اعلام سازمان ملل، ابوجا در بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ با رشد جمعیت ۱۳۹٫۷٪، دارای سریعترین رشد جمعیت در جهان بود. از سال ۲۰۱۵، این شهر با رشد جمعبت سالانه دستکم ۳۵ درصد، موقعیت خود را به عنوان سریعترین شهر در حال رشد در قاره آفریقا و یکی از سریعترین شهرهای جهان حفظ می‌کند. در سال ۲۰۱۶ جمعیت کلانشهر ابوجا، هشت میلیون نفر تخمین زده شده‌است که آن را به دومین شهر پرجمعیت‌ترین نیجریه پس از لاگوس تبدیل می‌کند.

جغرافیا[ویرایش]

ارتفاع آبوجا ۳۶۰ متر (۱٬۱۸۰ فوت) از سطح دریا است.[۴]

آب و هوا[ویرایش]

آبوجا که تحت طبقه‌بندی اقلیمی موسوم به کوپن قرار دارد، آب و هوای مرطوب و خشک گرمسیری را داراست فصل بارندگی در این شهر از آوریل آغاز می‌شود و در ماه اکتبر به پایان می‌رسد. درجه‌حرارت در روز به ۲۸ درجه سانتیگراد (۸۲/۴ °F) تا ۳۰ درجه سانتیگراد می‌رسد و در فصل خشک با دمای ۴۰ درجه سانتی گراد (۱۰۴/۰ °F) و درجه حرارت ۲۸ در شب می‌تواند تا ۱۲ درجه سانتیگراد دمای کلی شهر افزایش یابد.

پوشش گیاهی[ویرایش]

این شهر در منطقه موزائیک جنگل، منطقه غرب آفریقا واقع شده‌است. بخش‌هایی از جنگل بارانی در دشت‌های آفریقا در این شهر واقع است.[۵]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. "Life of poverty in Abuja's wealth". news.bbc.co.uk. BBC News, Tuesday, 13 February 2007. 2007-02-13. Retrieved 2007-08-10.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ Roman Adrian Cybriwsky, Capital Cities around the World: An Encyclopedia of Geography, History, and Culture, ABC-CLIO, USA, 2013, p. 2
  3. «پایتخت یک کشور چگونه انتخاب می‌شود». بی‌بی‌سی فارسی. ۱۶ آذر ۱۳۹۶.
  4. "Abuja". Encyclopædia Britannica. Retrieved 27 January 2021.
  5. "Abuja Nigeria Tourist Information". Touristlink.com. Archived from the original on 24 March 2013. Retrieved 2013-08-30.

منابع[ویرایش]