Зоопарк – Уикипедия

Зоопарк или зоологическа градина е място, където представители на диви животински видове са държани в плен и могат да бъдат наблюдавани от посетители. Названието идва от гръцката дума „зоо“ (Ζωο), означаваща „животно“.

Функции[редактиране | редактиране на кода]

В днешно време сериозните зоологически градини имат цели и отвъд чистото предоставяне на атракция и забавление за публиката. Те развиват образователни и изследователски проекти, както и програми, свързани със запазване на разнообразието на живота на Земята, като например размножаване на застрашени от изчезване видове.

Контактна зоологическа градина[редактиране | редактиране на кода]

В много зоопаркове са обособени т.нар. контактни зони, където всички желаещи могат да видят отблизо, да докоснат и дори да хранят животни, които не са опасни за хората. Най-честите представители на фауната в контактните зони са малки птици, козички, зайчета, мини прасета и др.[1] Освен по-близък досег до природата, целта е и образоване на посетителите, тъй като много често в желанието си да привлекат вниманието на животните, им предлагат неподходяща или вредна храна.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предшественик на зоологическата градина е менажерията, съществуваща още от Средновековието. Първата зоологическа градина, която има научни и образователни цели и е отворена за публични посещения е Ménagerie du Jardin des Plantes в Париж, създадена през 1794 година.[2]

Финансиране[редактиране | редактиране на кода]

Зоопаркове има в много от големите градове по света и в зависимост от размера и качеството си някои от тях са значими туристически атракции. Въпреки това значителна част оперират на загуба и разчитат на публично финансиране, дарения и други приходи, различни от таксите, събирани от посетители. Например Зоопарк София има програма за „осиновяване“, чрез която частни лица или институции могат да поемат издръжката на дадено животно, получавайки в замяна възможност да се рекламират на неговата територия.[3]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Контактен зоопарк в Москва // Архивиран от оригинала на 2020-09-27. Посетен на 2019-03-16.
  2. ((fr)) Зоопарковете по света Архив на оригинала от 2009-06-09 в Wayback Machine.
  3. Програма за осиновяване на Зоопарк София // Архивиран от оригинала на 2006-10-26. Посетен на 2006-09-20.