Потребител:Alexd – Уикипедия

Science-symbol-2.pngТози потребител може да допринася със знания по естествени науки.
Psi2.svgТози потребител е член на проект „Психология“.
Star of life2.svgТози потребител е член на Уикипроект Медицина.
Books-aj.svg aj ashton 01.svgТози потребител е член на проект „Литература“.
IF-THEN-ELSE-END flowchart.pngТози потребител е програмист.
Nuvola apps mycomputer.pngТози потребител е член на проект „Компютърни системи“.

Аз съм Александра, лесбийка съм, програмистка, занимавам се с медицина/психология, от София съм и съм на 38.

Занимавам се с програмиране и високи технологии, а в свободното си време редактирам в Българската Уикипедия основно в някои области (от 2005 година), както и в английската от време на време, като включвам някои статии тип преводни (но структурирани съобразно източниковия матирал без да представляват дословен превод, а обобщаващ тематиката такъв) или в някои случаи включвам изцяло нови енциклопедични статии.

Обикновено въвеждам нови статии и тематики. Това е съпроводено с боравене с различни научни дисциплини (основно свързани с икономика, социология, философия, медицина и алтернативна медицина, математика, физика), въвеждането на нови терминологии, знания, научни области и т.н.

Макар че учебниците са като цяло по-добрия избор, ми се струва необходимо да включвам и някои въведения (в съответните области) и различни обяснения на научни понятия в интердисциплинарни области тук.

На първо място, това че са енциклопедични статии, означава, че те имат въвеждаща информативност, а не представляват цялостна информация по темата.

Уикипедия се различава по много начини от енциклопедия Британика, която обичам да ползвам, но като цяло е тежичка като четиво, има и други онлайн енциклопедии в конкретни области (като медицина, изкуство и т.н.), които са по-обширни като количество или по-конкретни.

Четенето на Българската (или дори английската) Уикипедия ествено не заменя четенето на учебници, списания и книги, а много често има функцията да дава препратки към такива.

Това са енциклопедични или тип речникови статии, които съдържат съвсем основен насочващ текст по някоя тема. По-нататъшното четене и обучение си е лично занимание на потребителя/ката на сайта, четящ/а тук.

Освен да пиша в Уикипедия, чета много, така че статиите са резултат от четенето на много книги и статии. Напоследък чета в областта на биологията.

Научни области[редактиране | редактиране на кода]

Макар, че имам избрани области за редактиране, понякога се захващам с току-що създадени от потребители статии, които са с много малко текст, грешки в текста или форматирането, така че имам и редакции в области извън обичайните за мен. Обикновено това са икономика, аналитична философия, физика, литература, редактирам и в областта медицина, когато това ми се стори необходима някоя статия, но като цяло интересът ми е по-скоро към психологията.

Освен основните статии, съставям и шаблони към тях, които обаче понякога биват променяни от други редактори понякога, и ме изненадват, повече или по-малко, когато погледна съответния нов модел на шаблона, който може да няма много общо дори с областта на статиите, към които трябва да е.

Как се борави със статиите[редактиране | редактиране на кода]

Бих се радвала читателите/лките да четат внимателно статиите, и ако имат въпроси да ги задават на беседа. Това става с регистриране на потребителско име/никенейм, при което четящият си има собствена потребителска страница, както и страница на беседа за потребителя, и може да участва в редактирането и коментирането.

Освен основния текст на конкретната статия в Уикипедия, в нея има и съответните шаблони, които са ориентиращи по тематиката (тези шаблони не винаги са актуални, обаче). Към допълнение на основния текст, има и посочване на източниците за текста, което е необходимо за четенето на допълнителна информация към статията.

В много от статиите обикновено се включват по няколко уикиредактора, които често имат различни подходи и мнения, и това е видимо съответно в | История |(на редакциите) на съответната статия.

Nuvola apps kalzium.png Основни области и теми, в които редактирам и които ме интересуват:

Статии за икономика


Статии за медицина


Статии за философия и философия на науката


Статии за математика и логика


Статии за аналитична философия


Класическа музика


Статии за литература и литературна критика, основно български автори и критици, но и международно известни автори


Изобразително изкуство


Политика

Лудвиг Александър фон Батенберг Клеменс фон Метерних

wikidata:aleksandra