Северен парк – Уикипедия

Северен парк
Map
Информация

Северният парк се намира в северната част на София. Площта му е 0,78 кв. км.[1]

На изток граничи със стадион „Локомотив“, на север със складова и промишлена база, както и с търговския комплекс „Илиянци“, а на юг – с жилищните комплекси „Свобода“, „Надежда“ и „Връбница“. Западно от парка е местността „Ливадите“.

През парка минава река Какач. Преминаването през нея става по стар ламаринен мост.

От северната му страна преминава железопътна линия за товарен превоз, а на юг от него е бул. „Ломско шосе“ и жк „Обеля“.

Паркът е проектиран и изграден в края на 60-те и началото на 70-те години на 20 век на мястото на обработваемите земи на село „Връбница“. Къщата на бившия едър земевладелец и основател на село Връбница се намира в началото на парка, до електростанцията (сега дом на неговите потомци архитектите сем. Лозанови, родители на доц. Георги Лозанов, зам.-главен редактор на в. „Култура“ и председател на Съвета за електронни медии.) В началото на горската част на парка се намира уникалният за София слънчев часовник.

В парка има няколко асфалтирани алеи, пресъхнал пръстеновиден канал, увеселителни съоръжения, заведения за хранене и др. В източния край на парка, до жк „Свобода“ се намира детско игрище с уникални играчки, плод на соцреализма – артилерийски оръдия „Катюша“ и др. подобни, както и изключително стръмни дъговидни мостове.

Съоръжението „Училище на отрито“ и естрадата в парка са полуразрушени, в тежко състояние.

Единствената чешма на територията на парка се намира малко след южния вход.

Залесяването е от смесен тип – иглолистно и широколистно, отделните видове се редуват на няколко паралелни масива. Откъм „Ливадите“ гората свършва във вид на идеална права линия от жп-линията към „Ломско шосе“.

Паркът се обитава от катерици, няколко вида птици, кучета, гущери, жаби и пълна гама насекоми. В миналото по коритото на Какач гнездяха щъркели.

Въздухът в района на парка е замърсяван от северната промишлена зона.

От средата на 2008 г. строители започват работа по обновяването на парка. В резултат откъм източния вход на парка са издигнати две модерни детски съоръжения за игра, които включват пет пързалки за най-малките, две за по-големите и модерни безопасни люлки, подходящи за деца от всякаква възраст.

Откъм страна на слънчевия часовник също са изградени интересни детски съоръжения – предимно за катерене, подходящи за деца над осемгодишна възраст.

Болните дървета се изсичат и паркът се залесява с нови дървета. Построено е голямо игрище, което събира деца и юноши от всички възрасти.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Защитени територии и зелени площи. // Министерство на регионалното развитие и благоустройството, 2016.